Як вчитимуть з 2018-го? У школі №25 вже знають

Як вчитимуть з 2018-го? У школі №25 вже знають
  • Хоча початок нової шкільної освіти буде з вересня 2018 року, першачки одного з класів у вінницькій школі №25 вже почали навчатися по-новому.
  • Тут немає традиційних трьох рядів парт, «сідай, двійка» та рюкзаків, вагою кілька кілограм. А під час занять діти отримують знання та навички з кількох предметів. Одразу

Цього року Верховна Рада прийняла новий освітній курс для шкіл. Міністр освіти Лілія Гриневич назвала його «Новою українською школою», що має змінити докорінно викладання в закладах.

Дітей навчатимуть на інтегрованих уроках, де вони отримуватимуть знання з кількох дисциплін. Такі школярі зможуть критично мислити, будуть емоційно та творче розвинутими. Та вмітимуть вирішувати проблеми і ухвалювати складні рішення.

І хоча офіційно курс на «Нову українську школу» почнеться у 2018 році, у вінницькій школі №25 він діє з вересня цього року. Тут діє пілотний 1-й клас, де дітей почали навчати по-новому.

Відео дня

— У всій Україні є 100 шкіл, де впроваджується пілотні 1-і класи. Нас обрали завдяки співпраці з німецьким Гете-Інститутом: наші школярі поглиблено вивчають іноземні мови, — розказала заступниця директора школи №25 Олена Воложаніна. — А влітку, щоб освоїти нові знання та навички, ми брали участь у тренінгу з «Нової української школи» на базі вінницької академії неперервної освіти. До речі, фахівці академії постійно нам допомагають проводити інтегроване навчання.

Отже, як змінилася освіта в початковій школі, яку викладають інакше?

Учитель більше не головний

Взагалі, школа №25 не має старших класів. Тут діє тільки початкова школа, тому в коридорах безліч дітей та немає підлітків. Це результат оптимізації, яка відбулася тут ще в 2013 році.

Заходимо в клас, на дверях якого висить табличка «пілотний проект «Нова українська школа». Парти зібрані в «купки», а не розставлені в три ряди як зазвичай. А стіни обліплені плакатами українською та англійською мовами.

Коротка версія матеріалу у відео:

Першачки малюють яхти на папері. Вразило, що вони ніяк не зреагували на гостей. Навіть коли вчителька відійшла в кут класу та зник «нагляд дорослого», діти продовжили працювати над завданням.

Їхню вчительку звати Наталя Балан. Щоб навчати за новою програмою, вона разом ще з трьома вчителями з 25-ої школи освоювала навички у «Вінницькій академії неперервної освіти». Але деякі знання вже засвоювала на практиці.

Жінка ділиться враженнями від перших двох місяців у «Новій українській школі».

— Учитель вже не є головним на уроці, а стає помічником у роботі, яку створюють школярі. З’явилося інтегроване навчання: один урок поєднує різні галузі та сфери життя. — розказує пані Наталя та пояснює на прикладі, що таке інтегроване навчання. — Кожного тижня у нас є тема. Був тиждень Батьківщини, коли ми говорили про Україну, де ми рахували, скільки областей на карті, а потім розмалювали карту різними кольорами. А ще брали трохи з природознавства — розмовляли про калину та вербу. І це все ми об'єднували на одному уроці.

А ще у першокласників була тема, яка розповідає про підприємництво. За словами пані Наталії, на таких уроках розмовляють зі школярами про види професій, дізнаються про видатних бізнесменів Вінниччини та розбирають їхні історії успіху. Так, діти з першого класу навчаються бізнесу.

Без оцінок і ДЗ

У першокласників щодня не більше 5 уроків та вони не мають важких рюкзаків. Адже все, що потрібно, є на їхніх власних поличках в класі. А ще тут немає оцінок.

— Оцінювання відбувається тільки словами. За кожну відповідь ми дякуємо дитині. Навіть якщо відповідь була неправильною, дитина ж її висловила. І вчитель не може посадити дитину за парту та сказати «тобі двійка, сідай, неправильно сказав», — каже вчителька.

Матеріали для навчання регулярно надсилає Міністерство освіти. Як розказала пані Наталя, вона підбирає з цих матеріалів саме те, що буде цікаве дітям. І не викладає все підряд, що радять в МОН.

Крім того, вчителька розказала й про унікальні речі, яких раніше не було в початковій школі:

  • На початку уроку «Я досліджую світ» школярі стоять в колі, вітаються один з одним та обговорюють тему дня. Разом з вчителем визначають, що будуть робити цілий день.
  • Авторське крісло. Дитина сідає на місце вчителя та може презентувати цікаву книжку. Або розказати правила, які вивчила та поділитися цікавою історією.
  • Учні можуть не сидіти увесь урок за партою. Якщо дитина втомилася, то вона може спокійно встати з місця та сісти собі на килимок, відпочити. Це триватиме до того, як вчитель покличе знову до роботи.

— Позитивна зміна в тому, що діти з малку навчаються працювати в групах. Дітки чіткіше висловлюють свої думки, вони стали більш активними, але добре вислуховують одне одного. Але ця активність має й «мінус» для вчителя: дітки галасливіші у порівнянні з іншими класами, — додає вчителька початкових класів Наталя Балан.

Нова освіта — це навчання в команді

Марія Данилюк, тренерка «Нової української школи»

— Дитина не сприймає світ окремо по частинках, вона сприймає його цілісно. Усьому можна навчити через якусь тему.  Наприклад, під час навчання в Києві на курсах «Нової української школи», наша група обрала тему «Зуби» і через них пішли до всіх предметів. Ось задача: Наталочка з’їла 3 цукерки, Іринка 5 цукерок. А Миколка з’їв одну сосиску. Скільки солодощів з’їли дівчатка? У кого будуть кращі зуби? Тобто вчитель підводить до того, що солодощі — це шкідливо. Нова українська школа — це не сидимо і не дивимося весь час на екран чи на дошку, а постійно співпрацюємо у команді. Але є уроки, які не інтегруватимуться, залишається певна кількість годин на математику, навчання грамоти. Головне, що потрібно зламати сприйняття й стереотипи й вчителів, і батьків. Адже зараз часто батьки віддають дітей у школу з метою «навчитися якомога швидше читати та писати».

Повна історія тренерки на сайті «20хвилин».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Степан Степаныч Степанов

    Бедные дети. А потом станут бедными учителя и родители. Нынешняя реформа - это продукт недоученных педагогов, получивших дипломы после 91 годов, в учебных заведения "аля Поплавский", где и учиться то не надо, а просто заплати и получи диплом.Это проекция ВР - где страной руководят безграмотные  "народные избранники" . Теперь безграмотных поставили на поток - "фабрика бездарей" . Отвергшие теорию и не имеющие практики в Педагогике, делают реформу. Места не хватит, чтобы по пунктам разбить этот пилотизированный американский эксперимент.
  • Name

    Программа для постепенной деградации детей и общества в целом.
  • Marv

    КАК эти лялечки курить будут! А пить! А уж вороваать-то... не смотря на все инновации
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Шукають молодого хлопця, якого підозрюють у крадіжці photo_camera 12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up