Учень з Вінниці подав апеляцію на ЗНО з англійської. Йому відмовили (ОНОВЛЕНО)

Учень з Вінниці подав апеляцію на ЗНО з англійської. Йому відмовили (ОНОВЛЕНО)
Фото для ілюстрації з відкритих джерел
  • По всій Україні 65 учнів подали апеляції на складання ЗНО з англійської мови. Причина, яку вони вказують, погана якість запису та занадто складне аудіювання
  • Один з учнів, який подав скаргу, навчається у Вінницькій області. Але йому відмовили у перездачі — чому?

У п’ятницю, 1 червня, в Україні складали ЗНО з англійської мови. Цього року відбулися зміни й в тест додали блок з аудіюванням. Учні мали слухати та записувати на бланк те, що вони почули. Але з цим виникли проблеми — учні скаржилися на погану якість відтворення запису; високу складність аудіювання.

Як повідомляє Громадське, на погану якість техніки скаржаться учні Києва, Тернополя, Хмельницького, Ужгорода та з інших міст. Усього зареєстровано 65 скарг від школярів, які подали на апеляцію в день складання тесту.

І серед них є одна скарга від учня з Вінниці. Але як пояснив директор регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко фахова комісія відмовила у повторному складанні тесту.

Відео дня

— У учня були нарікання на техніку, що він «не зрозумів» запис, йому було не чутно. Але під час опитування інших школярів, що складали разом з ним тест — таких зауважень ми не отримали. Саме це і слугувало причиною відмови у перескладанні тесту під час додаткової сесії 4 липня, — казав Кузьменко. — До того ж, нарікання щодо техніки ні в кого не було. У нас була централізована закупівля техніки для аудіювання, апаратура нова та якісна — це музичні центри «Філіпс».

Він також розказав, що після публікації відповідей, надійшов ще з десяток скарг від різних учнів.

— Зауваження дітей стосувалося третьої частини та аудіювання. Там рівень складності високий. Ця частина дійсно складна, вона розрахована на підготовлених дітей. Знаю, що 14 червня буде засідати комісія в Києві, яка може вирішити — понизити шкалу «склав/не склав». Тому не бачу в цьому трагедії, адже схожа ситуація була в 2008 році, коли вперше провели ЗНО з англійської мови, — сказав директор регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко.

Тим часом, батьки та абітурієнти з усієї України зібралися у спільноту в фейсбуці, щоб разом вимагати скасувати результати аудіювання. Дописи з Вінниці не вдалося знайти.

Тоді як Андрій Колпаков подав петицію до президента України з вимогою скасувати або не зараховувати окремі результати ЗНО з англійської мови чи дати можливість абітурієнтам перескласти тест. Петиція за цим посиланням.

Щодо тих 65 скарг, то їх розглянуть на фаховій комісії в Києві — запевнила очільниця Міносвіти України Лілія Гриневич. І якщо їх задовольнять.то учасники матимуть змогу скласти ЗНО з англійської ще раз, на повторній сесії, 4 липня.

ДОДАНО. Директор регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко ще розказав, що під час аудіювання кожний фрагмент повторювався двічі. Аби абітурієнт зміг зрозуміти те, що не почув одразу. До того ж, чоловік розказав про результати з аудіювання по нашій області.

— У Вінницькій області немає жодного учасника, щоб набрав з аудіювання нуль балів. Переважна більшість набрали від 7 до 14 балів при максимальній кількості 16 балів. До речі, тільки 24 людини в області відповіли правильно на усе аудіювання, — сказав Кузьменко. — Проблема абітурієнтів у ЗНО з англійської мови була не у виконанні аудіювання, а в третій частині. Там було завдання написати листа другу. І ми маємо 20% порожніх бланків. Тобто, учасники втратили бали не на аудіюванні, а на письмі. 

За даними регіонального центру оцінювання якості освіти на Вінниччині 2895 абітурієнтів складало тест з англійської мови. 

 

Як виправити скандал із тестом з англійської

Ігор Лікарчук, екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти

По-перше. Я б зробив усе можливе, щоб подібної ситуації уникнути. Мене на неї штовхали іще в 2014 році, але це були марні зусилля. Бо й тоді, й зараз переконаний, що потрібно було провести централізовану закупівлю сертифікованого звуковідтворювального обладнання в одного виробника. Щоб створити всім однакові умови. У 2014 році на таку закупівлю коштів не було. У 2018 коштів було вдосталь. Якщо не помиляюся, то це більше 17 мільйонів гривень.

По-друге. Якщо сталося те, що сталося, то я від імені Українського центру оцінювання якості освіти (далі УЦОЯО - авт.) публічно попросив би вибачення у абітурієнтів, їхніх батьків, педагогів. А не шукав би серед них винуватих типу: «погано готові до ЗНО, бо не чули живих британця чи канадійця....»

По-третє. Потрібно визнати, що ця ситуація стала результатом неефективного менеджменту у системі УЦОЯО на всіх рівнях. Бо кошти на проведення аудіювання були (чималі), політична воля й підтримка керівників Міносвіти була (велика та постійна), час для здійснення всіх організаційних та управлінських заходів також був (достатній час). Тож керівники УЦОЯО й деяких регіональних центрів мали б після цього скандалу подати у відставку. Це було б справедливо, доцільно, цивілізовано. Тримання за крісло — не ознака мудрості й сили керівника. Це ознака іншого.

По-четверте. Для вивчення та аналізу ситуації я б негайно створив комісію із незалежних аудиторів для того, щоб вони дали відповідь на питання: «Чому так сталося?». І не лише тому, що для всіх абітурієнтів не були створені однакові умови для проходження оцінювання, а й тому, що на це аудіювання затрачені великі бюджетні кошти.

По-пяте. Що робити тепер? Я б відмовився від ідеї допустити до додаткової сесії лише тих абітурієнтів, які написали апеляцію на процедуру. Хоча б тому, що:

  • у багатьох випадках таку апеляцію у них не прийняли. І я про це знаю;
  • явище було настільки масовим, що абітурієнти та й організатори фактично розгубилися і не знали, що робити і тому апеляцію не писали;
  • процедура подання апеляції в пункті тестування є дуже недосконалою і формальною. Вона застаріла і малоефективна.

Але з іншого боку, допустити всіх на додаткову сесію також не можна. Бо це знову буде неефективне і, можливо, нецільове витрачання бюджетних коштів. Тож я б терміново шукав джерела позабюджетного фінансування для проведення спецсесії. Хоч її ефективність, як і додаткової сесії, є достатньо примарною: звуковідтворювальна апаратура у більшості аудиторій залишилася та сама. Й тексти, начитані «носіями», тієї ж якості. Між іншим у чинній шкільній програмі з англійської мови я так і не побачив вимоги, що під час аудіювання повинні використовуватися тексти, начитані «носіями».

Складненька ситуація.

Джерело: допис Ігоря Лікарчука в фейсбуку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ольга

    В мене писали тест одразу двоє дітей. Дівчата протягом року спілкувалися

    з американцями, тому з аудіювання не

    мало виникнути питань.  В результаті одна почула практично все, інша - практично нічого. Саме цей факт дає мені підстави беззаперечно стверджувати, що підготовка до аудіювання була виконана не належним чином, а халатно.
  • Саша Антонюк

    ЗНО спочатку повинен успішно скласти вчитель, щоб довести що володіє необхідними знаннями для підготовки учня до подібного іспиту.  Багато учнів заочно не готові до таких іспитів через брак нормальних педагогів та технічного оснащення. Міністерство тільки закупило патіфони відразу це включила в ЗНО. Дебіли! Якби після закупки пройшло пару років, протягом яких учні постійно використовували цю техніку, то питання про підготовку і готовнісь було б недоречним.
  • Олексій

    Техніка відтворення має значення: бути якісна і стандартизована (а не старенький магнітофон з порваними динвміками), проводитись у кімнаті де немає еха, бути у декількох метрах від учня. Ще б «на кухні у коточку гомонить радіоточку» поставили, то і українською не розбереш, про що там говорять.
  • Вася

    Я что-то не понимаю.

    Не украинский же язык не знает.

    А на хрена знать другие? Украина превыше всего!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up