“Вінницькому аеропорту потрібна нова посадкова смуга”,- гендиректор турецького аеропорту

“Вінницькому аеропорту потрібна нова посадкова смуга”,- гендиректор турецького аеропорту
Хамді Гювенч - гендиректор аеропорту Даламан
  • З червня 2017 року з турецького Даламану до Вінниці запустили регулярні рейси.
  • Ми поговорили з гендиректором турецького аеропорту. Хамді Гювенч розповів про успіх колись занедбаного аеропорту і про співпрацю турецького міста і Вінниці.
  • Також він назвав перші три кроки, які потрібно зробити вінницькому летовищу, щоб наш аеропорт почав теж розквітати.

Хамді Гювенч - гендиректор аеропорту Даламан. Підтягнутий, середньої статури чоловік. Дуже позитивний і відкритий до спілкування. У нього в аеропорту все працює як годинник. Від безпеки до посадки на рейс. Він кілька разів вже відвідував наше місто. Його вразило і святкування Дня Європи, і взагалі він в захваті від нашої Вінниці.

- Ми хочемо розвивати співробітництво між Даламаном і Вінницею. Нещодавно почалися прямі перельоти з Вінниці в Даламан. І сподіваємося, що кількість польотів буде збільшуватися, як і пасажиропотік,- каже Хамді Гювенч.

Відео дня

Скільки років працює аеропорт у Даламані?

- Аеропорт був побудований в 1986 році. Але викуплений він був в 2006 році на 25 років.

Аеропорт в турецькому Даламані колись був військовим аеродром. Потім, частину цього аеродрому віддали під цивільні перельоти. Але справи не йшли. І в 2006 році аеропорт віддали у власність компанії. Так почалося нове життя “домівки” літаків.

Так аеропорт Даламан не належить державі?

- Держава передала аеропорт у власність нашої компанії на 25 років. Це нормальна практика і вона працює. Ми повинні будувати нові термінали і розвивати аеропорт. Що ми і робимо.  

Ми бачимо карту на стіні у вашому кабінеті, де позначені українські міста. Вінниця стала сьомим аеропорт в Україні, куди почали літати з вашого аеропорта?

- Так. Сьомий аеропорт. І можна сказати, ми знаємо напам'ять майже всі міста України, де є аеропорти. І завдяки туризму і авіації, ми дуже багато дізналися про Україну. Ми дуже любимо вашу країну, і можна сказати, що у Вінниці на даний момент особливий статус.

За вашими планами, жителі яких областей України літатимуть з Вінниці?

- У нас в авіації є такий термін, як "зона обслуговування". І радіус цієї зони приблизно 100 км. У цю зону потрапляють і Хмельницька, і Житомирська область.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: політ до Даламану і перші враження від берега моря
 
Чи є ще якісь зв’язки з Вінницею, окрім аеропорту?

- З муніципалітетом Вінниці у нас дуже багато різних соціальних проектів. Один з останніх - ми запросили 30 успішних студентів і школярів з Вінниці в нашу країну, де провели для них багато екскурсій. І таким способом вони побачили і наш регіон і отримали нагороду за свої успіхи в навчанні.
До речі ми зараз ведемо переговори з вінницької мерією з приводу проведення конкурсу краси, щоб фінал пройшов саме у нас в Даламані.

На території аеропорту Даламан будується новий термінал. Яка його вартість і коли він буде закінчений?

- Вартість нового терміналу - 200 мільйонів євро. А закінчений і зданий в експлуатацію він буде 28 квітня 2018 року.

До яких країн літають з Даламану?

- Наші основні ринки на 2017 рік - це Англія, Німеччина та Україна. Але також літаємо в країни Балтійського узбережжя, в Молдавію, Азербайджан, Ліван і Йорданію. Але ведуться переговори, і ми скоро будемо літати в ряд інших країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вінницькі в Туреччині: краби, лікійські гробниці і Sting в багнюці 

З Вінниці є рейси також до Анталії. Запуск рейсів в Даламан є частиною конкурентної боротьби?

- Звичайно, між аеропортами є конкуренція. І ми активно працюємо, щоб гарно почуватись на цьому ринку. 

Скільки людей на даний момент літає в Даламан і які плани у аеропорта?

- Загальний пасажиропотік з України в усі країни становить приблизно два мільйони людей, при населенні більше 40 млн. На сьогоднішній день в Анталію летять 300-400 тисяч з усього світу, а до нас приблизно 100 тисяч людей. За два останні роки відбувся стрибок. У 2015 році у нас було 30 тисяч пасажирів. У 2016 році - 70 тисяч пасажирів. І в цьому році буде близько ста тисяч пасажирів. І наша мета - щоб за три роки підняти пасажиропотік до 300 тисяч чоловік. І ми бажаємо, щоб 50 тисяч людей літали саме з Вінниці!

За три роки ви хочете домогтися, щоб пасажиропотік зріс в три рази. Як же домогтися такого показника? Тому що на даний момент, Вінниця може тільки мріяти про пасажиропотік навіть в 100 тисяч людей. Може є якісь секрети?

- Ми дуже багато працюємо (сміється).

Ми бачили, що і міські голови і власники готелів в Туреччині зацікавлені в тому, щоб сюди їхали відпочивати люди. Ви працюєте з ними спільно?

- Так, ми працюємо і з муніципалітетом, і з туроператорами і з готелями. Від цього залежить розвиток нашого краю. Тому ми це розуміємо і намагаємося зробити все для того, щоб більше людей приїжджало відпочивати до нас через аеропорт Даламан. Тим більше з нашого аеропорта ближче до Мармарису, Бодруму і Фетхіє, ніж їхати з Анталії.

До Вінниці з Даламану літає авіакомпанія “Bravo”. Як обирали перевізника? Спільно з вінницьким аеропорт або самі?

- Спочатку ми працюємо з туроператором, потім з турагенствами. Вже потім йде авіакомпанія, муніципалітет. І коли вже всі договори готові, тоді вже займаємося співробітництвом між аеропортами.

Ви дуже добре знаєте вінницький аеропорт, його потреби, плюси і мінуси. Які найсерйозніші претензії до вінницького аеропорту? Що потрібно міняти і терміново?

- В першу чергу - це посадкова смуга, потім паркувальна зона, а вже потім тільки термінал аеропорту.

Як дізнались журналісти RIA/20minut.ua, оновлена смуга для вінницького аеропорту буде коштувати приблизно 40 млн гривень. Але грошей немає. 

Скільки часу може зайняти усунення цих недоліків? Ви можете це сказати, озираючись на вашу виконану роботу тут в Даламані.

- На це потрібно не так багато часу. За два роки можна все зробити.

Хочеться підмітити, що перельоти до турецького Даламану з Вінниці - це гарна можливість розвивати аеропорт.

І як каже помічник гендиректора турецького аеропорту Рустам, літаки з Вінниці мають бути заповнені мінімум на 60%. Інакше в наступному році, ми можемо і не полетіти в турецький Даламан....

Тож вінницьким турагенствам, які іноді продають тури по завищенним цінам, потрібно замислитись над ціновою політикою на подорожі до Даламану і інших міст Туреччини. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Вінниці до країн ЄС: скільки потрібно грошей для в’їзду?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олексій

    Раніше викрадали, а зараз заманюють. :)
  • Задунайский Торонтуй

    А на оставшиеся деньги купить фанеры...

    З.А.Глядач reply Задунайский Торонтуй

    Чотири листи.
  • Anonymous

    Сначала надо что бы у людей деньги появились - а уже потом всё остальное в том числе и самолёты.

    
 No name reply Anonymous

    Если ты сыч-нищ,брод, то это не значит, что все нищебр,ды.

    Anonymous reply 
 No name

    Что то очереди в аеропорту не наблюдается, а максимальная загрузка была 65%. Были бы деньги у народа - билеты фиг бы купил в касе или у спекулянтов втридорога.

    То что ты нищ*брод это твои проблемы - иди работай или жуй сопли.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up