Пеня та абонплата. Що нам дає новий закон про комуналку?

Пеня та абонплата. Що нам дає новий закон про комуналку?
Фото з архіву "20хвилин"
  • Закон про житлово-комунальні послуги став продовженням реформи ЖКГ, мета якої — покращити якість комуналки та запустити відкритий ринок послуг.
  • Але експерти вбачають ряд «підводних каменів», таких як запровадження додаткових платежів, нові обов’язки для споживачів та безкарність виконавців послуг.

Ще 9 листопада нардепи ухвалили законопроект «Про житлово-комунальні послуги», представлений як такий, що боротиметься з монополістами. Це має дозволити людям самим обирати, яка компанія надаватиме їм послуги. Споживачам дали право змінювати умови договорів про надання послуг, а ще — індивідуально відключитися від централізованого опалення та гарячої води.

Заразом із цим, народні обранці створили «абонплату» та встановили пеню для боржників. А тим людям, що протягом місяця не погасили борг, можуть відключити все, крім електрики та газу. Так, чим загрожує новий закон про ЖКП і на які зміни Кабмін прирік споживачів?

Нові платежі

Однією з найпомітніших новацій закону стало повернення пені. Нардепи вирішили, що прострочення сплати за комуналку буде обкладатися пенею: 0,01% на день. Тобто, за рік пеня складе 3,65%.

Відео дня

Припустимо, що людина один рік не платила 1000 гривень боргу. У кінці року сплатити треба буде ще й пеню 36,5 гривень. Незначна сума.

А якщо у боржника накопичилися багатотисячні борги за комуналку? Наприклад, на 10 тисяч боргу річна пеня вже буде 365 гривень. На 100 тисячах — 3 650 гривень.

З іншого боку, депутати ухвалили норму, за якою такої пені не буде. Якщо перед людьми є заборгованість по зарплаті, пенсіях, соціальних виплатах.

А нараховувати пеню виконавці послуг зможуть не раніше ніж з 1 січня 2019 року. З цієї дати має запрацювати така стаття закону.

Закон вводить «абонплату» на комунальні послуги. Нардепи виділили з тарифу плату за доставку послуги, повірку та обслуговування лічильників, тощо. Так звану абонентську плату визначатимуть на всі послуги, крім електрики та газу. А її розміри встановлюватимуть виконавці послуг. І щоб така ціна послуги не була зависокою — обмеження на розмір абонплати визначить Кабмін.

«Зворотною стороною медалі» є те, що всі споживачі платитимуть за комуналку щомісяця, навіть якщо на лічильниках «нулі». Плюс, абонплату не платитимуть мешканці в ОСББ — там люди самі зможуть визначати, хто має обслуговувати лічильники, займатися ремонтом інженерних мереж тощо.

«Відріжуть» через місяць

За минулим законом про комуналку споживача могли позбавити газу, електрики, тепла, але не води. Віднині буде інакше: виконавцям дозволили «відрізати» людей від послуги, якщо непогашена заборгованість за 30 днів від моменту отримання попередження. Це не стосується електрики та газу — їх відключення передбачено іншими законами.

Для того щоб відновити постачання послуг, потрібно повністю погасити заборгованість або укласти договір про її реструктуризацію.

З іншого боку, й споживачам дозволили добровільно «відрізатися». Споживач може «відімкнутися» від опалення та гарячої води. У багатоквартирному будинку таке можливе тільки за згодою всіх мешканців (колективний споживач).

А ще споживач може розривати договір про надання комунальної послуги, попередивши про це виконавця за два місяці. Це право не поширюється на опалення, якщо такий договір був індивідуальним.

Договори на всю комуналку

Відтепер між споживачами та постачальниками послуг мають укладатися договори, які будуть дійсні один рік. Їх можуть оформлювати як індивідуальні споживачі, так і колективні (ОСББ, наприклад - авт.). Але комунальні послуги з постачання природного газу, постачання електричної енергії надаються виключно на підставі індивідуальних договорів

У цих угодах буде прописано:

  • перелік послуг, вимоги до якості послуг,
  • права і обов’язки сторін,
  • відповідальність сторін за порушення договору,
  • ціна послуги, порядок оплати послуги,
  • порядок і умови внесення змін до договору, в тому числі щодо ціни послуги,
  • строк дії договору,
  • порядок і умови продовження його дії та розірвання.

Протягом 30 днів після отримання проекту договору і споживач, і виконавець можуть надіслати письмово зміни до угоди. Або відмовитися укладати договір.

Посилання на закон про ЖКП

Пеня - символічна, абонплата знизить тарифи

Тетяна Бойко, експерт «Реанімаційного пакета реформ» з питань енергоефективності

— Прийнятий нещодавно закон має принести на ринок керуючі компанії, створює колективні відносини споживачів та виконавців комунальних послуг. Але основною новацією цього закону — створення ринку житлово-комунальних послуг та привернення уваги інших «гравців» цього ринку. Не тільки ЖЕКів, а й приватних керуючих компаній.

Пеня досить символічна — 3,65% на рік. Ймовірно, це стимулюватиме людей платити за комунальні послуги вчасно. Поява абонплати має сприяти зменшенню тарифів. З одного боку, це має знизити вартість комунальних послуг. З тарифу буде виведена плата за розподіл послуги, плата за лічильник тощо. З іншого боку — розмір абонплати встановлюється органами місцевої влади, які будуть спонукати жителів «дірявих» багатоповерхівок (без утеплення, лічильників тощо - авт.) змінювати спільне житло на краще. Тобто, чим гірший будинок, тим більша буде ця абонплата, в яку закладатимуть втрати постачальники послуг.

Але прийняття цього закону не змінить житлове господарство на краще без прийняття безлічі підзаконних актів.

Нардепи залишили безкарність постачальників

Тарас Галайда, фахівець ГО «Публічний аудит»

— Пеня точно не вирішить проблем заборгованості населення, оскільки досі існують завищені комунальні тарифи. Плата виконавцю комунальної послуги (крім послуг за газ і електрики) за індивідуальним договором призведе не до зменшення платіжки, а навпаки. Ймовірно, виконавці послуг на свій розсуд зможуть збільшувати ту частину плати, що не підлягає державному регулюванню. Тим споживачам, які не мають загальнобудинкових лічильників, доведеться встановити їх за власний кошт. Наприклад, будинковий лічильник вартістю 50 000 гривень обійдеться кожному споживачеві у 500 гривень у будинку на 100 квартир.

До того ж, є норми, що залишилися недоопрацьованими: немає суворої відповідальності постачальника за неякісне надання послуги. Незалежні аудитори пропонували запровадити пеню, яку виконавець зобов’язаний платити споживачу за систематичне (більше 2-х разів на рік) ненадання, надання не в повному обсязі або неналежної якості комунальних послуг, у розмірі подвійної вартості таких послуг. Нардепи таку правку не прийняли.

Повний текст думки експерта.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Солдатов Максим

    «Зворотною стороною медалі» є те, що всі споживачі платитимуть за комуналку щомісяця, навіть якщо на лічильниках «нулі».

    Щось я не зрозумів про що мова йде. За що платити якщо "нулі"?
  • Волод Побігайленко

    Гад, тисячами років всі шановні голови своїх народів користувались одним універсальним правилом - правилом рівноваги - кнута, та пряника. Щось давали, але й щось забирали. Гаразд - ввели ту пеню. Не проблема. Справедливо. - Вчасно не сплатив, сплати пізніше і трохи більше. Тоб-то комунальники все одне візьмуть свої гроші. І навіть з пенею. А якщо Я, не отримую гарячу воду, тому що якесь пердило вчасно не замінило трубу, бо гроші розікрали?! Мені щось сплатять?! Дзузьки!!!  Можна сказати, що на цей час мені послуга не надається, то вони просто грошей з мене не беруть, так я НЕ МАЮ МОЖЛИВОСТІ отримувати цю послугу, бо ці гади монополісти. А монополіст повинен платити за свою монополію! І платити штрафами, за непоставку послуги. Ну і де це в законі?!

    Anonymous reply Волод Побігайленко

    Частный дом решает проблему КАРДИНАЛЬНО.

    Валерка reply Anonymous

    ПАЛАТКА)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up