Врятувати «Мури» хочуть за 3,8 мільйонів. Але чому на це грошей не дали?

Врятувати «Мури» хочуть за 3,8 мільйонів. Але чому на це грошей не дали?
Фото з Вікіпедії
  • Мури домініканського монастиря збираються врятувати
  • У січні оголосили тендер на реконструкцію пам’ятки та оцінили роботи в 3,8 мільйонів гривень
  • Але згодом — тендер відмінили, бо не виділили коштів

11 січня обласний департамент будівництва, містобудування та архітектури оголосив тендер на реставрацію пам’ятки архітектури національного значення «Башта та мур». Майбутній переможець тендеру мав провести понад 400 видів робіт, завдяки яким пам’ятку вдалося б не тільки зберегти, але й частково відновити. На все оголосили бюджет в 3 мільйони 843 тисячі гривень.

Скріншот з сайту «ProZorro»Проте, 23 січня закупівлю скасували… через відсутність видатків на об’єкт. Про це зазначено в звіті на сайті Prozorro. Чому ж так сталося? З’ясували «20хвилин».

Мури зникають

Відео дня

У жовтні минулого року зустрічалися науковці, історики, депутати та релігійні діячі, щоб обговорити як рятувати оборонну пам’ятку 17 сторіччя. Фахівці казали, що мури зникають не тільки за вини природних процесів, але й через вандалів, що витягають каміння зі стін:

Фото надані вінницькою єпархією у жовтні 2016 року

— Подивіться у подвір’я сусідніх будинків, — казав секретар Вінницької єпархії УПЦ отець Владислав Демченко. — Хтось витягає собі камінчики, щоб потім вихвалятися, що є в стіні будинку старовинна цегла.

Фото надані вінницькою єпархією у жовтні 2016 рокуКиївський архітектор-реконструктор Анатолій Ізотов тоді казав, що комплекс стоїть на поганому грунті:

— Коли минулого року проводили там консерваційні роботи, то побачили, що грунт під фундаментом вологий, і вся конструкція поступово йде під землю. До цього ще можна додати згубний вплив будівництва: не можна поряд з аварійною пам’яткою зводити новобудови, — казав архітектор-реставратор.

Головний архітектор області Леонід Гужва під час брифінгу розказав, що проектна документація на консервацію пам’ятки дороблена. Планували, що на все потрібно п’ять мільйонів гривень, які виділять порівну мерія та облдержадміністрація. Надалі, до кінця року, про реконструкцію нічого чутно не було.

Реконструкція все-таки буде?

У тендерній документації прописані понад чотири сотні робіт. Серед них — укріпити стіни, прибрати сміття, відремонтувати покрівлю, налагодити систему водостоків від фундаментів тощо. І все це на площі у 260 квадратних метрів цегляної башти та прямокутних стаєн. Нагадаємо, що очікуваний бюджет закупівлі був 3 мільйони 843 тисячі гривень.

Скріншот з сайту "ProZorro"Так чому ж тендер скасували? І чи проведуть його знову? Ці питання журналіст задав директору обласного департаменту архітектури Дмитру Романченко, який був контактною особою:

— Тендер було скасовано, бо коштів на реконструкцію Мурів зараз немає, — говорив Романченко. — Між мерією та облдержадміністрацією справді є домовленності: фінансування об’єкту 50 на 50. І цей договір досі діє. Проте, кошти виділять тільки в березні цього року. Щоб не підставляти майбутнього виконавця робіт вирішили скасувати проведення закупівлі. Через три тижні оголосимо тендер знову.

Пам’ятка простоїть ще рік

Скільки ж ще простоять Мури без ремонту? Про це журналіст запитав в Анатолія Ізотова — головного архітектора та керівника науково-дослідного і проектного центру архітектурної та містобудівної спадщини:

— Можливо рік ще «проживуть». Усе залежить від погоди, — казав архітектор. — По вулиці Монастирській (колишня Володарського — авт.) відкриті фундаменти, куди заливає вода, попада сніг. Це дуже погано для конструкції 17 сторіччя, яка може просто піти під землю. А якщо б нам дали зробити реконструкцію, тоді вже у листопаді 2016 року ми б закінчили протиаварійні роботи із частковим відновленням мурів.

Фото з архіву "20хвилин". Зроблені влітку 2016 рокуЯк розповів архітектор Ізотов, їхня проектна документація отримала погодження в Міністерстві культури, пройшла державну експертизу. Але від їх проекту вирішили відмовитися, бо «занадто мала сума кошторису»:

— Необхідно було починати роботи і подавати в експертизу одночасно другий комплект документації. І тут нам стали говорити, що ми заклали дуже малу суму на виконання робіт. У результаті було запропоновано переробити документацію таким чином, щоб підвищити вартість будівельно-монтажних робіт із 274 тисяч гривень до 600 тисяч. Ми від цього відмовилися, бо це корупція.

Загалом на реконстуркцію за їх кошторисом планувалося витратити близько 3,2 мільйонів гривень. Це на 600 тисяч гривень менше, ніж теперішній бюджет ремонту пам’ятки.

Довідка. Вінницькі мури — комплекс оборонних і монастирських споруд 17 століття у Вінниці. Складався з будівель та стін єзуїтського монастиря, єзуїтського костелу, колегіуму та конвікту (гуртожитки), а також домініканського монастиря і домініканського костелу.

Фото з ВікіпедіїБудівлі були оточені потужними мурами з контрфорсами, бійницями і бойовими вежами. Мури збудовані у 17 столітті монахами-єзуїтами, ставши головною оборонною спорудою міста. Пізніше поруч були прибудовані домініканський монастир з костелом (за матеріалами української Вікіпедії)

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Hohel34

    Оо

    Как так стена не покрашена
  • Yulia Krivickaya

    Лучше бы на это деньги потратили. чем на никому не нужный забор вокруг парка
  • Vladimir Molotov

    пфффф… всего-то, один range rover не купить себе.

    Anonymous reply Vladimir Molotov

    ну так то жып для себя любимого а тут какая то мурА
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up