Поради вінничанки-мандрівниці: Як поїхати в Угорщину за 200 євро на тиждень

Поради вінничанки-мандрівниці: Як поїхати в Угорщину за 200 євро на тиждень
  • Економіст за професією, Тетяна Кубишкіна, уже декілька років досліджує Угорщину.
  • Жінка створює есклюзивний план поїздки для міні-груп, із врахуванням бажань українських туристів і запевняє, що без продуманого плану, неможливо відкрити для себе країну.
  • Також розповідає про топові місця, які обов'язково потрібно відвідати

До Угорщини від Вінниці не так уже й далеко. Для поїздки у цю країну підходить біометричний паспорт. Добиратися можна різними способами, серед них Тетяна виділяє два найзручніших: поїздом та літаком.

Літаком: із Жулян літає лоукост, у якого можна придбати дуже дешеві квитки. Потрібно доїхати до Києва, сісти на літак і вже звідти до Будапешту.

Поїздом:

Відео дня

1) прямий поїзд із Києва до Будапешту,

2)спочатку доїхати до Чопа, перетнути кордон у електричці і сісти на поїзд Чоп  — Захонь. Вже за 4 - 5 годин ви будете у Будапешті. У цьому випадку є свої нюанси під час резервації квитків, також деколи  потрібно пересідати. Якщо на поїзді написано IR, тобто інтерсіті, то на нього до квитка ще треба докупляти резервацію місця у Захоні (в Чопі її не продають). В Чопі можна купити квиток прямо до Будапешта без резервації.

3) В майбутньому планують запустити поїзд з Мукачева до Будапешта.

З З Чопа до Будапешта квиток на потяг коштує приблизно 600 гривень.

 — Я себе називаю хунгарофілом, — розповідає Тетяна.  — Тобто людиною, яка цікавиться Угорщиною, вивчає її мову, культуру, літературу, мистецтво і показує це іншим. Я придумую і здійснюю ексклюзивні подорожі в Угорщину для індивідуальних туристів або для міні-груп (до 6 осіб). Ми гуляємо відомими і втаємниченими місцям і хоча я вже знаю місто як своє рідне, все одно щоразу відкриваю його людям інакше і жодна поїздка не схожа на попередні.

Фанатка Угорщини розповідає, що відчути сповна цю країну неможливо без людини, яка знає про усі її особливі місця та цікаві об’єкти. Якщо правильно організувати свою мандрівку Угорщиною, то можна зекономити мінімум 1000 євро:

  • на входах у церкви, купальні, різні атракції, музеї, галереї,
  • на транспорті,
  • на розвагах, житлі,
  • на печерах і підземеллях, винах.

А для більшого адреналіну можна спробувати чимало речей взагалі безкоштовно.

 — Це місто, в якому на поверхні лише 5-10 відсотків того, про що можна дізнатись самостійно, — розповіла співрозмовниця. — Решта все заховано, треба шукати і знати, які двері можна відчиняти, а які — не варто. Є місця, у яких з туристів просять оплату за вхід, але якщо знати, що сказати, і коли  прийти, то буде безкоштовно, ще й з бонусом! Можна влаштувати безкоштовно прогулянку Дунаєм на кораблику, проїхатися найстарішим метро, гірським трамваєм, навчитися робити марципан і шоколад, послухати оперу і скрипку, рок, навчитися танцювати угорський народний танець, і ще багато чого. Але щось мені підказує, що не знаючи мови і секретів міста, це недосяжно. Якщо нічого не спланувати, то можна 10 разів проходити одну й ту ж площу. Непродумана подорож саме в цю країну, бо вона унікальна, може обернутися в  кращому випадку зіпсутим враженням і нелюбов'ю, а в гіршому — штрафами та марними витратами.

Щоб тиждень жити в нормальних умовах, не надто шикувати в їжі, багато ходити містом пішки, відвідати купальні і недорогі музеї, додати до цього дорогу туди й назад, — вистачить на одну людину десь 200 євро. Можна і у 100 вкластися і взагалі у 50, але це буде дешевий хостел, або навіть проживання по каучсерфінгу. 

Must go в Будапешті

Специфіка столиці у тому, що вона велика, тому цікавинки розкидані по всьому місту. Зазвичай українці для мандрів Угорщиною витрачають 3 - 4 дні.

Як радить Тетяна, з цих кількох днів мінімум 2 доби по півдня треба витратити на купальні, адже платити по 10-20 євро, аби бути у них лише годину часу, немає сенсу. І якщо вже вирішили випробувати усі спа-процедури, то треба побувати і у всіх 16 басейнах і стількох же саунах.

Залишений час варто витратити на активні прогулянки містом: зайти в Матіяш і Іштван темплом, в мініверсум, в замок, на Рибацький бастіон, пройтися красивими мостами, зайти на остріа Маргіт і там знайти руїни замку, сад, міні-зоопарк, музичний фонтан і бесідку з музикою, поплавати на кораблі, проїхатися метро на площу Героїв і там погуляти по парку, по замку, в зоопарку, проїхатися на канатці на оглядову вежу, сходити на сучасне мистецтво в Міленаріш, в Галерею, яка вважається однією з найкращих, в Аквінкум (давньоримське місто), а ще Єврейський квартал, Синагогу Дохань, музей марципану, музей цукерок, транспорту, музей метро, місто Сентендре.  

Запишіть у блокнотик поради

 — Перевірити офіційну інформацію про правила виїзду. В кожній країні є свої норми з кількості грошей на людину на день і треба бути готовим показати або готівку, або гроші на рахунку. Уточнити, яка ходова валюта там, куди ви їдете,

 — ціни на транспорт перевірити, спланувати, як доберетеся з аеропорту чи вокзалу, щоб не брати дороге таксі. І взагалі ціни на все уточнити. (Якщо бачите курс гривні до форинта 1:10, беріть у “мінял”, бо обмінники ще процент можуть брати високий),

 — навіть, якщо Ви щасливий власник біометричного паспорта, це ще не гарантія того,  що Вас не будуть перевіряти. Завжди на кордоні потрібно із собою мати всі документи, які зазначені на сайті прикордонної служби і посольств,

 — перевірте чергу на кордоні, якщо є можливість,

 — візьміть з собою якісь національні сувеніри і смаколики, алкоголь. Це все знадобиться, якщо Вам треба буде комунікувати з людьми, або просити їх про щось,

 — дізнайтесь тарифи зв'язку і вирішіть, чи варто брати місцеву сімку,

 — постарайтеся вивчити хоча б основні фрази мовою країни куди їдете, це може пригодитися в будь-який момент,

 — беріть із собою вишиванку.

 — Трохи палинки (горілка угорською) на компанію зроблять Вас своїм серед місцевих, — сміється Таня, — та ще як сало, чи яка інша закуска з України буде, то Ви обростете повагою і друзями. Намагайтеся уникати провокацій і розмов на тему політики, релігії, тобто чогось такого, що може спровокувати нерозуміння чи скандал. Пам'ятайте, що в будь-якій країні Ви гість, і часто безправний гість. Те, що вважається нормою в нас, десь може стати причиною штрафу чи затримання, перевірте перед виїздом свої права.

10 ознак, які відрізняють Будапешт від Вінниці:

  1. Будапешт  — місто-курорт (тут є понад 80 термальних вод, які надходять до 12 купалень).

  2. Тут є незвичні види транспорту, як найстаріше метро в континентальній Європі, залізниця, де працюють діти, найдовший у світі трамвай, автобус-амфібія, зубчастий трамвай.

  3. В Будапешті є унікальне явище — бари в руїнах — у старих дворах центральних вулиць.

  4. Багато площ, малих і великих.

  5. Напротивагу компактному центру Вінниці центр Будапешта дуже розлогий, між чотирма мостами ходити можна дуже довго.

  6. У місті два історичні центри  — Буда і Пешт. Це колись були 2 міста, кожне мало свій адміністративний центр. Потім вони об'єдналися, але досі в ментальності людей Буда сприймається як місце богеми, а Пешт як гамірне місце молоді і ремісників

      7. Тут є підземні печери, лабіринти під замком і печера, в якій можна плавати з     аквалангом прямо під центром Буди.

      8. Тут у більшості квартир є галерея і це не про картини.

      9. В Будапешті є дитяча дорога з розміткою, знаками, світлофорами, де цікаво  грати.

Ну, а остання ознака, яка навпаки частково поєднює наше місто із Будапештом  — 

      10.  Тут є свій колишній єврейський квартал і найбільша в Європі Синагога.

 — Цьоріч я святкувала день Незалежності України в Будапешті, куштувала там український борщ і вареники, зварені в Угорщині в кошерому єврейському ресторані словацьким кухарем для української громади,  — сміється із такої національної різноманітності жінка.

Також Тетяна розповідає про випадок, коли вперше хотіла піти на тематичну екскурсію і переплутала площу, на якій збиралася група. Прийшла не туди, але там теж збиралася група, проте на іншу екскурсію, тема якої їй не сподобалась, —  про комуністичний Будапешт. Але гіди виявилися настільки цікавими, додатково вони розказали про секретне місце, де в той вечір збиралась місцева фольк-група і безкоштовно вчила бажаючих танцювати національні танці.

 — Для мене велика радість, коли люди відкривають для себе Угорщину і хочуть туди ще, адже за кілька днів неможливо її пізнати повністю. Проте цього достатньо, щоб полюбити її, — впевнена Тетяна.

 

Цей матеріал було підготовлено в рамках програми міжредакційних обмінів за підтримки національного фонду на підтримку демократії NED

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up