Називає себе «кіборгом» і бігає напівмарафони на одній нозі

Називає себе «кіборгом» і бігає напівмарафони на одній нозі
Свій перший напівмарафон на протезі Тетяна Воротіліна пробігла місяць тому. Дівчина вважає, що бігати легко - потрібно просто переставляти ноги.

Сила волі. Колишня тенісистка, яка через нещасний випадок втратила ногу, не лише продовжила займатись спортом, але й бере участь у забігах. Поки що дівчина бігає на звичайному протезі, але вже збирає гроші на спортивний. Цьогоріч вона зареєструвалась на участь у AUTO.RIA Вінниця Напівмарафон

Свої пости у Фейсбуці 25-річна Тетяна Воротіліна підписує хештегом «кіборг». Зараз вона живе в Одесі, працює тренером та реабілітологом. Ще кілька років тому займалась тенісом у Тайланді та Камбоджі. Життя змінилось після автокатастрофи у 2015 році. Про неї Тетяна розповідає з легкістю. Здається, що все це лише частина якогось страшного фільму

Найжахливіший звук — тріск шкіри

— Ми їхали на байку, коли на нашу смугу вискочила вантажівка, — розповідає Тетяна Воротіліна. — Шипи її переднього колеса зачепили шкіру на моїй нозі і розірвали її. Ногу буквально намотало на колесо. Пролетіла так 15 метрів. Опинившись на землі, не могла рухатись. На правій нозі було видно кістку, з якої звисали м’язи. Не було трьох пальців і здерлась вся шкіра від середини коліна. Найгірше в цій історії — це тріск шкіри, яка розривається. Він дуже дзвінкий і огидний. Згодом цей звук довго мучив мене у кошмарах.

Відео дня

Далі були лікарні, більше 40 загальних наркозів, півтора місяця під морфієм, рік на милицях та пошуки лікарів-хірургів, які зможуть якісно відрізати частину ноги. Такі знайшлися у Німеччині.

— Лікарі зберегли мені коліно, хоча це було надзвичайно складно зробити, — розповідає Тетяна. — Потім були ще операції по пересадці шкіри. У грудні 2016 року вперше стала на протез і почала заново вчитись ходити.

Через кілька місяців після аварії Тетяна опублікувала у себе на Фейсбуці пост під назвою «Початок». Розповідає, що найбільше подобалось, коли люди в коментарях підтримували її добрими словами.

Люди дивляться з відкритим ротом

За словами Тетяни Воротіліної, європейці на людей з інвалідністю реагують набагато спокійніше і толерантніше за українців.

— Двічі таксисти відмовлялись мене везти, — розповідає дівчина. — Просто розвертались і їхали. В Одесі важко зловити машину, якщо ти на милицях. Для цього потрібно сховати їх за дерево, відчинити двері, домовитись з таксистом, швидко взяти милиці і сісти.

До протезу ноги Тетяна ставиться просто і навіть жартує про це.

— Коли йдуть дощі і все місто у величезних калюжах, моя ліва нога дуже заздрить правій, — каже Тетяна. — Зараз, коли бігаю, люди часто дивляться на мене з відкритим ротом. Хоча я вже звикла до цього і часто можу навіть не помічати.

За словами Тетяни, після лікарні важко було відновлювати координацію.
— Особливо складно давались повороти, — каже дівчина. — Мене дивували перехожі, які бачили мене на протезі і ставали, як вкопані. Їх було важко обходити.

Бігати просто — потрібно лише переставляти ноги.

Спортом Тетяна займалась все своє життя і, коли мала дві ноги, пробігти 20 кілометрів їй було не складно.

— Бігати просто — потрібно лише переставляти ноги, — каже дівчина. — Теніс грати набагато важче. Тут треба постійно прискорюватись і зупинятись. На жаль, зараз я не можу професійно ним займатись. Граю лише з друзями та іноді треную дітей.

Свій перший забіг на довгу дистанцію Тетяна пробігла цього року в Одесі. З 21 кілометром впоралась за три години. На вінницькому напівмарафоні планує вкластись у дві з половиною години.

— В інструкції до мого протезу написано, що він розрахований на швидкість 5,5 кілометрів на годину, — каже Тетяна. — В Одесі бігла з середньою швидкістю 6,9 кілометри. Це для мене досить швидко і я дуже щаслива. Але потрібно постійно дивитись куди ставиш протез. Він не амортизує і було відчуття, що в ногу били молотком. На останніх кілометрах залишки правої ноги повністю оніміли.

У подальшому дівчина планує змінити протез, який дозволить їй повноцінно займатись спортом. Такий протез коштує від 10 до 12 тисяч доларів.

— Для мене це великі гроші і я працюю над тим, щоб їх заробити, — каже Тетяна. — Зараз розпочала свій перший пробний проект. Поки що він безкоштовний, але в майбутньому планую його монетизувати. Зароблені гроші відкладатиму на протез.

AUTO.RIA Вінниця Напівмарафон відбудеться у Вінниці 28 квітня. Якщо ви ще не зареєструвалися на забіг, то можете зробити це на сайті http://run.vn.ua/. Реєстрація безкоштовна. Попередня реєстрація необхідна для забігів на 21 та 10 кілометрів. На дистанцію у два кілометри реєструватимуть на старті у день забігу.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Srg

    интересно какое отношение у нее к байкам?
  • Александр Балаганов

    ЭТО ЛЕГЕНДАРНАЯ ДЕВУШКА ЗАСЛУЖИВАЕТ БОЛЬШОГО УВАЖЕНИЯ И ВНИМАНИЯ СО СТОРОНЫ ВСЕХ.НЕУЖЕЛИ НАШИ МЕСТНЫЕ ЗЛОДИИ НЕ МОГУТ ЕЙ ВЫДЕЛИТЬ ДЕНЬГИ НА ПРОТЕЗ.

    Костя Шумейко reply Александр Балаганов

    Девушка из Одессы, там есть свои местные злодеи, у нас в свою очередь свои инвалиды. Мимо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up