Судять добровольця полковника з Грузії. Його захищає росіянин з Вінниці

Судять добровольця полковника з Грузії. Його захищає росіянин з Вінниці
Костянтин Рижков (ліворуч): - Такого друга гріх у біді залишити
  • Вінницький волонтер, росіянин за національністю, захищає грузина, якого судять українці
  • На лаві підсудних опинився ще один доброволець
  • Полковник з Грузії професійний військовий: два рази був в Афгані, один – в Іраку, стримував наступ росіян на його країну у 2008 році, понад рік захищав Україну
  • Як він потрапив у Вінницю? За що судять добровольця?

У нього за плечима 33 роки служби в армії Грузії. Під час розмови полковник уточнює: 34, додає ще понад рік провів в АТО. В Україну прибув добровольцем  23 березня 2017,  служив в Українській добровольчій армії. У Вано (ім’я змінено) вражаючий послужний список.

«Ваша честь,яке зло я зробив для України?» 

Закінчив Тбіліське вище артилерійське училище, стажувався в арміях Німеччини, Туреччини, США. Пройшов Афганістан, причому, був у цій країні два рази. Спочатку його відправили туди після училища, коли  йшла війна при Союзі, другий  раз їздив у складі миротворчої операції сил ООН у нинішній час. У такій само ролі перебував в Іраку. У його послужному списку є ще один запис «Командир  підрозділу сил спецоперацій «Дельта». У запас вийшов з посади командира артилерійської бригади.

Має два поранення. Показує на грудях слід від одного з них. Каже, в Афгані куля пройшла нижче серця.

Відео дня

У середині квітня полковник вирішив навідатися додому в Грузію. Купив квиток на літак. Під час проходження контролю в аеропорту Бориспіль у нього вилучили паспорт, а його самого викликали до суду. У чому звинувачують добровольця?

З грузинським офіцером познайомив волонтер з Вінниці Костянтин Рижков. Він, корінний росіянин з Уралу, у свій час одружився на вінничанці і вже 20 років проживає у нашому місті. Тепер росіянин захищає грузина, якого судять українці.

"Підставили" чи сам себе "підставив"? Це вже не має значення

-Під час проходження контролю в аеропорту Борисполя я подав паспорт і почув, як електроніка видала сигнал, - розповідає полковник. – таке почалося! До мене одразу підійшли якісь люди, запропонували зайти в окрему кімнату. Словом, я зрозумів, що печатка у паспорті на продовження терміну перебування в Україні фальшива.

Присутній при розмові Костянтин Рижков уточнює, що «розвели» грузина. При цьому вживає слово, яке не можу написати.

-Я знав, що через 90 днів після того, як прибув в Україну, мені треба виїхати, бо довше не можна перебувати, - продовжує полковник. – Але ж я не яблука продавав. Не міг залишати передову. Були такі критичні ситуації, коли я говорив українцям: «Хто спробує тікати, піднімати паніку, пеняйте на себе. Що з такими роблять на війні, здогадуєтеся».

Офіцер з Грузії розповідає, що передавав свої навички і військові знання українцям. Разом з ними побував у гарячих точках. Вивчив немало українських слів. Найчастіше повторював вислів» Нехай живе вільна Україна!».

Якось йому запропонували «послугу». Один з чоловіків, який приїздив до військових, пообіцяв грузину зробити відмітку у паспорті про продовження терміну перебування. Той довірився. Зрозуміло, що обійшлося це не безкоштовно, заплатив майже тисячу гривень. В результаті – залишився без паспорта і потрапив на лаву підсудних.

«Чим займалися на Донбасі?» - «Яблука продавав…»

  Полковнику з Грузії висловили підозру у двох порушення чинного законодавства – фальсифікації документа і незаконному перебуванні на території держави упродовж встановленого терміну. Співрозмовник уточнив, що з позовом до суду звернулася поліція Борисполя. Під час судового засідання його чи не найбільше розлютило запитання: «Що він робив на Донбасі?» Пояснює, що не до кінця стримав грузинський темперамент. «Яблука продавав», - сказав у відповідь.

-Ви ж знали, що порушили термін перебування?

-Знав, але ж там війна, ваша честь, - розповідає офіцер. - І тут чую голос слідчої: «Ну й що?»

-Ваша честь, відпустіть мене додому, я вже рік не бачив своїх, - співрозмовник передає слова, з якими звертався до жінки у суддівській мантії. – Хіба я що-небудь поганого зробив для України? А вона відповідає: «Не можу, закон!» Я кажу, рішення суду не змінить моє ставлення до неньки-України, бо українців люблю як братів

Суддя задовольнила позов слідчого поліції про арешт паспорта. Власника документа не затримували. Співрозмовник каже, що спочатку мають провести експертизу печатки, а тоді продовжать судові засідання.

«Там грузин спить за грубкою»

-У мене є дві вагомі причини любити українців, - говорить офіцер. – Під час війни з Абхазією у 1993 році я тоді зазнав поранення у ногу. Мене тоді врятувала українські військові, евакуювали на вертольоті в госпіталь. Друга причина – звідси моє коріння по лінії матері. Мама народилася уже в Грузії, але її мама, тобто моя бабуся, українка.

Костянтин Рижков (ліворуч) познайомився з офіцером з Грузії випадково. «Костя, хоч і росіянин, але такий патріот України, що нашим багатьом ще треба повчитися, як любити рідну землю, - розповів якось про нього Анатолій Бардащук з Бару, учасник організації «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій і волонтерів АТО».  – З ним ми познайомилися ще на Майдані у Києві. Побачив у ньому справжнього українського козака. Відтоді ми не знаю, скільки разів возили допомогу в АТО».

-У мене була давня мрія – побувати у Грузії, - каже пан Костянтин. – Торік дружина подарувала на день народження путівку. Наскільки сподобалася країна і люди, то тема окремої розмови. Після повернення ми вчергове повезли допомогу в АТО. У Водяному я під враженнями давай розповідати хлопцям про Грузію. А мені кажуть: «У нас грузин служить, полковник, он там спить за грубкою». Офіцера розбудили і ми після розмови душею відчули один одного. Коли з ним сталася ця пригода, разом з Анатолієм Бардащуком поїхали у Бориспіль на суд захищати. Суд мав початися о 13-й годині, а почався після 18-ї. Це зневага до людей. Представник Посольства Грузії теж прибув на суд, але не мав можливості стільки часу чекати. Після засідання забрав його з собою, не залишати ж його на улиці, та ще й без документів.

«Не віддайте неньку на розтерзання!» Єдиний вихід – час «Ч»

-Нині в Україні вирішується доля не тільки України, - говорить офіцер з Грузії. – Українці повинні перемогти, інакше Росія не зупиниться. Тому я щодня повторював хлопцям в АТО: «Не віддайте неньку на розтерзання! За будь-яку ціну треба її відстояти».

Він не вважає росіян ворогами. Каже, ось Костя з Уралу, корінний росіянин, а він як брат. За його словами, ворог той росіянин, хто взяв до рук зброю і пішов убивати українців, так само, як раніше робив це з грузинами. Досвідчений офіцер не вірить в успіх миротворців. Не сумнівається, що вони з’являться на Донбасі.

-У вас один вихід – звільнити території із застосуванням військової сили. – Грамотно спланувати ситуацію , оголосити час «Ч» і… Ви ж захищаєте свою землю. Перемога або смерть! Все інше – це замороження конфлікту. В ДНР, ЛНР  уже гроші російські, паспорти російські. Не можна заморожувати конфлікт. Бо заморожений конфлікт насправді це безкінечна війна. 

Коментар

Володимир Дищук, юрист

Тут очевидні два види порушення

-Насамеперед недодержання іноземцями встановленого терміну перебування в Україні передбачає адміністративну відповідальність, - уточнює пан Дищук. – За таке діяння передбачено попередження або накладення штрафу від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510-850 гривень). А ось підробка печаток, штампів чи бланків підприємств, установ, організацій карається штрафом до однієї тисячі неоподаткованих мінімумів.доходів громадян (це 17 тис.грн) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Ком

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Антинацист

    Музика Григорія Верьовки, Вірш Миколи Бажана:

    Ніколи, Ніколи не буде Вкраїна

    Рабою фашистських катів!
  • Витя Г.

  • ВАСЯ ВИННИЦКИЙ

    Пока Саакашвили подлизывал Порошенко  , все грузины были хорошими . А теперь всех сакартвелов к ногтю))))

    Григорій reply ВАСЯ ВИННИЦКИЙ

    Про саакашвили лучше спроси у грузин. А на счет всех к ногтю; если нарушил закон ,должен отвечать. И то что он участник АТО не является привилегией.

    ВАСЯ ВИННИЦКИЙ reply Григорій

    Про Саакашвили  я знаю не хуже грузин .

    Григорій reply ВАСЯ ВИННИЦКИЙ

    То может в первом коменте  ошибка?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up