Децентралізація пробуксовує (Валерій Боднарчук ГО "Вільна громада")

Децентралізація пробуксовує (Валерій Боднарчук ГО "Вільна громада")
Валерій Боднарчук, засновник громадської організації «Вільна громада»

У Вінниці обговорили проблеми об’єднаних громад.


Громадська організація «Вільна Громада» провела 27 квітня дискусійний клуб громадськості, щоб поговорити на тему «Децентралізація влади, добровільне об’єднання територіальних громад». Керівник ГО «Вільна Громада» Валерій Боднарчук зібрав держслужбовців та активістів, а результатом стане резолюція із конкретними рекомендаціями до законодавців, яку вже чекають у Комітеті Верховної Ради із питань місцевого самоврядування.

На зустрічі були голови об’єднаних територіальних громад, громадські активісти та фахівці з децентралізації. Голова ГО «Вільна Громада» Валерій Боднарчук перед початком дискусій розповів про мету цього заходу.

 

— У пресі було опубліковане моє відкрите звернення до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, в якому я розповів, що реформа децентралізації під загрозою. Відбувається саботаж децентралізації через недобросовісних чиновників та нечесних бізнесменів. Тут ми маємо напрацювати пропозиції, щоб реформа стала працювати краще. Наші рекомендації вже очікують в парламентському комітеті з питань самоврядування. Відповідно до нашої резолюції будуть внесені зміни в законодавство, — сказав Боднарчук.


Після нього висловився експерт з організації Єврорегіон «Дністер» Андрій Кавунець. Фахівець підтвердив, що деякі голови районів спеціально бойкотують реформу. Але, за його словами, це не найбільша проблема.

 

— Об’єднані громади не мають своєї землі навколо меж. Навіть якщо землі державні, то ними розпоряджається тільки Держкомзем. Тобто, немає можливості забезпечити своїх громадян землею, привернути увагу інвестора.


Очільник вінницького регіонального відділення «Асоціації міст України» Владислав Філатов наголосив, що громади не отримують всі кошти від місцевих податків.

 

— Наприклад, Калинівська районна влада зробила таким чином, щоб всі бюджетні установи, що є на території Калинівки зареєструвалися в селах та селищах, що не входять в громаду. Таким чином, податок з фізичних осіб йшов не в ОТГ, а в район. Зараз ми підготували позов до суду та повідомили про це нардепам.


Про труднощі та проблеми розповіли голови територіальних громад. Зокрема, голова Майданської сільскої ради Людмила Грабова звернула увагу, що після трьох років реформи про об’єднання громад майже ніхто не знає.

 

— Потрібний інформаційний супровід під час об’єднання громад. Не можна знайти професіонала, який розкаже як та що треба створити тощо. Цієї інформації від органів державної влади ми не отримуємо.


А міський голова Гніваня Володимир Кулешов сказав, що реформи в Україні зупиняють суперечки між представниками різних політичних партій:

 

— Негатив в Україні один — надмірна політизація суспільства. Депутати поділять крісла, а потім разом не можуть працювати. Причина для них одна — «різні політичні позиції». Моя порада молоді: займатесь громадською діяльністю, не лізьте в політику.


Під кінець зустрічі керівник громадської організації «Вільна громада» Валерій Боднарчук ще раз підкреслив, що на шляху об’єднання територіальних громад треба дослуховуватися громадськості.

 

— Тільки завдяки плідній співпраці між громадськими активістами, фахівцями та держслужбовцями реформа децентралізації влади отримає необхідний поштовх. Прогалини в законодавстві щодо об’єднання територіальних громад є. Але поки ми не долучимося до цієї справи, поки не візьмемо на себе персональну відповідальність за реформи — очікувати покращеннь не варто. Треба, щоб ті чиновники, фахівці, що сидять в кабінетах, роз’ясняли про реформу децентралізації влади в селах та містах. Тільки разом ми зможемо побудувати сильні, заможні та самодостатні громади в усіх куточках України, — сказав Боднарчук.


У результаті кількагодинного обговорення члени робочої групи напрацювали пропозиції  до Верховної Ради. У той же час ГО «Вільна громада» продовжує зустрічатися з громадами сіл та селищ Вінничини, активно веде роз’яснювальну роботу щодо реформи децентралізації влади та об’єдання територіальних громад.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up