Гайда збирає Майдан. Чому лідерка Автомайдану закликає їхати до Києва?

Гайда збирає Майдан. Чому лідерка Автомайдану закликає їхати до Києва?
Гайда з Автомайданом на початку цього року звільнила з посади начальника обласної поліції Шевцова. Тепер хоче зібрати людей проти всієї поліції?
  • Хто поїде на протест проти презумпції правоти поліцейських?
  • Пост у Фейсбуку з таким питанням розмістила Таїса Гайда.
  • Цього тижня депутати голосуватимуть за посилення відповідальності за непокору поліції.
  • Редакція знайшла атернативний проект змін, який теж передали депутатам. Чим він кращий від «аваківського»? 

До кінця тижня депутати будуть готові проголосувати зміни до законодавства про презумпцію правоти поліцейських. Про це написала в Фейсбуку лідерка Автомайдану Таїса Гайда.

Її пост із закликом їхати під Верхову Раду з’явився вчора ввечері, 18 жовтня. Таїса Гайда запитала в читачів своєї сторінки: «Чи готові ви покинути всі справи, сісти в поїзд, автобус, авто і приїхади до Києва під ВР, щоб не дати прийняти диктаторські закони?».

«Занадто багато невинної крові пролилось за нашу свободу протягом останніх двох років, щоб бездарно дозволити її втратити, - продовжує активістка. - Можливо презумпція правоти і потрібна, але у правовій державі і з кваліфікованим складом поліції, а не з тією страшною пародією на правоохоронні органи, які в нас є».
 

Відео дня


Пост лідерки Автомайдану Вінниччини до ранку сьогоднішнього дня набрав близько сотні лайків та більше трьох десятків перепостів. У коментарях люди писали про готовність їхати до Києва.

«Навіть якщо мене потяг переїде - поповзу!» - такий був перший коментар.

Втім, деякі люди висловлювати проти затії. Мовляв, не буде толку зі спонтанного протесту - придушать. Ось один із коментрів у дусі «я проти протесту, але за серйозну боротьбу»:

«Три роки пройшло... а ми досі нічого не навчились, збиратись всією країною, щоб просити депутатів не голосувати за закон?!.. Вони придумають інший закон, знову будемо збиратись!? У деяких вже не має грошей машину заправити, щоб на акцію приїхати, чи на довго нас вистачить!? Давно вже треба починати серйозну боротьбу з системою!».

Також опублікував свою думку про зміни, які можуть бути запроваджені найближчим часом, правозахисник Володимир Караваєв. Він припустив, як виглядатиме затримання порушника Правил дорожнього руху з розширеними повноваженнями поліцейських. Під його постом у коментарях - дискусія.
 

  

Редакція знайшла альтеративний проекти змін до кодексів, який після обговорень і погоджень в комітетах днями передали на розгляд до Верховної Ради. Яка різниця між проектом, який просуває МВС, та альтернативним?

Для порівняння досить побачити обґрунтування необхідності прийняття акта та прогноз результатів – це перший та останні пункти з пояснюваних записок.


Проект 5110, так званий «аваківський»:
(автори Наєм та інші)

"Обґрунтування необхідності прийняття акта

Правоохоронні органи відіграють важливу роль в утвердженні верховенства права в Україні, захисту прав і свобод людини та громадянина. Так, Національна поліція України служить суспільству шляхом забезпечення прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку. Водночас, як показують останні події, у зв’язку із специфікою діяльності, яку здійснюють поліцейські та працівники інших правоохоронних органів, вони самі стають потерпілими від низки правопорушень. В умовах сьогодення почастішали випадки погроз або інших насильницьких дій відносно працівників правоохоронних органів у зв’язку з реалізацією покладених на них законодавством повноважень.

Викладене свідчить про нагальну потребу в необхідності внесення змін до законодавчих актів з метою підвищення законодавчого захисту працівників правоохоронних органів від правопорушень під час виконання ними службових обов’язків...

Прогноз результатів

Прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за правопорушення, учинені відносно працівників правоохоронних органів)» дозволить підвищити захист працівників правоохоронних органів від правопорушень під час виконання ними службових обов’язків, що сприятиме покращенню криміногенної ситуації в країні".



Проект 5110-1, альтернативний:
(автори Мосійчук та інші)

"Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за правопорушення, учинені відносно працівників правоохоронних органів)» розроблено у зв’язку з:

1) провалом так званої поліцейської реформи в Україні, яка через два роки після Революції Гідності досі не вирішила систематичні проблеми виконання правоохоронцями злочинних наказів, відсутності достатніх засобів ідентифікації правоохоронців, невибіркових силових дій та перевищення необхідної міри застосування заходів примусу з боку правоохоронців, злочинної бездіяльності правоохоронців у випадку правопорушень;

2) небезпеками нещодавно зареєстрованого в Верховній Раді України законопроекту № 5110 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за правопорушення, учинені відносно працівників правоохоронних органів)», який пропонує:

- доповнити ст. 185 КУпАП (“злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця”) ознаками правопорушення, яке вже передбачене у ст. 173 КУпАП (“дрібне хуліганство”);

- ввести в КУпАП термін “образа” поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця, який визначається через широкі для трактувань формально невизначені оцінні поняття (“нецензурні чи брутальні висловлювання, непристойні жести, непристойна оцінка особистих якостей та інші аналогічні дії, ... які принижують честь і гідність зазначених осіб”);

- ввести в ККУ широкі для трактувань формально невизначені оцінні уточнення терміну “опір” правоохоронцям (“вчинення активних дій”, “застосування до потерпілого фізичної сили”);

- ввести в законодавство невичерпний список правоохоронних органів (“інші органи, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції”), за опір працівникам яких настає кримінальна відповідальність...

Прогноз результатів

Прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності за правопорушення, учинені відносно працівників правоохоронних органів та працівниками правоохоронних органів)» дозволить підвищити захист прав громадян та працівників правоохоронних органів від правопорушень під час виконання останніми службових обов’язків шляхом уточнення кваліфікації правопорушень та посилення адміністративної відповідальності за правопорушення вказаної категорії, що сприятиме покращенню криміногенної ситуації в країні.





Ймовірність запровадження презумпції правоти поліцейських прокоментували RIA/20minut.ua експерти - адвокати, громадські діячі, спеціалісти з правозахисту. Журналісти їм усім ставили одне питання: 

Чи треба посилювати відповідальність громадян за непокору поліції?

Тетяна Соляр (33),
адвокат:

— Зараз хочуть внести норму презумпції правоти поліцейського. Я категорично проти цього, адже порушується Стаття 3 Конституції України. Виходить, що поліцейський буде дозволяти собі набагато більше, ніж раніше. Вони і так досить сильно захищені.

 


 

Віталій Павловський (33),
голова “Ревізії влади”:

— Вважаю, що треба посилювати відповідальність за непокору поліцейському, але й внутрішній моніторинг зловживання патрульними своїми повноваженнями потрібно довести до максимуму.
Нам не потрібна поліцейська держава!

 


 

Станіслав Нижник-Оскольський (44),
правозахисник:


— За попереднім аналізом правозахисників, законопроект про «презумпцію правоти поліцейського» жорсткіший за скандальні закони 16 січня.
Там йдеться навіть про непокору працівнику податкової.
При нинішньому рівні судового захисту люди стануть безправними.

 


 

Олена Бубулич (48),
обласний координатор ліги “Легалайф”:

— Однозначно потрібно, але щоб співробітників поліції поважали, потрібно заслужити довіру від громадян.
Також, якщо поліцейський звернувся до громадянина, то потрібно поводитися коректно і розуміти, що це представник закону.

 


 

Володимир Черкас (30),
голова Комітету безпечного руху:

- Є законні вимоги поліцейських до громадян, і їх потрібно виконувати. Якщо їх не вистачає, потрібно розширювати.
Я вважаю, що посилювати відповідальність громадян за непокору поліції потрібно, але законним чином, щоб це не була палка на два кінці.

 


 

Галина Сегеда (34),
речниця Громадянської мережі ОПОРА:

— Ми не знаємо, яким чином проходили переатестацію поліцейські. Цілком можливо, що поліцейський може поводити себе невідповідно до Закону.
З іншого боку, люди теж різні і інколи поводяться неадекватно. Тому потрібно знайти якусь золоту середину.
 


Читайте також: 

Коси стають дибом. Що думають вінничани про презумпцію правоти поліцейських

«Шановний, ви порушили!» Як себе вести з поліцейськими у незручних ситуаціях
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Anonymous

    слабоумное лицо - признак дибильности. все так.
  • Децтва Друх

  • Vladimir Molotov

    я промолчу.
  • Sara

    Дайте ей самотык хороший, что ли...

    Anonymous reply Sara

    сара - ты чудо!

    Децтва Друх reply Sara

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up