Викладач педуніверситету майже 50 років писав книгу про Леонтовича

Викладач педуніверситету майже 50 років писав книгу про Леонтовича
  • У вівторок, 16 січня, на честь 140-річного ювілею від дня народження видатного українського композитора у Вінниці презентували книгу «Микола Леонтович. Повне зібрання хорової та педагогічної спадщини».
  • Автор — викладач педуніверситету Анатолій Завальнюк — вважає, що видання є унікальним у світі дослідженням життєвого шляху та творчих доробків композитора

Як розповів автор, Анатолій Завальнюк, робота над книгою почалася у 1968 році. Тоді до викладача, який на той час вже займався глибоким вивченням біографі та творчості Леонтовича, звернулися по допомогу з пошуку експонатів працівники музею.

Анатолій Завальнюк розповідає про раннє дитинство Леонтовича, яке пройшло на Вінниччині

 

Як стверджує автор, він дослідив та визначив секрет творчості талановитої і наполегливої людини, автора улюбленого в усьому світі різдвяного «Щедрика»:

Відео дня

— Весь секрет творчості Леонтовича, чим він завоював весь мистецький світ, полягає в тому, що він, не маючи високої освіти, самотужки оволодів найвищим технічним засобом для композитора – поліфонією, — сказав під час презентації Анатолій Завальнюк. — Він використав не тільки українську народну поліфонію, а і православної, духовної музики, зокрема, європейську поліфонію. І знаючи це все, він дуже намагався попасти у Вінницю, він йшов до неї поступово, працюючи у селах. У 1917 році Вінниця була мистецьким центром. Леонтович дуже хотів поглибити свої знання. Він дав оголошення до газети, що шукає викладача для підвищення своєї кваліфікації, як композитора. Але ніякого вчителя не знайшлося, бо в нього був дуже високий рівень знань.

Працюючи над експозицією, Анатолію Завальнюку, за його словами, вдалося «розкопати» багато інформації, яка була занедбана через заборону в радянські часи творчості Леонтовича.

У виданні були зібрані всі доробки, які залишив після себе наш видатний земляк. Це педагогічні твори, візитівки, автографи, поради Леонтовича щодо роботи та музичного виховання. Збереглися багато духовних та церковних творів, які до цього часу були взагалі невідомі. Серед інших документів — спогади, розповіді сучасників та оригінальні листи композитора до своєї майбутньої дружини Клавдії  Жовткевич. Таким чином читачі можуть ознайомитися із Леонтовичем не тільки як із професіоналом, а й з людиною — дізнатися про його сім'ю та оточення, друзів.

Підсумовуючи, автор зазначив, що дане видання не є остаточним, в ньому вміщено багато експонатів, які чекають на дослідників.

Микола Леонтович — видатний український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог. Автор широковідомих обробок українських народних пісень для хору «Щедрик», «Дударик», «Козака несуть». Народився 1 грудня 1877 року у селі Монастирок Брацлавського повіту в сім'ї сільського священика. Раннє дитинство пройшло у селі Шершнях Тиврівської волості Вінницького повіту. У ніч з 22 на 23 січня 1921 року композитор гостював у свого батька у селі Марківка Гайсинського повіту, де був убитий невідомим.

Про автора книги:

Анатолій Завальнюк — кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри музикознавства та інструментальної підготовки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • микола денисенко

    А я ж бо тільки про того "Щедрика" написав аж три книги (три томи), кожна з яких понад 250 сторінок, під назвою "Щедрик: на крилах ластівки". Зокрема й про те, як "Щедрик" "пішов" у світ і в ту ж саму Америку. Загалом же про Миколу Дмитровича Леонтовича мною написано аж сім книг. Окрім вище названих, ще: "Там, де зійшла його зоря", "Час жити не вибирають", "Монастирок" та "Щедрику ти мій" (дві останні – дитячі). Також спільно із композитором Юрієм Клименком створено дві пісні: "Щедрику ти мій" та "Монастирок", які увійшли до ось тих двох, однойменних дитячих книжечок. Зовсім нещодавно вийшла у світ іще одна пісенька «Я – русалонька чарівна» на мої слова та музику Ольги Рудник. Адже усім відомо, що Микола Дмитрович писав оперу «На русалчин Великдень». Нині пишу іще одну – восьму книгу про Миколу Леонтовича під назвою «Русалонька» (також дитяча). Дещо більше про це все – на моїй сторінці. Там же можна почути і побачити "Щедрику ти мій" у виконанні моєї 8-річної онучки - Софійки Степанишевої та «Я – русалонька чарівна» у виконанні іще однієї моєї 5-річної онучки і знову ж таки Софійки – Софійки Никитюк.
  • Иванов Иван

    то вин допысав чы так и недопысану презентував

    Задунайский Торонтуй reply Иванов Иван

    продовжуэ пысаты

    Пупкин Вася reply Задунайский Торонтуй

    пысар )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up