Гриценко у Вінниці: про об’єднання партій та шоуменів на виборах

Гриценко у Вінниці: про об’єднання партій та шоуменів на виборах

Екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко оголосив про формування передвиборчого блоку партії та злиття двох політичних сил: «Громадської позиції» та партії «Альтернатива». І почав передвиборну гонку. З Вінниці… Про що говорив?

Передвиборні перегони почались. Для Гриценка — з Вінниці. З міста, де дуже впевнено відчувають себе Президент і прем’єр. 10 травня, у приміщенні готелю «Франція», Гриценко разом з лідером партії «Альтернатива» Єгором Фірсовим говорили про об’єднання партій. Що обіцяють зробити? Ми зібрали основні тези з прес-конференції.

Гриценко, Фірсов і…

На годиннику 10.30 ранку. До дверей готелю входить Гриценко і ще кілька людей. В ті ж двері, попереду журналіста RIA/20minut.ua, заходить Микола Кетеринчук, лідер «Європейської партії України». Раніше на деяких сайтах вихваляли цей тандем, цитуємо:
«Одним з найбільших успіхів цієї команди стала реалізація Помаранчевої революції та забезпечення потужного економічного зростання України після неї.»

Також писали, що між Гриценко-Катеринчуком і діючею владою є розходження. І тут головне питання — щодо корупції.
І от на прес-конференції перед журналістами сидять Анатолій Гриценко, Єгор Фірсов і голова вінницької обласної організації «Громадянська позиція» Сергій Гайструк, який з 98-го року балотується то в міські голови то в депутати. Микола Катеринчук за столом відсутній… Хоча зі 100 % впевністю він заходив до готелю.

Відео дня

До речі, на в’їзді до Вінниці фото Гриценко та Катеринчука розміщені на білбордах поряд, з написом «сила в єдності».

Тільки починається конференція і молодий лідер партії «Альтернатива» Єгор Фірсов, якому в грудні виповнилось 29 років, починає говорити про Анатолія Гриценка і називає його найкращим кандидатом на посаду президента.

— Такий вибір обумовлений тим, що кандидатура Гриценка максимально відповідає критеріям патріотичності, професіоналізму і порядності, — каже лідер партії «Альтернатива», народний депутат Єгор Фірсов. — Його діти і онуки живуть в Україні, у нього немає бізнес інтересів, він не виводив грошей в офшори. Він професіонал, який мас успішний досвід, в тому числі у військовій сфері, що важливо.

До речі, Єгор Фірсов має зуб на «Блок Петра Порошенка». В 2016 році будучи депутатом цієї партії, заявив про те, що не бажає залишатися в партії і фракції, чиї лідери займаються «корупційною діяльністю». Вже через місяць його виключили з партії. Цікаво і те, що Фірсов був у рядах «Нашої України» і вийшов з партії, нібито через «платні масовки». Також в свій час був помічником Ірини Геращенко (2011–2012рр), балотувався у народні депутати від «Удару» і був головою обласної організації у Донецькій області. Тепер… підтримує Гриценка.

Про створення коаліції

За словами Анатолія Гриценко нова коаліція формується не лише на президентські вибори, а буде працювати і надалі. А рішення про створення коаліцію прийнято задовго до оприлюдення соціологічних рейтингів, де «Громадянська позиція», нібито, займає перші місця. І відверто називає себе «шансом» України.

— Нам важливо висунути одного кандидата, який переможе і тоді в країни з’явиться реальний шанс, — каже Анатолій Гриценко. — Гарантую, що додам до цього максимум зусиль і вже ближчим часом, в цьому місяці, ви побачите приєднання нових політичних сил до нашої команди.

За словами політика, зараз ведуться перемовини з такими політичними силами як «Самопоміч», «Народний контроль», «Європейська партія», «Демократичний альянс», «Силу людей», «Рух нових сил» та інші. Але ці перемовини йшли ще минулого року… Тоді Гриценко зустрічався з Садовим і Саакашвілі у Львові. В результаті «Рух нових сил» Саакашвілі і партія «Воля» Юрія Дерев’янка об’єднались. Але Гриценко мав свою «позицію» і притримав коней.

До речі згадали під час прес-конференції і про Юлію Тимошенко.

— Юлія Тимошенко публічно заявила всій країні, що вона йде на вибори не об’єднуючись ні з ким, — каже Анатолій Гриценко. — Вона говорила, що не хоче брати відповідальності за когось. Ми поважаємо це рішення і бажаємо їй успіху.

«Декому доведеться заплатити, а декому — сісти»

— Хто хотів, той оцінив життя по-новому. Я хотів би зробити акцент на боротьбі з корупцією та тих, кого обирають у президенти, — каже Анатолій Гриценко. — Зараз у суспільстві дуже сильне розчарування діючою владою. Без прізвищ, але в Фейсбуці можете прочитати приблизно таке: «После следующих виборов мы снимать чиновников не будем, пускай повисят». І таке є. Ми не кровожерливі, це просто відбиття того, що є страшенна несправедливість. Коли голову сільської ради можуть посадити за вкрадений велосипед, а ті, хто мародерствують мільярдами, відкупаються. Це люди не сприймають.

За словами Анатолія Гриценка, для нинішньої влади втрата посадових крісел буде не такою простою, як, наприклад, для політиків у Франції.

— Частина тих, хто при владі зараз, найвища верхівка, працює в режимі мародерства, — каже Анатолій Гриценка. — Я говорив, що декому доведеться заплатити, а декому — сісти. Я не просто так говорив це ще в січні 16 року. Я пішов в генеральну прокуратуру і протягом семи годин давав покази на одинадцять посадових осіб, включаючи Порошенка.

За словами Гриценка, він надав беззаперечні факти злочинних дій та бездіяльності, які навіть у «лінивому режимі» перевіряються максимум за тиждень.

— Чому не пішли під суд? Тому що кум — генеральний прокурор, — каже Анатолій Гриценко. — Але генеральний прокурор не завжди буде кумом. І буде акт відповідальності.

Що ж обіцяє Гриценко?

За словами політика у державі важливо створити механізм відкликання тих, хто не працює. Називає кілька ініціатив, які він гарантуватиме у разі обрання в президенти:

1. Створення процедури імпічменту президента.

2. Законопроект про відкликання депутата, який порушує конституцію або не працює.

3. Створення антикорупційного суду.

— Депутат, який виходитиме за межу закону, по якому зафіксовано факт корупції, буде відповідати негайно, — каже Анатолій Гриценко. — Якщо цей парламент не прийме таке рішення, то це гарантовано зробить наступний.

Але у нас в країні депутати і так відповідають. При цьому в Раді розігруються цілі спектаклі зі зняттям недоторканності, взяттям під варту. Згадати лише про Розенблата, якого взяли на хабарі.З обвинуваченого він став свідком.Про Добкіна і інших, які просто сміялись прокурору в обличчя. А ось Надія Савченко і досі перебуває у СІЗО. 

Про Вакарчука і Зеленського, як про конкурентів

Політик закликав відділяти соціологічні рейтинги від реального вибору людей. За словами Анатолія Гриценка, ніхто з шоуменів поки не заявляв про участь у виборах президента, включаючи Володимира Зеленського та Святослава Вакарчука. Причиною розгляду таких кандидатур назвав розчарування, зневіру та не виконання обіцянок владою.

— Хто піде на вибори, я не знаю. Думаю, що і вони не знають, — говорив Анатолій Гриценко. — Суспільство шукає, можливо інтуїтивно, якогось Макрона (прим. Емануель Макрон — президент Франції). Але хто говорить про Макрона, повинні розуміти, що він не взявся з нізвідки. Макрон був міністром економіки. 

Звідки гроші у «Громадянської позиції»?

Незручне питання від журналістів RIA/20minut.ua отримав Анатолій Гриценко про кошти, завдяки яким діє партія. Політик розповів, що під час всіх виборчих компаній на офіційному сайті відомості про витрати були у відкритому доступі. Під час минулої президентської компанії було витрачено менше 3 мільйонів доларів…

— Останню парламентську кампанію жоден олігарх не фінансував і жодного представника олігархату у списках не було, — відмахнувся Анатолій Гриценко.

Про вибухи на військових складах

Про що ще може згадати екс-міністр оборони? Звісно про те, що схвилювало всю Україну — про склади з боєприпасами, зокрема про Калинівські склади, які вибухнули в вересні минулого року.

Усі новини про Калинівку читайте тут: Вибухи в Калинівці

За словами Анатолія Гриценка у бюджеті міністерства оборони є програма забезпечення живучості арсеналів і складів з боєприпасами.

— Поодинокий випадок ще можна списати на диверсію чи технічну помилку. Але коли за період війни вже було чотири таких випадки, коли в повітря вилетіли мільярди в доларах, на найпотужніших складах і це, нажаль повторюється в тій чи іншій формі, тут уже очевидно, є системні проблеми на рівні генерального штабу, на рівні міністерства оборони, які потрібно вирішувати. Не можна все списувати на диверсії, — говорив Анатолій Гриценко.

Щодо формування системи оборони Анатолій Гриценко зазначив, що в країні має бути професійна контрактна армія, резерв постійної готовності населення (щось схоже на національний резерв армії США) та сили територіальної оборони.

Найбільший рейтинг

Анатолій Гриценко посідає в соціологічних опитуваннях (яке провів Київський міжнародний інститут соціології) друге місце (!). Отже, якби вибори президента України відбулися наступної неділі, українці проголосували б за Тимошенко — 8 відсотків виборців, за Гриценка — 6.3.

 

 

Це самий вищий показник з усіх політиків. А в другому турі за прогнозами Анатолій Гриценко переміг би всіх кандидатів в президенти. 

Ще одне соцопитування провів інститут соціології “Янус” та Центр соціальних маркетенгових досліджень (Соціс). На питання якби вибори президента в Україні відбулися найближчим часом, найбільше голосів українці віддали б екс-міністру оборони Анатолію Гриценку. У нього мандат довіри населення — 8.2. Його найближчими конкурентами стали Юлія Тимошенко (7.9) і Святослав Вакарчук (7.8) Петро Порошенко (7.7).  

Хто прийде до влади у 2019 році — невідомо. Побачимо це вже навесні 2019 року. А поки хочемо закінчити цей матеріал висловом колишнього предстоятеля Української греко-католицької церкви Любомира Гузара:

«Я сміюся, коли чую про великі державні програми, про законодавчу боротьбу з корупцією. Все це сміх! Що таке корупція? Це гріх. А жоден гріх законом не поборете. Це треба виховувати…"

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Орест Лютий

    Якщо в другому турі буде Гриценко і Тимошенко, голосуватиму за Гриценка!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up