Як безкоштовно навчатися у польському виші: досвід вінничанки

Як безкоштовно навчатися у польському виші: досвід вінничанки

Ганна Шаповалюк наразі є студенткою Вроцлавського національного університету. Дівчина розповіла RIA/20 хвилин, який шлях потрібно пройти, щоб розпочати безкоштовне навчання у Польщі

Ганна замислилася над вступом у Польщу ще у 11 класі, але вирішила спочатку попрацювати над хорошим шкільним атестатом, потім вступила у Донецький національний університет на спеціальність «інформатика». Протягом першого року навчання у ДонНУ вивчала польську мову.

Чим кращий середній бал атестату, тим більше шансів

— Якщо випускники вінницьких шкіл бажають навчатися безкоштовно у Польщі, то, у першу чергу, потрібно подумати про хороший бал атестату, — розповідає  Ганна Шаповалюк. — Чим кращий бал атестату, тим більше шансів. Серед студентів, які подаються на безкоштовне місце, проводиться конкурс.

Ганна Шаповалюк навчається у Польщі

Дівчина пояснила, що конкурс складається з таких частин: високий середній бал атестату, рівень знання польської мови хоча б В1 (а іноді вимагають і В2). А також навчальні заклади зацікавлені, щоб у абітурієнтів були олімпіадні місця чи якась додаткова активність з того предмету, на який вступаєш.

Відео дня

— Непогано, коли є олімпіадні місця з рідної мови, а також з профільних предметів. Все це додається до анкети і є запорукою того, що ти поступиш, — пояснила студентка.

За 8 місяців вивчила польську мову «з нуля»

Ганна почала цікавитися, де краще вивчити польську мову. У її класі 9 чоловік поступали у Польщу, тому було з ким порадитись. Дівчина звернулася у школу іноземних мов. І там знайшла дуже компетентну молоду викладачку з хорошим знанням мови і чудовою опікою —  патронажем над абітурієнтами.

— Вирішила спочатку знайти такого вчителя, який і порадить, і буде патронувати. У жовтні 2016 року я почала вивчати польську мову, яку раніше тільки могла чути, можна сказати, що мій рівень був нульовим, — згадує Ганна Шаповалюк. —  А перший екзамен з польської я здавала вже у червні і вийшла на рівень В2.

Факультет інформатики Вроцлавського національного університету

Викладач з польської допомогла Ганні знайти перелік вишів, куди можна спробувати вступити. Хоча і у фейсбуці студентка пізніше натрапила на статтю з посиланнями на навчальні заклади, де пояснювали, скільки місць виділяється і до чого готуватися.

—  Дуже важливо, коли є небайдужа людина, яка може допомогти. Моя вчителька сказала, які потрібно подавати документи і у який час, вона сама заповнювала всі анкети, — каже Ганна.

Як відбувалися екзамени

Вінничанка вступала у два навчальних заклади  у Кельце і Вроцлаві. Спочатку були екзамени у Кельценський університет. Вони відбуваються прямо у Вінниці, тому що Кельце є містом-побратимом Вінниці.

— До нас приїжджають викладачі з Кельце і самі приймають екзамен. Іспит відбувався у читальній залі бібліотеки ім. Тимирязєва. Був графік письмових і усних екзаменів, —  розповіла Ганна. —  Абітурієнти писали твір і складали тести з граматики. Щоб вибороти високі місця у рейтингу, важливо знати різноманітні ідіоми, мовні звороти,  фразеологізми, сталі вислови, і це показує глибину знання польської мови.

Після екзамену з польської мови

Студентка сказала, що всі сидять в одній аудиторії, а викладачі спостерігають, усе відбувається чесно, списати неможливо. Потім комісія перевіряє роботи і виставляє бали. Наступного дня —  усний екзамен, який складається з декількох  частин. Потрібно розповісти про себе, чому ти вирішив стати студентом польського вишу. Також необхідно описати зображення і дати відповіді на додаткові запитання.

— Потім вивісили рейтинг і ми дізналися, що візьмуть 85 чоловік на навчання — усіх, хто складав іспит, — згадує дівчина. —  Всі складають тести добре, на екзамени з поганим знанням мови не йшли. Просто потрібно захотіти подати анкету.

Ганна стала першою у рейтингу з усіх, хто вступав у Кельце. У неї була дуже сильна мотивація і бажання, днями і ночами вона вчила польську мову, спілкувалась із своїм хлопцем Костею, який вже на той момент два роки навчався у Польщі.

—  Ми намагалися спілкуватися із ним польською мовою. Мені мова давалася легко, все-таки кохання теж допомагає у мотивації. Хоча кохання є у багатьох, а результати не всіх. Можливо, у мене хист є до вивчення мов, — вважає Ганна. —  У Кельце навчання платне, але місто виплачує студентам з Вінниці стипендію 500 злотих, яка покриває ці витрати. А якщо є карта поляка, то навчання безкоштовне. А за успіхи у навчанні також можна отримувати по 800 злотих стипендії щомісяця.

У Вроцлаві екзамен платний, як розповіла вінничанка. Спочатку оплачується 90 євро, і якщо тебе приймають на навчання, то ще додатково сплачуєш 110 євро. Екзамен проходив у 2 етапи. Письмовий —  на знання граматики. Екзамен відбувався онлайн, на нього давалося рівно 90 хвилин.

—  Завдання приходять поступово. Спочатку дали завдання з граматики, потім забрали, далі інше завдання з розуміння мови —  забрали, потім з писання, — сказала Ганна. — . Якщо ти не здав завдання вчасно, тобі воно не зараховувалось. Був нюанс з клавіатурою, яка не підходить для друку польською мовою, багато часу я витратила на те, що виправляла помилки. Коли ти пишеш, то це набагато швидше. Потрібно було продумати наклейки на клавіатуру, тоді було б легше.

Ганна намагалася спілкуватися польською мовою із своїм хлопцем Костею,
який два роки навчається у Польщі

Дівчина радить, що краще всього продемонструвати свій реальний рівень, який ти потім підтвердиш на усному екзамені. Щоб потрапити на усний екзамен, необхідно показати хоча б 42 відсотки знання мови у першому турі.

—  Далі мені прийшло привітання і запрошення на усний тур. 25 червня був усний тур онлайн по Skype. Спілкування із викладачем з Польщі відбувалося один на один, —  пояснила студентка. — Було цікаво. Мені дали три завдання і 5 хвилин на підготовку. Потім почали спілкуватися. Спочатку я розповідала про себе, далі — про переваги і труднощі іноземного студента у навчанні за кордоном.

Також Ганна каже, що по ходу бесіди з викладачем задавалися додаткові запитання про хобі, як вона живе і подібні. Наступного дня прийшли результати, що вінничанка набрала 11,5 з 15 балів.

— Далі я приблизно тиждень чекала результатів, але коли нарешті дочекалася, то подзвонила мамі сказати, що поступила, було стільки емоцій, я навіть плакала від радощів! — згадує Ганна Шаповалюк. — З 26 вересня у мене почалися адаптиційні дні.

Навчання розпочалося

Мене чекає три роки безкоштовного навчання у Вроцлавському національному університеті на спеціальності «математика-інформатика», гуртожиток надають, але ми з хлопцем вирішили знімати квартиру.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Шукають молодого хлопця, якого підозрюють у крадіжці photo_camera 12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up