Парк «Хімік» має бути з церквою чи без? Що на це кажуть жителі Замостя

Парк «Хімік» має бути з церквою чи без? Що на це кажуть жителі Замостя
  • На сайті міськради з’явився проект рішення, за яким частину парку «Хімік» передадуть релігійній громаді
  • Там зведуть церкву Української православної церкви Київського патріархату
  • Як краще вчинити з парком? Думки місцевих жителів та активістів.

Останні два роки за парк «Хімік», що на Замості, відбувалася справжня «боротьба». Місцеві жителі не могли визначитися, як використовувати цю захаращену зелену зону — віддати під забудову церкві чи залишити все як є і в майбутньому відродити невеличкий парк. Для цього було кілька громадських слухань, які то давали згоду на забудову релігійній громаді, то забороняли.

«Крапку» в цьому протистоянні поставлять на сесії міськради, 23 лютого. Серед півсотні питань, які запланували до обговорення депутати, є й намір передати 22 сотки парку під забудову храму Української православної церкви Київського патріархату.

Відео дня

Журналісти подивилися що із «Хіміком» зараз, запитали мешканців Замостя, та громадських активістів, як потрібно вчинити з єдиною парковою зоною у величезному мікрорайоні.

Закинутий і засмічений

Між вулицями Некрасова та Петра Запорожця знаходиться невелика зелена зона — парк «Хімік». І, на жаль, він у дуже поганому стані.

Розтрощені дитячі майданчики, розбиті гойдалки та лавки, гори сміття та непрацюючі ліхтарі — це реаліїї сьогоднішнього парку «Хімік».

У 2016 році було кілька громадських слухань, на яких мали визначитися із долею парку — забудувати його релігійною спорудою, або залишити як є. Проектанти з мерії показували тоді учасникам слухань плани розвитку «Хіміку».

І спочатку люди визначилися, що храму — бути. Але тільки Київського патріархату. А потім — скасували це рішення на інших громадських слуханнях. І постановили, що церкву можна звести деінде. А згодом про «Хімік» взагалі забули.

Усе зміниться на сесії міськради, 23 лютого. Депутати мають проголосувати за передачу частини землі парку на Замості під забудову храму. Паркова зона займає менше двох гектарів. А під храм православної церкви Київського патріархату хочуть передати 22 сотки. Про це вказано у 37-му питанні до сесії.

Червоною лінією окреслено територію парку "Хімік". Зеленою — місце забудови церкви

Журналіст надсилав запит до Вінницької єпархії УПЦ КП, щоб дізнатися, чи буде релігійна громада зводити церкву і облаштовувати увесь парк. На це отримали дуже скупу на інформацію відповідь.

— Відповідати на ці питання, напевно, ще зарано, адже потрібно дочекатися позитивного голосування у міській раді. Щодо самої будівлі, то проект, після надання землі, тільки почнеться розроблятися. Кошторис теж. Тож тільки після цього стане зрозуміло про терміни будівництва, — відповідав секретар вінницької єпархії Ігор Сіранчук. — Щодо благоустрою, то ми згідно закону будемо виконувати всі приписи міської ради, тому обов’язково візьмемо участь у цьому. Наприклад, у облаштуванні дитячого майданчика та іншому. А коли їх зведуть, то це, швидше, питання до міської влади.

«Ліпше залишити дітям»

Журналісти дізнавалися, що бажають побачити у парку «Хімік» місцеві жителі Замостя. Більшість тих людей, з якими говорили, казали, що парк краще відродити, аніж віддавати його частину під храм.

Пропонуємо вам взяти участь у опитуванні, яке знаходиться у кінці публікації. Висловіть й свою думку — як краще вчинити з парком «Хімік».

— Я за те, щоб залишили дітям. Колись давно «Хімік» був гарним парком: тут було багато дитячих майданчиків, на санках возила свого сина. А церков у Вінниці вдосталь, — розповіла пенсіонерка Тетяна.

— Церква тут особливо не потрібна. Вважаю, що справжніх вірян зараз небагато. У мене немає багато віруючих знайомих, які б навіть щонеділі ходили до храму, щоб помолитися. Краще відродити парк - зеленої зони не тільки на Замості, а й у всій Вінниці стає все менше, — військовий Віталій.

— Ми живемо на вулиці Некрасова, а навколо - жодного парку чи скверу, де б можна було б погуляти з дитиною. Навколо тільки ринок та смітники. Не вірю, що релігійники відновлять цей парк своїм коштом: посадять кілька дерев та зроблять газони навколо храму та й все. Я не проти церкви, але її можна поставити в іншому місці, — сказала вінничанка Ольга, яка зараз у декретній відпустці.

— Чи буде тут церква або ні — ставлюся до цього питання нейтрально. Із собакою я зможу погуляти в іншому місці. Так само і батьки з маленькими дітьми знайдуть собі дитячий майданчик, — розказав будівельник Сергій.

 

Що кажуть громадські активісти

Храм буде — про парк можна забути

Віталій Мельник, журналіст, засновник ресурсу «Urban»

— Міська влада не дослухалася до альтернативної точки зору. Щоб визначити долю парку «Хімік», проводили кілька громадських слухань. І на останньому, що було влітку 2016 року у актовій залі м’ясокомбінату, люди висловилися проти зведення церкви в «Хіміку». Я не закликаю виступати проти релігії, але зараз кількість храмів і парків у Вінниці настільки непропорційна, що будувати ще один на місці парку — абсурд.

Окрім того, часто територія навколо храму перестає бути публічним простором і люди, як правило, перестають їх використовувати для прогулянок та відпочинку. Боюсь, із «Хіміком» буде так само. Сподіваюся, депутатам вистачить здорового глузду не зіштовхувати людей лобами, а знайти для храму Київського патріархату інше місце. А «Хімік» залишиться парком для всіх жителів великого мікрорайону і всього міста.

 

У парку має бути київська церква

Сніжана Чубенко, адвокат

— На території «Хіміка» має бути і буде храм Київського патріархату. Якщо собачки комусь треба вигулювати, то потрібно відвести для цього територію. А для дитячих майданчиків — там місця вистачить,  церква заважати не буде. Ті особи, що висловлюються проти зведення церкви — грають на руку московському патріархату та проводять антидержавницьку політику. Вони можуть бути під різними «масками» — якихось незадоволенних жителів, громадських організацій. А це, насправді, провокатори, що заважають розвитку України. Вважаю, що московська церква є небезпечною для України та її потрібно заборонити на державному рівні.

 

Людська байдужість знищила «Хімік»

Аріна Кантоністова, журналістка, громадська активістка

— Одразу скажу, що я не виступаю «за» чи «проти» церкви. Коли розпочинала свою громадську діяльність, у 2016 році, я хотіла просто зробити «Хімік» чистим, щоб у дітей було місце, де погуляти. Разом з друзями, громадськими активістами, комунальниками прибирали парк навесні 2016-го. Привчали людей не розводити сміття, не бути байдужими. І «Хімік» був дійсно гарною зоною для відпочинку, де влаштовували хімічні вистави для дітей з «Шаленою лабораторією», запрошували на перегляд кіно та різні масові заходи. Але після зими в 2017 році парк знову був забитий сміттям та більше місцеві жителі не захотіли вийти на суботник. Знаєте, для мене це було боляче — людська байдужість, лінь знищила красу «Хіміка».

 

Єдиний парк на всю Лівобережну Вінницю

Віктор Перлов, блогер, громадський активіст

— Парк Хімік – єдиний парк на Замості і має потенціал стати повноцінним громадським простором. Мікрорайон поблизу парку активно забудовується новим житлом, тому територія парку має значний попит, що збільшується з кожним зданим в експлуатацію будинком.

«Хімік» сьогодні - це і дитячий майданчик, і бігова доріжка, і місце для прогулянок та громадської активності. Єдине місце на всю Лівобережну частину Вінниці. Існуючої площі парку ледве достатньо для наявних відвідувачів, тому забудова частини парку рівнозначна його повному знищенню. Якщо храм має бути збудований, то тільки на вільній земельній ділянці, аби об'єднувати громаду, а не сіяти ворожнечу.

Закликаю депутатський корпус поставити суспільні інтереси вище партійних чи особистих і проголосувати за збереження парку та відмову у землевідводі. Не забувайте, хто вас обирав.

Опитування

Що робити з «Хіміком»?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (79)
  • Vadim Makar

    Церква є біля 30 школи. Краще відродіть парк, скільки себе пам'ятаю, він в катастрофічному стані. Здаєтся 32 школа проводить там фіз-ру, бо в них немає спортзалу, ну нічого, будуть ходити богу молитись)
  • Oleksandr Zabolotnyy

    Скільки можна будувати ці бізнеса для попів???????
  • Vitaly Melnik

    О, який цікавий коментар пані Чубенко... Значить, якщо ти проти церкви, то московитський провокатор. Браво, така ганебна маніпуляція!
  • rar

    Адвокатша какая категоричная. "Я сказала! Значит так и будет!!!"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up