Мати Максима Шимка: «Мені кажуть, сиділа б дома, оплакувала сина…»

Мати Максима Шимка: «Мені кажуть, сиділа б дома, оплакувала сина…»
Мама Максима Шимка Зоя Семенівна: - Син казав, мамо, ти крепка, ти все витримаєш. Коли чую нині докори, згадую його слова
  • У Вінниці не вщухає скандал навколо пам’ятників на майдані Небесної Сотні
  • Ті, хто чотири роки тому, 23 лютого, стояв тут на колінах перед труною Максима Шимка, хто просив вибачення  у матері, нині ранять її серце гіркими докорами.
  • Жінка мимоволі опинилася в епіцентрі війни пам’ятників на майдані Небесної Сотні. Що вона каже з цього приводу?

-Мамо, ти крепка, ти все витримаєш, я знаю, - як часто нині Зоя Семенівна, мати Максима Шимка, згадує ці слова сина.

У залі обласної бібліотеки імені Тімірязєва до неї підійшла незнайома жінка. Було це одразу після зустрічі мами Героя з молоддю. Незнайомка теж слухала розмову. Підійшовши, попросила вибачення. Тоді запитала: «Зоє Семенівно, чому ви проти того, щоб на майдані Небесної сотні було два пам’ятники? Через це вас люди перестали розуміти»

«Воно їх не болить, бо це не їхня дитина впала від кулі снайпера»

Обличчя матері на якусь мить змінилося. Здавалося, вона не стримається і мовить щось на зразок: «Як же ви мене дістали з цими пам’ятниками!» Опанувала себе і почала говорити. Про що?  Відповідь чула не тільки незнайома жінка. До них підійшли троє дівчат-студенток, які брали участь у зустрічі. Очевидцем став також журналіст RIA.

Відео дня

-Нікого не засуджую з тих, хто звинувачує мене, - відповіла Зоя Семенівна. – Хоча дуже боляче, коли приходять, говорять у вічі, чи пишуть у соцмережах  всіляку гидоту. Слухати, чи читати це на фоні такої важкої втрати – серце навпіл розривається. Можливо, вони по-своєму праві. Я ж не заперечую. Але в мене є своя позиція: не правильно поєднувати два пам’ятники в одному місці. Навіть дати вшанування Шевченка і Героїв Небесної сотні не співпадають. Як воно відбуватиметься? Та й пам’ятник поету вже є у Вінниці.

Складалося враження, що незнайомка не дуже хотіла слухати. Вона наполегливо твердила своє. Хотіла переконати маму Героя, щоб та погодилася, бо, за її словами, люди телефонують звідусіль і не розуміють, що тут робиться. Зоя Семенівна намагалася говорити спокійно. Навіть найстрашніші для неї слова вимовила, не підвищуючи при цьому голос: «Вони говорять інакше, ніж я, бо їх не бо-ли-ть. То ж моя дитина впала від кулі снайпера, а не їхня. Ось і вся різниця між мною і ними».

Мати вимовила ще одну фразу. Уточнила, що вона, ця фраза, ключова у їхній розмові: «Хлопці йшли на смерть за Україну!» Якби не Небесна Сотня, невідомо, чи була б сьогодні держава незалежною.

Провокації у Слов’янську, у Харкові

-Ті, хто мені дорікає, навіть уявити не можуть, яке море сліз я вже виплакала за сином, - продовжує мама Максима Шимка. – Люди мудро кажуть: сльозами горю не допоможеш. Тому я, чоловік Микола Федорович, син Павло, не сидимо, склавши руки. Йдемо до людей і розповідаємо про тих, хто загинув на Майдані. Не тільки про нашого Максима. Загиблі Герої стали за цей час такими само рідними, як і Максим.

Зоя Семенівна брала участь майже у всіх агітпоїздах  потягу єднання «Труханівська Січ». Їдуть або разом з чоловіком, сином, або чергуються. Каже, дуже хотілося, щоб побільше молоді побувало у таких поїздках. «У мене після таких поїздок дуже багато знайомих у різних куточках України, - каже пані Зоя. – Переважно це молодь. Патріотична, освічена, вихована! Я пишаюся такими дітьми. Коли бачиш їх, слухаєш, розмовляєш з ними, хочеться жити. Вони сміливі, у них нема бар’єрів у спілкуванні, незалежно від того, хто перед ними – президент, чи проста людина. Відверто висловлюють думки. Серцем уболівають за Україну, хочуть мати квітучу, красиву державу».

Поїздка у Слов’янськ на Донеччину запам’яталася контрастами. За словами співрозмовниці, у тамтешньому філіалі Донецького університету, можна було почути, як студенти співають повстанські пісні УПА, а можна побачити зовсім інше ставлення до подій в Україні. Щоб не дати можливості виступити учасникам «Труханівської Січі»,  місцеві готували по п’ять концертів у день. Тільки б не допустити  приїжджих патріотів до зали. Павло, брат загиблого Максима, згадав, як у тому ж Слов’янську місцеві зустріли гулом невдоволення повідомлення про те, що він брат загиблого майданівця. «Одного разу до нас підіслали провокатора, - говорить Павло. – Чоловік був напідпитку, відверто наривався на бійку. Коли я відійшов у сторону, звернув увагу, як розмову з ним знімає на камеру інший чоловік, що стояв осторонь з велосипедом».

-У Харкові в університеті, де навчався Євген Котляр, він загинув у той самий день, що й Максим, одна з викладачок стала говорити учасникам поїздки, що ущемляют рускій язик, нам надо двоязичіє, как в Канадє, - згадує Зоя Семенівна. -  Одна дівчинка з поїзда підійшла  і запитала її: «Скажіть, а є канадійська мова?». Однією фразою, як мовиться, розставила всі крапки над «і». У Харкові нам не надали транспорту. Ми ходили великим містом пішки. Однак місію свою виконали.

Свобода пахне димом

Максим рідко з’являється у снах його рідним. Невдовзі після загибелі приснився братові. Ніби ступив на поріг. Зупинився. Стоїть дивиться. Раптом почувся стук, щось впало. Павло запитав: «Що це було?» Максим відповів: «Упав один із наших».

-Ми зрозуміли, що такий сон віщий, загинув, хтось з близьких знайомих, - говорить Зоя Семенівна. - Багато з 4-ї сотні Майдану, в якій був Максим, пішли в АТО. Увечері того ж дня дивлюся запис у Фейсбуці. Мама Юри Поправка просить, щоб її сина долучили до Небесної Сотні. Чим це можна пояснити? Зовсім незнайомі люди. Але думали однаково. Добивалися одного й того самого – справедливості. Навіть однакові фрази говорили. Наприклад, Устим Голоднюк казав, що повернеться на щиті. І наш Максим такі слова говорив. Тільки Максиму було 33, коли загинув, а Устиму лише 19.

Ні тоді, ні тим більше тепер, не всі їх розуміли. На жаль. Бувало, заходили у метро і чули услід «Фу-у, від них димом смердить!» Хлопці на таке відповідали: «Це запах свободи».  

"Всі, хто може, їдьте в Київ!!"

18.02.2014 Максим Шимко зробив запис на своїй сторінці у соцмережі: «За Україну!!!!! Всі, хто може, їдьте в Київ!»

Мама каже, що вони не пускали його. Але він вчинив по-своєму. Зробив так, як підказувало серце. 20 лютого у нього влучив снайпер. Сталося це в той момент, коли Шимко відтягував з лінії обстрілу пораненого побратима.

Прощання із загиблим вінничанином відбувалося на колишній Театральній. Прийшло приблизно 10 тисяч людей. Церемонію транслювали по обласному телебаченню. Хто ж тоді знав, що саме ця площа, яку перейменують у майдан Небесної Сотні, стане яблуком розбрату. І що саме через свою позицію потерпатиме нині мати Героя. Звання Героя України Максиму Шимку присвоєно у листопаді того ж 2014-го.  

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Наташа Иванова

    Может поторопились пл. Театральную переименовывать? И памятниками её заставлять, эту маленькую, камерную площадь...

    Рогов Владимир reply Наташа Иванова

    Ідітє, баришня со своімі совєтамі самі знаєте куда!
  • Дмитрий «Entomolog»

    Лиш не значна  поправка. Активістка то лиш мати убитого. Якби анонім слідкував за подіями більш детальніше, сидячи на дивані, можливо краще знав ситуацію яка є наданий момент. Ганьба таким людями.

    Ols Kat reply Дмитрий «Entomolog»

    А что плохого в том, чтобы сидеть на диване? Офигенное занятие, я часто на нем даже лежу, а не только сижу

    З.А.Глядач reply Дмитрий «Entomolog»

    Митю,якби ти дійсно робив щось корисне,то в тебе не було б зайвого часу щоб "скакати на майдані" та "слідкувати за подіями детальніше". А так.схоже,ти крім цих "подій" більше нічим і не займаєшся.

    Дмитрий «Entomolog» reply З.А.Глядач

    Щось корисне?) який ти молодець! по твоїх словах, люди які загинули тоді і гинуть наразі під обстрілами просто не мають чим зайнятись.Живи шановний своїм життя недалекоглядного і не пхай свого носа туди де тобі бути "не цікаво".Навіщо ти тоді читаєш ці новони, якщо у тебе є більш нагальні справи?

    З.А.Глядач reply Дмитрий «Entomolog»

    "Гинуть наразі під обстрілами"? А кому вони мають за це завдячувати? Чи не таким,як ти та твої "колєги"? Ви скакали,а вони-гинуть,відчуваєш різницю?
  • З.А.Глядач

    Ще одна "активістка" з'явилася. З рік чи півтора після загибелі Максима вона сиділа тихо,а потім-як прорвало...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up