Не блокуймо розвиток України (Валерій Боднарчук, керівник ГО «Вільна громада»)

Не блокуймо розвиток України (Валерій Боднарчук, керівник ГО «Вільна громада»)

Віднедавна у нашій країні з’явилась ще одна «гаряча точка» – енергетична блокада Донбасу. У зв’язку з тим, що я є громадським діячем до мене надходить багато запитань щодо цієї дії і навіть пропозицій долучитись до блокування. Тож бачу доцільність роз’яснити свою позицію у цьому конфліктному питанні.

Відразу зазначу – я теж категорично проти корупції, контрабанди, цинічних схем «торгівлі на крові». Я згоден з тим, що треба зупинити будь-які переміщення контрабандних товарів через лінію розмежування. Але робити це повинна саме держава, а не громадські активісти. Саме держава повинна зупинити торгівлю з Росією, і натомість запропонувати товаровиробникам нові ринки. Експерти порахували: якщо раптово будуть зупинені транзитні потоки з Росії, Україна втратить 15-20% ВВП.

 

Важливий момент блокади пов'язаний і з енергетиками. Будьмо відверті: енергетики нині стали заручниками тієї загальної розгубленості, яка зараз панує у нашому суспільстві. Ми досі не визначились для себе, війна у нас чи АТО, надзвичайний енергетичний стан – чи звичайний осінньо-зимовий період, а всі ці речі в системі енергозабезпечення передбачають ретельне стратегування і планування. Перевести ТЕЦ з антрациту на мазут, переорієнтувати генеруючі потужності з експорту на внутрішє споживання, здійснити понадпланові дозакупівлі вугілля за кордоном – усе це можливо. Але на все це потрібен певний запас часу та чіткий сигнал від держави у вигляді затверджених і введених в дію стратегій. Усього цього енергетики від нас не дочекались – натомість отримали блокаду й надзвичайну аварійну ситуацію.

 

Блокада поставок вугілля з Донбасу вже стала причиною зупинки в Україні ряду крупних металургійних підприємств. Всі вони на межі із ОРДЛО. Це сотні тисяч звільнених і витрата останньої надії українських громадян, які живуть там на допомогу. Збитки від блокади, за підрахунком уряду, складуть 3,5 мільярди доларів. Вдумайтесь тільки: ми боремося за 1 мільярд кредиту від МВФ, одночасно втрачаючи втричі більше через власноручно створену блокаду окупованих територій.

 

Блокування життєво необхідних для нашої країни процесів в енергетиці та економіці матиме наслідком лише одне – поглиблення кризи у масштабі всієї країни. Бо за такого сценарію наша торгівля на експорт впаде, валютна виручка, яка йде в український бюджет, критично зменшиться. А це не просто чергова вимушена зупинка в економічному зростанні. Це відчує кожен із нас. Україну може чекати курс валют ледь не по 60 гривень за долар, підвищення на 50% роздрібних цін, новий виток збільшення вартості комунальних послуг та товарів.

 

Тож я звертаюся навіть не до політиків – до громадян: давайте усвідомлювати різницю між боротьбою з контрабандою та боротьбу проти українського народу! Давайте бути трохи більше «раціональними європейцями», розуміти  всі можливі наслідки від своїх ініціатив і дій, навчатись планувати хоч на крок вперед! Чого ми доб’ємось «махновщиною»? Ще більшого хаосу та руйнації? Перші наслідки вже маємо – у пресі повідомляють про перекриття залізничних шляхів, тепер вже у Сумській області і на черзі інші регіони.

 

Історія вже неодноразово вчила українців – взаємним шантажем і поборюванням ми не здобудемо нічого, окрім втрати держави. А натомість нам сьогодні дано унікальний історичний шанс спільними зусиллями вивести країну на принципово новий рівень демократичних свобод, економічних можливостей і якості життя. Але для цього мусимо сідати за стіл переговорів і формувати позитивні антикризові і реформаторські сценарії – уряд і громадські активісти, експерти і парламентарі, міжнародні інституції.

 

Я хотів би, щоб усі наслідки від змін та реформувань принесли корисний результат моїй країні і співгромадянам, а не навпаки. Тому що добре розумію – ще досить багато в Україні сил, організацій і людей, у яких протилежна мета – підірвати основи життєзабезпечення і обороноздатності країни, довести людей до зневіри, зубожіння і відчаю, розхитати і поділити державу зсередини, аби вона стала легшою здобиччю для російського агресора. І якщо справжні патріоти хочуть Україні добра, вони мають розуміти усі ці ризики і не дати їм перетворитися в життя.

 

Будьмо мудріші – разом переможемо!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 13:50 За Тяжиловим планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up