«Це крутіше, ніж Олімпійські ігри!» - У Вінниці стартувала олімпіада з програмування

«Це крутіше, ніж Олімпійські ігри!» - У Вінниці стартувала олімпіада з програмування
-Починайте з найпростіших завдань, складні залишіть на потім, так заробите більше балів
  • Сьогодні, 21 квітня, рівно о 10-й у ВНТУ дано старт олімпіаді з програмування.
  • І не тільки у Вінниці – Всеукраїнська першість одночасно розпочалася в інших містах держави
  • Це перший етап до світової першості з програмування АСМ-ІСРС (International Collegiate Programming Contes), започаткованої у 1977 році в США
  • У Вінниці змагання відбуваються на двох майданчиках – крім ВНТУ, програмістів приймає державний педагогічний університет імені Коцюбинського

-Умови змагання прості: за мінімум часу розв’язати максимум задач, - розповів  координатор олімпіади у Вінницькій області, доцент кафедри комп'ютерних наук ВНТУ, відмінник освіти України  Ігор  Арсенюк .- У кожній команді по три учасники. Бо це колективна робота. Для кожної команди виділяється один комп’ютер.

Десять задач для кожної команди

Кожній команді пропонують для розв’язання 14 задач. Змагання тривають упродовж п’яти годин. Відповіді оцінює комп’ютер.

Відео дня

За словами співрозмовника, це найбільш масові змагання серед студентів. Причому, щороку їх кількість зростає. Наприклад, сьогодні, за попередніми даними, загалом в Україні стартували приблизно 900 учасників, сто з яких учні коледжів і шкіл, інші – студенти вишів.

-Це крутіше, ніж Олімпійські ігри, - розповів один з учасників змагань на ім’я Микола. – Запитайте у будь-кого, чи хоче він дійти до фіналу світу? Кожен скаже: «Так!» Подивіться, як у декого світяться очі перед стартом!

Першокурсники Артур Борцевич, Віталій Казміровський та Максим Стойко вперше беруть участь в олімпіаді. Хлопці назвали свою команду CiberX  Готуватися до змагань їм допомагала тренер викладач Валентина Каплун. Вони уважно слухають поради, що їх дають перед стартом організатори олімпіади.

Починайте з найпростішого - буде більше балів

-Починайте з тих задач, що найлегші для розв’язання, це дасть можливість заробити більше балів, - пояснив учасникам Ігор Арсенюк (на знімку внизу праворуч, ліворуч - професор Володимир Месюра) - Не зациклюйтеся на задачі, що не піддається розв’язанню. Повернетеся до неї після того, як справитеся з іншими.

Після цих слів учень школи-гімназії №17 Дмитро Просяніков звернувся до своїх двох товаришів, щоб запам’ятала сказане. Мовляв, це класна підказка. Дмитро каже, що до змагань готувалися після уроків і майже кожен день. Пояснив, що братимуть у них участь і в наступному році. Словом, доти. Доки не доберуться до півфіналу світу. Чому саме півфіналу? Бо він щоосені проводиться у Вінниці.

Півфінал світу знову буде у Вінниці

Переможці вийдуть до другого етапу олімпіади. Зокрема, вінничани поїдуть на змагання у Тернопіль. В Україні створено декілька регіональних майданчиків для другого етапу олімпіади. За його результатами стане відомо, команди яких вишів представлятимуть державу у півфіналі світової першості.

Разом з ними до Вінницького національного техуніверситету, що є майданчиком півфіналу, приїдуть команди з країн Південно-Східної Європи. ВНТУ сьомий раз поспіль прийматиме півфінал першості світу серед команд Південно-Східної Європи

Учасники олімпіади отримали низку напутніх слів з побажаннями перемоги від професора Володимира Месюри, який є координатором півфіналу серед команд Південно-Східної Європи , що проводиться у Вінниці.

Активного входження в ІТ-спільноту побажали завідувач кафедри комп’ютерних наук доктор технічних наук Андрій Яровий, заступник декана факультету інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії Вікторія Войтко. Спонсори подбали про те, щоб учасники мали можливість пообідати. І також бажали перемоги найсильнішим.

Заступник декана Вікторія Войтко - один з тренерів, яка готувла команди до олімпіади

Вперше виступають донецькі

Загалом на майданчику ВНТУ змагаються 78 команд. Найбільше традиційно представлені господарі змагань – від університету беруть участь 57 команд. Вперше на олімпіаду прибули команди з Донецького національного університету імені Василя Стуса. Вінницький коледж Національного університету харчових технологій делегував три команди, Вінницький технологічний коледж – дві.

Серед учнівської ліги всі команди з фізико-математичної гімназії №17, з цього навчального закладу участь беруть дев’ять  команд.

До речі, стільки команд, як ВНТУ, в Україні не представляє на олімпіаді з програмування жоден інший виш.

Переможців олімпіади назвуть сьогодні після втсановлення результатів. Для них спонсори підготували чимало призів.

Олімпіада відбувається на всіх континентах

Першість світу з програмування АСМ-ІСРС (International Collegiate Programming Contes) проводиться з 1977 року і є наймасовішою і найпрестижнішою всесвітньою студентською олімпіадою. Започаткували її в Америці.Нині її проводять на всіх континентах світу.  Європейські країни долучилися до змагань на початку 90-х років минулого століття. ВНТУ був одним з перших, хто вже на другий рік після поширення турніру у Європі, брав у ньому участь.

Торік на початковому етапі у національних відборах стартували приблизно 800 тисяч учасників. У півфіналах взяли участь понад 46 000 студентів з 3000 університетів, що знаходяться у 103 країнах шести континентів світу. У фінальних поєдинках змагалися понад сто команд. Студенти ВНТУ тричі пробивалися до фінальної стадії олімпіади і входили до 40 кращих команд світу.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up