Маріуполь очима вінничан. Як живе місто металургів з морським узбережжям

Маріуполь очима вінничан. Як живе місто металургів з морським узбережжям
  • Журналісти з Вінниці вирушили у чотириденний прес-тур до прифронтового Маріуполя;
  • Очікували побачити сіре місто, на яке постійно падає тінь війни;
  • Натомість, нас зустріли усміхнені люди та привітний морський берег;
  • Як живе та реформується Маріуполь?

Вінниця знаходиться від Маріуполя на відстані 900 кілометрів. Тут мешкає понад 500 тисяч людей. У свідомості українців це місто асоціюється війною. Більш старше покоління пригадає, що там знаходяться гіганти металургії: «Комбінат імені Ілліча» та «Азовсталь». Те, що у місті є море, спадає на думку не одразу. І дарма, бо маріупольці не звикли до великого потоку туристів, а відтак і ціни на відпочинок там значно нижчі.

Наприклад, за 100 гривень на добу вам запропонують кімнату з кондиціонером та ремонтом у кількох хвилинах від моря. Найкращий номер на двох у готелі — 700 гривень на добу.

Маріуполь — привітний та чистий, а люди не закриті. Навпаки, з радістю розповідають про те, як їм тут живеться, що у них відбувається хорошого або які мають проблеми. А те, що місто є прифронтовим, швидко забувається під сонцем на пляжі. А також, коли дізнаєшся, яку систему впровадили місцеві поліцейські задля охорони порядку.

Відео дня
Залишки старої синагоги у Маріуполі

Міський транспорт
Мурал, присвячений переселенцям з окупованих територій.
У Маріуполі таких людей десятки тисяч.

Зачинені двері у сховище. Їх відкриють у випадку небезпеки

«Тут варто жити» — це основна брендингова стратегія міста. Останнє слово замінюють на інше: «навчатися», «будувати бізнес», тощо. То тут, то там зустрічаєш на міських бігбордах різні варіації бренду.

Надсучасна система безпеки

Маріуполь став четвертим містом у світі, де впроваджена розумна система регіональної системи. Унікальність її у тому, що вона побудована на технологіях «смарт-сіті» та допомагає оперативно реагувати на злочини та порушення. Особливо це корисно там, де ведуться бойові дії. Система синхронізує роботу різних служб — поліції, рятувальників, медиків, комунальних служб.

Читайте також: У Маріуполі працює надсучасна система безпеки від поліції. Чому такого немає у Вінниці?

У самому Маріуполі, на блокпостах навколо нього, у місті Покровськ (колишній Красноармійськ) встановили майже чотири десятки дорогих та розумних камер спостереження.

— Вони здатні розпізнавати номер, модель, марку будь-якого автомобіля, встановлювати, чи перебуває він у розшуку, — каже начальниця відділу аналітичного центру ГУНП Донеччини Ольга Фагауліна. — Окрім того, ці технології можуть розпізнавати обличчя водія та пасажирів автівки і перевіряти чи не знаходяться вони у розшуку. Камери виявляють скупчення людей, оцінюють щільність транспортного потоку, виявляти нетиповий рух транспорту чи людини.

Все це на відстані 7-8 метрів. В цілому комплекс, який використовується у UASC, виконує близько 700 функцій.

— Камери стоять на всіх блокпостах навколо Маріуполя, — говорить Ольга. — Крім того, що поліцейський на місці перевіряє документи, його дії фіксуються системою, яка ще і проводить машину по базам даних.

Миттєвий виклик поліції

Керівниця відділу аналітичного центру запевняє, що особливу увагу вони приділяють дзвінкам від дітей. З ними намагаються працювати за принципом 911: не припиняють розмову, поки не переконаються, що дитина у безпеці.

Також, для того, що привчити молоде покоління не боятися поліції, у ГУНП розробили мобільний додаток, за допомогою якого можна викликати екіпаж, натиснувши одну кнопку.

У відділенні отримають сигнал, визначать місцезнаходження та швидко приїдуть на виклик. Кожного дня з додатку правоохоронці отримують 2-3 виклики. Це поки що, бо презентацію додатку провели поки що не у всіх школах.

Як зараз живе мікрорайон Східний?

Одна хвилина обстрілу з «градів». Три десятки загиблих, понад 170 поранених. Пошкоджена школа, два дитсадки, ринок, палаючі машини. Від снарядів постраждали 374 будинки. Все це було у 2015 році.

Хрести на вікнах — нагадування про те, що неподалік йде війна. Так вікна заклеюють,
щоб у випадку обстрілу, шибки не повилітали.

Зараз наслідки трагедії майже повністю ліквідовані. Маріупольці з теплотою згадують українські міста, які відправляли сюди гуманітарну допомогу після теракту. Пам’ятають і Вінницю, яка була у числі перших.

Сліди від уламків снарядів

Мікрорайон знову ожив. Та навчені гірким досвідом, маріупольці тепер готові до всього — у кожному дворі є сховище на випадок обстрілів. Під них переобладнали підвали будинків. Тепер там завжди є вода та їжа на кілька днів. Приміщення замкнені у мирний час. Їх одразу відкриють у випадку надзвичайної ситуації. Про яку дуже швидко повідомить сучасна система сповіщення.

Мешканка мікрорайону Східний Антоніна пережила теракт. Каже, що влада
допомагала відновити вибиті вікна.

Дідусі у дворі грають у доміно. Кажуть, що коли чують звуки снарядів вдалечині,
зспокоюють онуків, мовляв, то вагони розвантажують.

Транспортна реформа

У Маріуполі затвердили Стратегію розвитку муніципального транспорту. Як і у Вінниці кілька років тому. Основна мета реформи — надати пріорітет міському транспорту, прибравши велику кількість приватних перевізників. Зараз міська рада намагається оновити склад тролейбусів та автобусів за рахунок бюджету та міжнародних інвестицій. — Наш рухомий склад був зношений на 80%, — каже начальник маріупольського ТТУ Віталій Донєв. — За 2016-2017 роки ми ситуацію покращили, але до ідеального стану нам ще потрібно буде попрацювати. До 2021 року ми плануємо повністю оновити автопарк.

Зараз на лінії виходить 36 тролейбусів, а має бути більше сотні. На трамвайні лінії виходить 50-55 вагонів, у планах розвитку — більше 60-ти.

Маріуполь закупив нові тролейбуси марки «Дніпро». Ще частину замінили німецькі «MAN». Вони були у використанні, але пройшли капітальний ремонт.

Утім, і ремонт доріг, це ще не все, що об’єднує Вінницю і Маріуполь. У цьому місті також є водонапірна вежа, яка навіть зовні нагадує вінницьку. Вона теж була збудована на початку 20 сторіччя. І тут, так само як і у нас, після ремонту планують відкрити туристичний центр для гостей міста.

Організували фестиваль на пляжі

У цьому році міська влада підтримала організацію триденного фестивалю «MRPL City».

Упродовж 3-х днів фесту його відвідало близька 30 тисяч людей. Виступали артисти у різних жанрах: «Скай», «Тартак», Noize MC, O. Torvald, Onuka, «Бумбокс», «Hardkiss».

А крім них тут було безліч місць для селфі, лаунж-зон, кафе, де можна перекусити, і коктейль-барів.

Гості приїхали з Запоріжжя, Дніпра, Херсону та інших міст. Планується зробити фестиваль щорічним.

Ще трохи про Маріуполь

Мечеть у Маріуполі

Міський голова Вадим Бойченко
Прозорий офіс у Маріуполі
Поліцейський катер

 

Начальник водолазно-рятувальної служби Олександр Татай
Вид на місто з водонапірної вежі

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up