Декомунізація календаря. Які нові свята з’явилася останнім часом

Декомунізація календаря. Які нові свята з’явилася останнім часом
Одне з нових свят у нашому календарі — SmileFest. Його відзначають у Вінниці з 2016 року (фото з сайту vmr.gov.ua)
  • За останні три роки в Україні суттєво переробили календар
  • Влада прибирає радянські свята та впроваджує європейські
  • І нещодавно запропонували святкувати Різдво двічі — 25 грудня та 7 січня. А які ще змінилися свята?

Нещодавно нардепи ухвалили нову дату святкування Різдва — 25 грудня. Як пояснив один з ініціаторів законопроекту — депутат «Народного фронту» Павло Унгурян, це дозволить зробити святкування Різдва більш відповідним до григоріанського календаря, яким користуються в усьому світі.

Але 7 січня також залишиться святковим днем. Натомість 2 травня більше не буде вихідним.

— Католиків в країні багато, тож, вважаю, що це доцільно. Треба було б другого травня залишити вихідним. Для людей. Бо сюди примішують політику, а насправді що ми робимо: 1-2 травня їдемо садити картоплю, — поділився власною думкою вінничанин Сергій.

Відео дня

Ще є план в нардепів викреслити з календаря святковий вихідний «8 березня». Політикиня Ірина Геращенко вважає, що держава зі слабкою економікою, в якому тривають військові дії, не може собі дозволити «розкіш 100 днів з 365 гуляти».

— У нас є День Батька, День Матері, багато професійних свят, але не обов'язково все робити вихідним, — резюмувала депутат.

Коротка версія матеріалу в відео:

А які до цього в Україні зникли свята та з’явилися нові?

Навесні з’явилося свято 8 травня — День пам’яті та примирення, в який немає вихідного. Хоча вінничани під час опитування розповідали, що святкують лише 9 травня — День перемоги.

 

— Якщо ми будемо святкувати день пам’яті, то тоді який сенс було перемагати? Сумували би, що програли. Ми цим днем принижуємо перемогу, яку здобули в тому числі й наші солдати 70 років тому, — казав військовий лікар Павло.

На противагу 8 березня набуває популярності День матері, що святкують у другу неділю травня.

Тоді як радянська традиція святкувати 23 лютого відходить в минуле. На заміну прийшло інше свято — День захисника України. Його відзначають 14 жовтня — в день Покрови, козацтва та створення УПА.

Для вінницьких військових це свято, але дуже скорботне.

— Деяких вітаємо 14 жовтня із другим днем народження. Навіть по нашій частині такий момент був: у 2014 році 14 жовтня у нас потрапили хлопці під обстріл на Бахмутській трасі. Тоді у нас загинув старший лейтенант Москалюк. двох хлопців взяли у полон і двоє по сьогоднішній день вважаються за зниклих безвісти. Тож це свято, але дуже скорботне, — розказував заступник командира військової частини 3008 Національної гвардії підполковник Віталій Шум.

Ще одна нова дата в календарі — День Гідності та Свободи. Його вже кілька років святкують 21 листопада — на честь початку двох революцій.

Завтра у Вінниці відзначатимуть з 10-ої ранку на Європейській площі. Вінничани покладуть квіти до пам’ятного знаку Небесної сотні та героям АТО.

Читайте також:

• Григоріанський і Юліанський календарі: хто за яким живе та чому в нас два Різдва

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Вася

    А улица 8-го Марта тоже декоммунизируют?

    Иванов Иван reply Вася

    вася им делать нех..й так могут зделать не волнуйся это не смертельно

    Вася reply Иванов Иван

    Да я уже в городе заблужуся

    Вася reply Иванов Иван

    Да хр,н с тем, что делать не хр,н..

    Хмельницкий - враг Украины? Он объединился?

    Тоже переименуют?

    Одно утешение - когда Россия захватит Винницу - буряты заблудятся

  • Иванов Иван

    ну шо памятныкы повалылы  жыты стало лучше законопослушний людыни  а на счет свят  святкуйте одын х,ен роботы нет  а когда прыйдет пора подумать о пенсии вспомните о союзе

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up