У школі мистецтв «Вишенька» готові вчити всіх: і немовлят, і пенсіонерів!

У школі мистецтв «Вишенька» готові вчити всіх: і немовлят, і пенсіонерів!

Школі мистецтв «Вишенька» - 15 років!

Чому її директор Тетяна Заїчко вважає школу прикладом успіху, про талановитих учнів та секрети новітньої системи освіти вона розповіла в ексклюзивному інтерв’ю RIA/20minut.ua.

Директор Вінницької дитячої школи мистецтв «Вишенька» Тетяна Заїчко вважає, що секрет успіху складається з бажання, плану це бажання здійснити та команди однодумців.

У її кабінеті немає пафосних подарунків та сувенірів. З картин на стіні виділяється дитячий малюнок. Про нього і запитуємо.

— Це робота нашої 8-річної учениці, — відповідає пані Тетяна. — Дитина віднайшла відраду у нашій школі: навчається буквально у всіх класах: і у хореографічному, і у фортепіанному, і у художньому. От якось принесла мені цей малюнок, каже: «Намалювала нашу школу і вас!» 

Відео дня

Тетяна Заїчко очолює школу з 2011-го, тобто 6 років. А самій школі виповнюється 15. На честь цієї дати у понеділок, 13 листопада, о 17.00 у театрі Садовського відбудеться концерт.

— Ми не любимо нудні звітні концерти та довгі промови, тому кожен номер буде яскравим та оригінальним, щоб кожен глядач отримав максимум задоволення, — у передчутті свята радіє директор.

Зараз школа працює на Порика, 28б, що за спорткомплексом «Маяк». А про старе приміщення директор згадувати не любить. Розповіла чому.

— Коли я потрапила до основного приміщення, яке розташовувалось у старому дитячому садочку, то побачила страшну розруху. Подивилася, сіла і думаю: плакати соромно, буду триматися! Щоб ви уявляли: одне приміщення ділилося на класи звичайними ширмочками з тканини. Як у реанімації. Фактично кілька учнів займалися у одному приміщенні: хтось грав на гітарі, хтось — на акордеоні. Тулилися, як могли. Навіть були закриті деякі санвузли — туалети переробили у класи для навчання. Ми вирішили все змінити. Всі завучі так само днювали й ночували у школі, і результат не заставив себе чекати. Спершу міська рада надала нове приміщення для відділення хореографії. А два роки тому здійснилася мрія музикантів та художників — школа переїхала у новозбудоване приміщення.

— У нашому новому приміщенні все до дрібниць продумано для надання якісної освіти, — стверджує директор. — Діткам зручно, тепло, комфортно, функціонально, красиво, сучасно. І головне — тепер жоден клас не заважає іншому.

Є ким пишатися!

Випускники школи мистецтв «Вишенька» мають відмінні перспективи для продовження освіти — це на фактах підтверджує директор школи.

— Коли наша учениця Ліна Свирид з родиною виїхала до Франції, у мистецькій «десятирічці» педагоги буквально билися за неї! Польща, Франція — нашим талановитим діткам раді всюди! — каже пані Тетяна. — А у рідній Україні наші учні без проблем вступають і до Національного університету культури та мистецтв, і до Київського інституту музики імені Глієра, і до нашого прекрасного Вінницького училища культури та мистецтв імені Леонтовича.

Танцюристи ансамблю спортивного бального танцю «Рандеву» на всіх змаганнях виборюють призові місця

Ансамбль гітаристів

Для всіх поколінь!

За ті шість років, що школу мистецтв очолює Тетяна Заїчко, кількість учнів зросла удвічі — від 400 до 840. Також було відкрито чимало нових класів та відділів.

Після проходження державної атестації цього року школа мистецтв «Вишенька» отримала високий рівень з відзнакою. А особливо у школі пишаються відкриттям відділу театрального мистецтва, відділу духових та ударних інструментів та появою нових класів комп’ютерної графіки, естрадного та хорового співу, загально-естетичного виховання для дітей дошкільного віку. І це ще не всі напрямки.

— По закінченню навчання всім учням видається свідоцтво державного зразка про здобуття початкової мистецької фахової освіти, який допомагає нашим випускникам при вступі у вузи, — каже директор. — Цього звичайні гуртки не дають. Ми навчаємо за державними програмами, переймаємо досвід закордонних мистецьких шкіл. Наприклад, маємо тісні контакти з румунським містом Яси, цього року планувалась поїздка у Польщу.

У школі мистецтв «Вишенька» сьогодні навчаються не лише діти, а й чимало дорослих. Зокрема, одному з найстарших учнів, який навчався грі на акордеоні, вже більше 60 років.

— Вікових меж у нашій «Вишеньці» немає, — розповіла директор. — І дорослих дійсно багато приходить! Найчастіше — щоб втілити свої з різних причин не здійснені дитячі мрії. Почати грати на скрипці у 30 чи опанувати гітару у 65 — чому ні?! А окрему програму ми плануємо розробити для людей похилого віку. Цю ідею обговорювали з міським головою, і Сергій Моргунов нас підтримав. Людям у віці елементарно не вистачає спілкування, а творчість може стати не тільки об’єднуючим, а й цілющим фактором.

Німецький досвід

Крім творчих занять та лекцій для людей похилого віку Тетяна Заїчко мріє створити групи для немовлят та їхніх матусь — успішну реалізацію подібних проектів вона на власні очі бачила у Німеччині.

— Впевнені, що міська рада і у проекті для найменшечких нас підтримає, — сподівається пані Тетяна. — Більшість класів у нас починають працювати після обіду, тому у першій половині дня ми якраз могли б проводити заняття для діток 0+, які зі своїми матусями відвідували б розвиваючі творчі заняття кілька разів на тиждень. Даний досвід дуже успішно застосовує Німеччина. У музичних школах їхні дітки починають навчатися з трьох місяців! І це дійсно правильно, адже давно доведено, що чим раніше дитина прийде у мистецтво, тим кращим буде її розвиток та майбутні результати. І, до речі, нашу ідею відкриття груп для немовлят радо підтримують самі батьки, з якими ми вже проводили попередні бесіди.

Поради батькам.

Сьогодні у школі навчаються не лише діти та дорослі мікрорайону Вишенька, а й жителі інших районів.

— Коли до нас приходять батьки та діти-новачки, які ще не визначилися, чим саме хотіли б займатися, ми усім радимо найперше дослухатися до думки дитини. Ніколи не прибігаємо до практики, коли батьків та діток починають схиляти до занять у класах, які менш заповнені. Це докорінно неправильно! Якщо дитина хоче грати на скрипці, не потрібно її ламати і схиляти до своєї думки. Ми дозволяємо відвідувати пробні уроки, щоб кожен відчув, що більше до душі. Але тут варто попередити батьків і про іншу крайність. Інколи дітям дають можливість відвідувати все-все, постійно перескакуючи з одного виду на інший. Це теж може стати проблемою. Бо їм не прищепили працелюбності, відповідальності за свої дії та головного вміння — доводити справу до кінця. Тому батькам я раджу бути дуже делікатними: давати дитині самій обрати вподобаний фах, але в той же час у критичний момент підтримати її і впевненою батьківською рукою підштовхнути побороти тимчасові труднощі і рухатися далі вперед.

Викладачі Вінницької школи мистецтв «Вишенька»

Як записатись у «Вишеньку»?

Вінницька школа мистецтв «Вишенька» працює за трьома напрямками – музика, хореографія та образотворче мистецтво. При школі працюють художня та хореографічна студії, групи загально естетичного виховання, групи з вивчення англійської мови та театральне відділення.

Адреса:  Вінниця, вул. Порика, 28б (за спорткомплексом "Маяк").

Прийом документів – з 9.00 до 20.00.

Телефони: (0432) 55-71-50, (093)187-98-42, (067)433-05-00.

E-mail: [email protected]

Cайт: http://vyshenka.com.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up