За сприяння Вадима Кудіярова з міського бюджету було виділено 1 млн. грн. на ремонт вулиці Учительської (Прес-служба ГО “Батьківщина молода”)

За сприяння Вадима Кудіярова з міського бюджету було виділено 1 млн. грн. на ремонт вулиці Учительської (Прес-служба ГО “Батьківщина молода”)

Жителі багатоповерхівки на вулиці Учительскій, 10 утворили зразкове ОСББ.

Ще чотири роки тому мешканці будинку, що за адресою вулиця Учительська, 10 мали чимало проблем: застарілі інженерні мережі, розбиті вікна, обідрані під’їзди, іржаві труби, колосальна втрата тепла тощо. Тоді більшість мешканців сподівалися, що всі проблеми вирішить ЖЕК, інші — просто мирилися з усіма незручностями. Ситуація змінилася, коли актив багатоповерхівки вирішив утворити Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Це сталося на загальних зборах будинку 13 квітня 2013 року.

— Спочатку було важко, не всі мешканці будинку хотіли утворювати ОСББ. Багато хто не бачив в цьому сенсу, не хотів ходити на збори, - розповів голова ОСББ Олег Побірський.

Проте вже незабаром жителі будинку на вулиці Учительській, 10 переконалися у своїй спроможності облаштувати комфортні умови для проживання не лише в квартирі, а й зовні. Про це ОСББ не просто так говорять, як про зразкове. Залучившись підтримкою депутата свого округу у Вінницькій міські раді від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Вадима Кудіярова жителі цього будинку подавали свої заявки на участь чи не у всіх міських програмах з благоустрою. 

З результатами зразкової роботи вирішили познайомитися і журналісти. Міський обранець Вадим Кудіяров та голова ОСББ Олег Побірський радо продемострували всі здобутки.

За чотири роки існування об’єднання мешканцям будинку на Учительській, 10 вдалося поміняти інженерні мережі, замінили частину вікон завдяки програмі співфінансування з мерією, іншу частину вікон замінили по програмі «Теплих кредитів», поміняли ганки, поміняли труби, які подають воду і тепло, утеплили елеватор, поставили огорожу, зробили ремонт в під’їздах, поставили кодові двері, встановили пандуси тощо. Вадим Кудіяров пояснює, що таким людям допомагати не важко, адже вони чітко розуміють, що саме їм потрібно і готові йти до своєї мети. 

— У людей є розуміння того, що вони є господарями цього будинку. Вони об’єдналися навколо ідеї благоустрою свого будинку та території навколо нього. А багатьох випадках людина, переступаючи поріг своєї квартири вже вважає, що її територія закінчилася, а все інше її не стосується. Ці люди довели, що можна змінити ситуацію на краще, - розповів Вадим Кудіяров.

Рік тому зразковому ОСББ вдалося втілити найбільш масштабний свій проект, який стосувався утеплення будинку. Була зроблена величезна робота для того аби переконати кожного мешканця, що будівлю потрібно утепляти, через величезну втрату тепла. В результаті було утеплено кожнісіньку квартиру, адже на проект погодилися всі жителі багатоповерхівки. У втіленні ідеї в життя допомогла Вінницька міська рада.

— Якщо взяти утеплення будинку, то ми пішли на співфінансування з міською радою 30 % на 70%. Ми  витратили приблизно 300 тисяч гривень, а міськвиконком 900 тисяч гривень, - зазначив Олег Побірський.

Але якщо будинок активно ремонтувався та утеплявся, то територія навколо нього залишала бажати кращого. Дорога вулицею Учительською була розбита, а у дворі будинку було зовсім не комфортно знаходитися.

— Дорога була така, що тут ні машиною проїхати, ні пішки пройти було не можливо. Ремонт був просто необхідний, адже в багатопорхівках на вулиці Учительській проживають близько двох тисяч людей, які щодня мусили миритися із незручностями, - згадує Вадим Кудіяров.

Зрозумівши, що ситуацію потрібно терміново змінювати Вадим Кудіяров почав лобіювати питання про виділення коштів на ремонт дорожнього покриття.

— Ремонт дороги був просто необхідним для двох тисяч мешканців, які щодня ходили цією дорогою на роботу, в школи, в дитсадки. Не можно було так залишати це питання. До того ж було вирішено облаштувати прибудинкову територію на Учительській, 10, як заохочення для ОСББ, яке стало прикладом для інших, - розповів депутат.

Вже незабаром питання зсунулося з мертвої точки і з міського бюджету було виділено майже 1 млн. грн. на ремонт дороги на вулиці Учительській та облаштування прибудинкової території навколо булинку із зразковим ОСББ. Депутат округу Вадим Кудіяров каже, що Вінницька мерія, дещо відрізняється від інших органів влади. В ній немає політики, натомість всі працюють на благо громади.

— Депутати різних фракцій об’єдналися навколо ідеї розвитку Вінниці і сьогодні це дає можливість швидкими темпами розвивати наше місто. З року в рік ми покращуємо інфраструктуру нашого міста, займаємося благоустроєм житлових будинків, - пояснює міський обранець. 

Зрозумівши, що їхнє ОСББ приносить не лише корисні плоди у вигляді утеплення, а й приємні подарунки у вигляді відремонтованих доріг мешканці Учительської, 10 тепер радять і іншим жителям багатоквартирних будинків об’єднуватися.  

— Я проживаю в цьому будинку 15 років, тому можу порівняти, яким цей будинок був до створення ОСББ і яким став після. У нас всі мешканці задоволені, тому що результат видно не озброєним оком. Ми бачимо куди йдуть наші гроші, тому мешканцям навколишніх будинків я також раджу утворити ОСББ, - переконана мешканка будинку Олена Коломієць. 

Вадим Кудіяров розповідає, за чотири роки темою облаштування краси у будинку на вулиці Учительській, 10 пройнялися всі жителі. Вони саджають у дворі квіти, вішають на стіни під’їздів картини, розставляють на підвіконнях вазони. А за порядком в будівлі слідкують вісім камер відеоспостереження. 

На досягнутому зразкове ОСББ зупинятися не збирається. Вже планують у співфінансуванні з мерією поміняти стояки.

— І в нас будинок буде як новенький, - сміється голова ОСББ. 

Також Олег Побірський додає, що не вистачає дитячого і спортивного майданчиків, проте з цим їм також обіцяв допомогти депутат Вадим Кудіяров. 

— Наразі я планую подарувати їм альтанку, на наступний рік плануємо облаштувати тут спортивно-ігрову зону. Тобто по-тихеньку, спільними зусиллями ми зробимо все чого не вистачає мешканцям будинку. Ініціатива має йти від мешканців, адже вони, як ніхто інший знають, чого потребують, тобто є голова ОСББ, є старший в будинку, який ініціює вирішення тої чи іншої проблеми, а допомагаємо у втіленні, залучаємо кошти, яких не вистачає, - сказав Вадим Кудіяров. 

Міський обранець також зауважив, що в наступному році в перелік заходів міської програми з благоустрою міста заплановано внести ремонт дороги та пішоходної зони на Немирівському шосе, яке знаходиться по сусідству з вулицею Учительською.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up