Другий раз вінничанин святкує свій день народження в… Антарктиді

Другий раз вінничанин святкує свій день народження в… Антарктиді
Поталанило Афтенюку - свої 25 і 30 років святкував в Антарктиді
  • В Антарктиді Олександр Афтенюк з Піщанського району уже майже чотири місяці
  • Метеоролог за фахом, він є учасником української наукової експедиції на полярну станцію «Академік Вернадський»
  • Вдруге чоловік святкує свій день народження серед льодовиків на шостому континенті. Як це відбувалося?

Про «круглу» дату в житті полярника Олександра Афтенюка нагадав під час  розмови з журналістом ” 20 хвилин/ RIA” його брат Віталій, який працює у Піщанці.

 -Це вже другі іменини Саші на станції, - говорить пан Віталій. – Перший раз він святкував в Антарктиді свої 25 років, тепер вже «кругла» дата. А місце те само – полярна станція. Так співпало, що тоді він був в експедиції і тепер знов опинився на станції.

Якими новинами ділиться полярник з рідними? Як спілкуються?

Відео дня

Торт імениннику – обов’язково!

За словами Віталія, торт був у подарунок і на 25 років, і тепер на 30. Тільки цього разу більших розмірів.

-Саша розповідав, що на станції є свій бар, там і святкують дні народження, - продовжує  Віталій. – Ще йому в подарунок дісталися цигарки. Там ця річ дуже цінується. Брат палить. От колеги взяли це до уваги. Хтось подарував брелок. Прості речі вручали. У кого є здібності малювати, чи вірші писати, ті використовують їх, аби втішити своїм талантом іменинника. Пляшку шампанського відкоркували… Словом, уваги так само багато, як дома, тільки насправді обстановка зовсім інша.

День народження в Олександра Афетнюка 2 липня. Незадовго перед тим були ще одні іменини. Перший рік виповнився його донечці. Батько неабияк сумує за тим, що не бачить у цей час дитину. Надіслав на адресу дружини фотографію їхньої малятки. Розмістив на світлині слова щирих вітань і найкращих побажань.

-Ми з братом листуємося здебільшого через месенджер, - каже Віталій – Батькам він інколи телефонує на мобільний. Буває, вдається вийти на скайп зв'язок. Весь зв'язок через супутник. Спілкування дороге.  Довго говорити не доводиться. В Антарктиді уже зима. У полярників є загальне свято.

Воно припадає на 22 червня. У нас це середина літа, там – середина зими. Після нього в учасників експедиції залишається багато вражень.

Російські моряки підняли український прапор і вибачилися за Крим

Олександр розповідав брату, що свято  «Mid Winter»,  тобто середина зими, в Антарктиді відзначають  на всіх станціях. Їх, сезонних і постійних, нараховується на шостому континенті майже 90. У літній період, за нашими порами року,  там працює приблизно п’ять тисяч людей.

Антарктида не належить жодній країні світу. Тому  полярники дуже легко знаходять спільну мову. Відсутні політичні пристрасті. Сильнішою за все є міжнародна солідарність між людьми. Полярники передають один одному розповідь про випадок, що мав місце у 2014 році. У березні того року наша експедиція поверталася додому на російському кораблі. Коли моряки прибули до нашої станції, підняли на мачті український прапор. Російські моряки навіть вибачалися перед нашими за Крим.

-Скільки поздоровлень, як їх роблять у день«Mid Winter»  полярники,  мабуть,  не надсилає, ніхто, - передає слова брата Віталій. – Українці вітають всі станції, на яких мають знайомих, а ті відповідають взаємністю. Щирі слова надходять з великої землі. Буває, навіть від високих посадовців.  

На станції «Академік Вернадський» є усталена традиція святкування - починають  його з купання.

-Брат написав, що температура води цього року 22 червня була мінус 1,5 градуса,  червня температура води була мінус  1,6 градуса, а повітря – мінус сім. Вода не замерзає, бо в ній висока концентрація солі. Якщо мороз дужчає,  тоді вже й сіль не допомагає.

Полярники прив’язують мотузку, по ній спускаються у воду, пірнають і – швиденько на берег. Після цього одразу наливають рюмку коньяку. Кажуть, після такого купання ніхто ще не хворів. Це як у нас на Водохреща. Увечері свято продовжується. Полярники одягають костюми і збираються у барі. Бар називається «Фарадей», таку назву колись мала станція. Її збудували ще у 1953 році англійці. А в 1996-му передали Україні. Назву станції наші змінили, а бар так і залишився «Фарадеєм».

П’ятеро вінничан зимували на станції

Олександр Афтенюк разом з учасниками української експедиції вирушив в Антарктиду 22 березня нинішнього року. Повернення експедиції заплановано на квітень 2019-го.

Таким було небо над протокою Магелана у березні нинішнього року Незвичайну красу зафіксувв Олександр Афтенюк, коли корабель з учасниками експедиції проходив цю ділянку, що сполучає два океани.

 Загалом п’ятеро вихідців з нашого краю протягом останніх десяти років брали участь в експедиціях на наукову станцію «Академік Вернадський».  По три рази це робили лікар Валерій Семенюк з Хмільника та інженер Анатолій Руденко з Оратівського району. До речі, кандидатуру Анатолія Руденка рекомендував у свій час його двоюрідний брат Дмитро Марченко. Ще один вінничанин – лікар Вадим Лисинчук також брав участь в експедиції. У двох експедиціях одночасно перебували по троє вінничан.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up