Що вінницькі старшокласники думають про навчання в університеті? - Спеціально до Дня студента

Що вінницькі старшокласники думають про навчання в університеті? - Спеціально до Дня студента
  • Сьогодні доволі незвичне та “негучне” свято - День студента. Проте це чи не єдина можливість відпочити та відсвяткувати вічно недоспаним та стомлених навчанням студентам.
  • Спеціально до цього дня ми вирішили опитати майбутніх учнів ВНЗ щодо їх очікувань від майбутнього студентського життя.
  • Отож, які думки панують серед старшокласників Вінницького Технічного Ліцею?

 

Як гадаєш, як зміниться твоє життя з приходом в університет?

 

Я думаю, що нарешті перстану розпилюватись та зосереджусь лише на необхідних мені предметах, і це круто, на відміну від школи. Також в мене буде більше можливостей втілити там свою мрію - створити бізнес у сфері теплоенергетики. Все-таки, більше досвіду, більше знань…

Відео дня

Анна, майбутній менеджер у сфері теплоенергетики, 17 років

 

Я в університеті та я зараз - дві різні людини. ВНЗ однозначно зробить мене більш самостійним та приготує до самотнього життя.

Роман, майбутній працівник у сфері ІТ, 16 років

 

Я знаю, що зміни підуть в кращу сторону, адже я нарешті почну розвиватись у сфері, яка мені подобається

Дмитро, майбутній бізнесмен, 17 років

 

В першу чергу зміниться моє харчування, доведеться взяти на себе роль дорослого, що відповідає за себе та свої вчинки, вирішувати складні життєві питання.

Петро, майбутній програмний інженер, 17 років

 

Ох, це нові знайомства, нові проекти, нові заходи. До того ж це вже новий рівень навчання, бо викладачі значно вищого рангу. Доведеться виживати, добувати кошти на проживання, тому я планую поєднувати і навчання, і роботу.

Світлана, майбутній працівник в технічній галузі, 17 років

 

Опиши позитивні та негативні сторони таких змін та загалом навчання у ВНЗ у порівнянні зі школою

 

Анна: Ну  плюсів, однозначно потрібно виділити більшу кількість знайомих, які потім можуть стати у пригоді, адже в університеті, зазвичай, значно більше людей. А мінусів, як на мене немає, хоча можна виділити лише самостійне життя, яке спочатку дається нелегко, але згодом, все одно все вирішується.

 

Дмитро: Друзі розказують, що студентські роки - це один з найкращих моментів життя і таке точно не варто упускати. Але зараз все-таки важкувато знайти дійсно вартісний університет, бо на це необхідно витрачати купу грошей, часу та енергії, що дуже заважає навчанню в 11 класі.

 

Роман: Одразу з негативного - це гуртожиток та люди в ньому, після домашнього затишку в таких умовах буде важкувато. І до того ж доведеться більше вчитись, працювати над собою та виконувати загалом нецікаву, нудну роботу. Зате життя з потенційними друзями по гуртожитку стане веселішим.

 

Петро: Спочатку буде не все гладко, бо вчитись ми будемо на своїх помилках, але зате я зможу сам контролювати свій бюджет та матиму більше свободи - чи не це прекрасно?

 

Світлана: Ну, думаю, що збільшиться рівень навантаження, але після ліцею, мені вже це не страшно. Звісно, варто готуватись до масштабнішого розмаху університетів: більше людей, більше приміщення, більше викладачів. Хоча для мене це скоріше плюс. До речі, в університеті безліч можливостей: міжнародні обміни, програми, гранти, стажування - однозначний плюс.

 

Які стереотипи про навчання в університеті зараз поширені серед школярів?

 

Анна: Є два типа стереотипів: одні стверджують, що вчитись у ВНЗ дуже важко, інші - що дуже легко, але я не вірю в жоден, бо тут все залежить від вашої наполегливості та бажання, і тільки.

 

Дмитро: Є загальний міф: якщо пропускати пари, то ніяких наслідків не буде, не думаю, що це так, бо колись-таки прийде пора екзаменів, де це однозначно вилізе боком.

 

Роман: Знаю, що всі готуються до екзаменів в останню ніч, а ще, що доведеться продумувати стратегію збереження їжі від нападів голодних сусідів, але ми справимось.

 

Петро: Говорять, що в університеті постійно не вистачає часу, не знаю правда чи це, але перевіримо.

 

Світлана: Найголовніший стереотип - навчання в університеті нікому не потрібне, бо, як показує досвід, більшості ці знання в роботі абсолютно непотрібні. Тому деякі вважають, що можна зробити успішну кар’єру без вищої освіти, але я до них не відношусь. А ще взятки, в університеті така проблема більш поширена, аніж в школі.

 

Чого найбільше боїшся у навчанні в університеті?

 

Анна: Найбільше боюсь того, що спеціальність, яку я виберу, мені не сподобається, тоді доведеться все по новій

 

Дмитро: Я людина, що боїться змін, тому звісно страшнувато опинитись разом із новими людьми, в новому середовищі, але не пройти через це не можна.

 

Роман: Самотності (сміється)

 

Світлана: У мене страху немає, я ніколи не накручую себе, чекаю тільки позитиву.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Olvol

    Почему не было тех, кто сказал: я не хочу в ВУЗ? Если б туда шло 15%, то была бы возможность почти всех учить бесплатно, не брать мох траву и болото, которая покупает дипломы, не снижать ради нее уровень преподавания и не стонали бы про безработицу после ВУЗа

    Soj Stein reply Olvol

    На тих, хто вчиться платно, живе сам універ,  а якщо всі будуть вчитися безкоштовно, то буде більше корупції, як на мене. Тим більш зараз іде постійна тенденція на зеншення бюджетних місць. Звичайно, якби вчитись у вузи йшло 15%, то тоді б було менше мілких вузів і була б монополія, а також менш освічене населення. Не впадайте в крайнощі - право на вищу освіту має мати кожен. А от вже чи потрібен "тупий" студент, який буде тільки через корупцію отримувати диплом, має вирішувати "владна гілка" самого універу, залежно від ступеня її корумпованості, при вступі. Звичайно, це мінус і треба це присікати. А знижувати рівень викладання - думаю, це залежить не від студентів, а від політики університету і зацікавленості в освіті своїх студентів ще при відборі викладацького складу. У моєї знайомої мама викладач в київському універі і, як вона нещодавно сказала, її зарплатні заледве вистачало на витрати на авто за місяць, тому, звичайно, працівники стають менш зацікавлені в роботі, якщо за неї мало платять, + через незацікавленість хороших студентів у викладацькій роботі через гроші і у викладацьку сферу йдуть ті, хто не мають практики в тому, що вони викладають - тому і викладають вкрай нецікаво і без життя.

    Olvol reply Soj Stein

    Ну то нечего ездить на автомобиле. Загрязнять атмосферу.

    Olvol reply Soj Stein

    Уважаемый!!! А я о чем и говорю. Меньше преподавателей, меньше студентов - НА КАЧЕСТВЕННО. А о том, нужно ли право на в/о всем, вы поймете, когда врач с купленным дипломом зашьет вас после операции так, что не сможете двигаться. Тем более право то есть. Не гарантировано, а именно право в случае сдачи экзаменов

    Soj Stein reply Olvol

    Справа в тому, що від університету до практичного різання живих людей ще йде період, де людина себе покаже як майбутній спеціаліст або як бовдур і на цьому етапі точно має відсіюватись, бо це таки серйозна і дуже відповідальна робота.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up