«Народу мало, сміття багато». Захаращені Кумбари будуть ремонтувати?

«Народу мало, сміття багато». Захаращені Кумбари будуть ремонтувати?
  • У центрі міста, на вулиці Оводова, є парк «Кумбари».
  • У минулому — мальовнича територія, пляж та місце із найчистішою водою в річці Буг. А зараз — хащі, розбиті тротуари та купа сміття.
  • Останній ремонт тут був в 2012 році. І у мерії є певні наміри на цю місцину

Якщо від Вежі, що в центрі міста, йти прямо по вулиці Миколи Оводова (колишня Козицького — авт.), то можна потрапити в прохолодний парк. Звідти відкривається чудова панорама Південного Бугу.

Тут є оглядові майданчики, кам’яні сходи, лави та смітники. Щоправда, останні не дуже-то й використовуються, судячи з того, скільки сміття можна побачити, прогулюючись Кумбарами.

На узбережжі зустріли рибалку, що якраз витягував улов. Чоловік не захотів представитися, але охоче розказав, що раніше біля берегу стояв паром, що возив людей в бік військового містечка, бо Київського мосту тоді ще не було.

Відео дня

Дивіться також: Репортаж з парку Кумбари

Не зміг стримати рибалка і свого обурення з приводу сміття навкруги. Двірники іноді сюди спускаються та прибирають.

— Усе ж для людей робиться. Куди молодь прийде погуляти, подихати свіжим повітрям? Вони приходять сюди поспілкуватися. Але якщо приходять, то беруть щось випити, та й так і залишають ці пляшки. Чим розвинутіша цивілізація, тим нижче культура. Зараз всім начхати, що буде завтра, — зажурено казав рибалка.

«Кумбари» залишиться тихим парком

У середині липня з’явилася петиція, в якій вінничанин Владислав Боднар звертав увагу міської влади на жахливий стан парку «Кумбари».

«Цей парк був створений у 1930-х роках. Сьогодні стан парку просто жахливий. Складається враження, що місцева влада на нього повністю забила. Це ганьбить наше місто. З цим терміно щось треба робити», — писав Боднар.

Проте, його звернення підтримали лише 86 людей.

Чому парк не прибирають та які є наміри на нього? Очільник департаменту комунального господарства та благоустрою Володимир Ніценко сказав, що там прибирають один раз на тиждень.

— Ми там нещодавно косили газони, прибирали сухе гілля. Прибираємо раз на тиждень там. Знаю, що там розроблюються плани на оновлення парку, але більше розкажуть в департаменті архітектури, — відповів Ніценко.

Головний архітектор міста Олександр Рекута, сказав, що плани на парк є. Але ще нічого конкретного.

— Поки що наші фахівці зробили фотофіксацію, подивилися в якому стані сходи Артинова, пішохідні доріжки. Хочу з спеціалістами пройтись цим парком, щоб подивитися, що можна зберегти, а що треба вже оновлювувати. Тобто, конкретних намірів зараз немає, але маю думку, що парк Кумбари залишиться тихою, рекреаційною зоною з оглядовими майданчиками, без особливих розваг.

Сходи Артинова востаннє ремонтували в 2012 році.

У мерії тоді планували відновити доріжки парку Кумбари та освітлення, чого так і не сталося.

Артинов спроектував кам’яні сходи

Парк закладений в кінці 19 століття. На вході в парк - старовинні сходи. Спроектував ці сходинки для міста, тоді вже відомий у Вінниці архітектор Григорій Артинов на початку 20 століття. У минулому, 118 східців з великого каменю служили для спуску до порома з крутої скелі, який сполучав Нове Місто з островом Спорт. На цьому острові раніше займалися активними видами спорту, але після того, як збудували Сабарівську ГЕС, цей острів опинився під водою.
 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • truemalay turemalay

    Запарили своими парками и аллеями, а как на счет инфраструктуры?

    Olvol reply truemalay turemalay

    А как на счет ЗАВОДОВ И РАБОТЬІ.
  • Анонім

    Які турботи про народ.... Гляди через пару десятків років дитячу поліклініку повернуть на місце.
  • Ols Kat

    Народ у нас дурной на всю голову. Вот выпил ты пиво, нафига бутылку разбивать?
  • Задунайский Торонтуй

    Йопперный театр! И здесь рыбалка!

    У Альоны было так: "Там ми зустріли рибалка, що якраз витягував улов. Він розповів, що раніше в цьому місці був паром". https://vn.20minut.ua/Kult-podii/koli-hlopchakami-grali-v-futbol-spuskalisya-syudi-piti-vodu-ribalka-pr-10626799.html

    У Чудновского "На узбережжі зустріли рибалку, що якраз витягував улов. Чоловік не захотів представитися, але охоче розказав, що раніше біля берегу стояв паром".

    Фотки одни и те же, не сильно опиленный плагиат налицо.

    Я ф шоке, дорогая редакция!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up