У центрі Вінниці знайшли підземні ходи. Їм близько 400 років

У центрі Вінниці знайшли підземні ходи. Їм близько 400 років
Фото підземного ходу, надане Центром історії Вінниці
  • На подвір’ї обласного Художнього музею сталося провалля, яке відкрило вхід у підземний тунель.
  • Історик розказав, що, ймовірно, це підземелля залишилося від домініканського монастиря, який діяв у Вінниці в 17 столітті.
  • Що тепер будуть робити з віднайденим  підземеллям Вінниці? Вирішать чиновники разом з церковниками

Учора, 13 березня, на подвір’ї Художнього музею у Вінниці провалився асфальт, який відкрив доступ до підземного тунелю. Охоронець музею, що представився Михайлом, розказав, що на цьому місці, зазвичай, ставили машину.

— І тоді вона провалилася задніми колесами під землю. Викликали евакуатор, щоб витягнув машину. Потім дивимося, а там якийсь прохід. Покликали краєзнавців, а вони кажуть, що знайшли історичну пам’ятку, — сказав охоронець.

Зараз вхід до тунелю закрили плівкою, щоб не потрапляла волога. У отворі під плівкою видно безліч камінців та стару цегляну кладку цього тунелю. Відкрити ширше плівку — не можна, адже у тунель може потрапити вода та завалитися вхід.

Відео дня

Щоб дізнатися, що за підземелля знайшли, журналіст звернувся до історика Олександра Федоришена.

— Цей тунель довжиною близько 18 метрів. Він територіально збігається з ділянкою першого монастиря домініканців, заснованого у 20-х роках 17 століття. У принципі, підземний хід сухий, непогано зберігся. Ймовірно, його використовували для господарчих цілей, — сказав Федоришен.

У радянські часи монастир домініканців закривали та перетворювали на склад. Тільки у 1990 році влада повернула храм православній церкві

Про ченців з Домініканського ордену можна прочитати у статті за цим посиланням.

Історик додав, що така знахідка є гарним приводом продовжити археологічне дослідження вінницьких катакомб, які знаходяться у центрі міста.

— І зрозуміти про подальші дії щодо пристосування (консервація знахідки, реставрація, відкриття туристичних маршрутів тощо) цієї унікальної території і монастиря домініканців, — сказав Олександр.

Підземний хід поблизу Художнього музею. Фото Олександра Федоришена

А як подальша доля підземелля поряд з Художнім музеєм? Речниця прес-служби Вінницької облради Ірина Ярошинська розказала, що питання реставрації ще не обговорювалися.

— Має бути ініціатива від депутатів, — пояснює Ірина. — Можливо, є більше інформації в Управлінні культури ОДА.

Але у секторі охорони культурної спадщини Вінницької ОДА сказали, що рішення щодо підземних ходів — ще не приймали.

— Про реставрацію ходу чи інші роботи — не маю такої інформації. Щодо продовження дослідження я вам також не можу нічого сказати. Їх же тільки-но знайшли, — сказала головний спеціаліст Наталія Козерацька.

Нині, територія, під якою проходить підземний хід, є в управлінні релігійної громади Спасо-Преображенського собору. Так чи буде сприяти церква відновленню підземного ходу?

— Цей хід цілком знаходиться на території Собору. Більше подробиць розкажу, коли зустрінемося з керівництвом міста та області, що відбудеться завтра, у п’ятницю, — коротко пояснив прес-секретар вінницької єпархії УПЦ МП Владислав Демченко.

Соборна стоїть на старовинних катакомбах

Виникнення вінницьких підземель пов'язують з необхідністю ховатися від набігів татар ще у 15-16 століттях. Однак документально їх існування підтверджується лише з 17 століття.

Після проголошення Брестської унії розпочали будівництво своєї резиденції єзуїти. Резиденцію, триповерховий замок з костьолом, монастирем і колегіумом, захищали комплекс оборонних споруд — Мури.

Кілька підземних ходів на випадок облоги вели від монастиря до берегів Бугу, а ще один, пробитий у граніті, з'єднував резиденцію з замком на острові Кемпа. Скільки всього було прокладено ходів і катакомб під містом, досі невідомо.

Уся інформація про лабіринти під Вінницею була засекречена аж до 1985 року. Можливо, про це мовчали б і довше, якби земля сама не нагадала про катакомби численними провалами: у 1998 році почав раптом осідати будинок міської прокуратури на Соборній.

Несподівано з'явилися тріщини і прогини в стінах, тоді й знайшовся стародавній підземний хід, який ще підмила вода з пошкодженої труби водогону. Дослідники зафіксували, що хід йшов через Соборну від Домініканського до Єзуїтського костьолу, що навпроти. Ще два тунелі йшли в боки.

Тоді ж міськвиконком створив комісію, яка мала б вивчати провалля і можливості їх запобігання. Входив до неї в той час заступник мера Роман Аксельрод.

— На мою пропозицію, ще тоді було обмежено рух транспорту по центральній вулиці міста і була перенесена зупинка трамваю, яка знаходилася саме над тим нещасливим ходом, - розповідав він. - Але це мало бути тільки першим етапом. Далі передбачалося все розкопати й серйозно попрацювати над цими порожнинами, не обмежуючись тільки закачуванням рідкого скла. Але через брак коштів у бюджеті, все обмежилося ремонтом дороги, та ремонтом у 2000 році трамвайних колій.

З часом через аварії у системах водопостачання ходи замились, обсипались і стали зовсім непрохідними і небезпечними. Дослідники підземель кажуть, що під головною магістраллю міста, на глибині чотирьох метрів знаходиться —  порожнеча.

Більше про вінницькі катакомби можна прочитати у статті: Дослідники підземель винесли з вінницьких катакомб монету часів Катерини Великої.

Читайте також:

До 2020 року відновлять історичні будинки у центрі Вінниці

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Сепар Торонтуй

    Дело в том, что на этом месте еще в 60-х годах стояли дома. Исторический музей был на Володарского, там был вход. Потом пристроили современный исторический музей и площадь перед ним расчистили. Все эти "катакомбы" просто подвалы тех зданий. Их присыпали  сверху землей.  В довоенные годы в тех домах видимо была типография. Когда дома сносили, нашли множество шрифтов, которыми набирали печатные тексты. Я думаю их и сегодня там несложно найти...
  • Глобазоид Афромарк

    Як цікаво!
  • Natalka Melnyk

    а чому дали картинку єзуїтського монастиря?

    Валерий Чудновский reply Natalka Melnyk

    Моя помилка. Виправляю
  • Ols Kat

    Я не знаю как насчет острова, но на Бригантину тоннель вряд ли возможен, там гранит
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up