Вінничанин Руслан Бойчук повіз на конкурс ковалів шестирукого велетня

Вінничанин Руслан Бойчук повіз на конкурс ковалів шестирукого велетня
  • Ляльок-маріонеток виготовляли на VІ Міжнародному ковальському фестивалі "Металеве серце України" у місті Рівне.
  • Найефектнішою була скульптура вінничанина Руслана Бойчука «Автоматон», яка отримала приз глядацьких симпатій та купу селфі

У Рівному вкотре проходив фестиваль ковальського мистецтва, на який з’їхалися майстри зі всієї України, а також з Нідерландів та Польщі. Якщо минулого року темою заходу була «Мова риб», то цього разу організатори придумали «Театр абсурду», щоб ковалі змогли поламати голову і придумати, чим здивувати глядачів та самих себе. Адже самі ж майстри і  представляли суддівство та могли оцінити роботу колег за складністю та оригінальністю шляхом голосування. Вінничани Руслан Бойчук та Олексій Маліновський привезли на конкурс залізну скульптуру заввишки два з половиною метри, яку назвали «Автоматон».

Ескіз скульптури

Ця чудернацька фігура завоювала друге місце, і перше в номінації “Приз глядацьких симпатій”. Хлопці місяць працювали над роботою в своїй майстерні на Тяжилові. І хоча фігура всередині порожня, п’ять чоловіків її ледве завантажили в бус, щоб привезти на конкурс.

Шестирукий велетень

Відео дня

На ідею створення заводного механізму, що зовні нагадує людиноподібного робота, Руслана наштовхнули легенди та міфологія. Адже подібні скульптури виготовляли ще в далеку давнину для ритуальних обрядів. Вони також прикрашали замки, лякали іноземців і навіть могли служити знаряддям страти. Чи навпаки —  не мати жодного практичного значення. Їх знали в Древньому Китаї, Єгипті, Стародавньому Римі та Стародавній Греції.

— На “Автоматона” пішло десь 300 кілограмів заліза. Заввишки він два метри 30 сантиметрів, — розповідає творець скульптури Руслан Бойчук. — У кожній руці, а їх шість, тримає інструмент праці. У одній — ковальські кліщі. Двома іншими взявся за великий молот. Зверху — молот поменший. У ще одній руці стиснув щось на кшталт циркуля. А шоста рука вільна. «Автоматон» виковує собі ключ, щоб відкрити замок і звільнитися від кайданів, якими прикутий до наковальні.

Як каже майстер, складно було працювати над фігурою через її великий об’єм. Руки в ляльки не рухаються. Щоб зробити деталі рухомими, довелося б кувати дуже потужні частини тіла.

На фестивалі кували вночі

У кузні під відкритим небом усі ковалі творили два дні, створюючи декоративні елементи до основної кованої скульптури — «Балерини» заввишки п’ять метрів. Потім її встановили на алеї кованих фігур у центрі Рівного. Оскільки головною темою був  «театр абсурду», кували маски.

Майстер-класи для рівнян проводили не тільки вдень, а й ввечері. Організатори свята підготували програму нічного кування, яка тривала до 22 години. Запросили фаєрників.

— Це була така собі фішка заходу. Темно, багато вогню і тільки пічки ковалів горять.  Разом зі мною вночі кувала ціла ватага дітей. І хоча нічого не було видно, мені сподобалося.

 

Приз менший за роботу

За умовами конкурсу, свої роботи майстри залишають там. Потім вони відправляться в арт-галерею ковальства, яку заснувала організаторка щорічного фестивалю «Металеве серце України» Ніна Крока. Як зізнався Руслан, віддавати скульптуру було шкода. На конкурсі в нього хотіли купити роботу за 80 тисяч гривень. За два призових місця вінничан нагородили грошовим призом у розмірі 10 тисяч гривень. Для порівняння, на свого «Автоматона» Руслан Бойчук витратив близько 12 тисяч гривень. І це тільки на матеріал. Хлопці також привезли два кубки у формі масок та різні подарунки, які знадобляться в ремеслі. Приміром, три набори ковальських кліщів, фартухи, футболки.

Перше місце у голосуванні серед ковалів посіли кияни.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up