«Вінницькі зубри» обмінялися перемогами зі «Старим Луцьком»

«Вінницькі зубри» обмінялися перемогами зі «Старим Луцьком»

Наша відроджена команда веде боротьбу за медалі першої ліги чемпіонату України. Домашні матчі з конкурентами перетворилися у справжню рубку.       

Чоловічий баскетбол на рівні команд майстрів – справжнє захоплююче та інтригуюче видовище, яке не може залишити байдужим. В цьому глядачі вкотре переконалися під час матчів «Вінницьких зубрів» і БК «Старий Луцьк». Вони відбувалися вихідними, 17 – 18 лютого, в спорткомплексі нашого медуніверситету.  

«Рокіровку» зробити не вдалося

Вінницький вболівальник за п’ять років відсутності професійного чоловічого баскетболу у місті сильно скучив за ним. Недарма підтримка «зубрів» у залі була відчайдушною і дуже щирою. Фанати спорту зі стажем добре пам’ятають, як наші команди «Баско-Динамо», «Баско» і ті ж «Зубри» були на видноті у вищій лізі чемпіонату України, неодноразово здобували там медалі. А одного разу – навіть отримали право грати в суперлізі. Щоправда, тоді на це забракло фінансування.     

В попередньому турі «Зубри» в гостях з мінімальним відривом двічі поступилися лідеру підгрупи БК «Житомир». У разі двох домашніх перемог над БК «Старим Луцьком» вони робили з ним «рокіровку», тобто підіймалися з третього місця на друге.

Відео дня

Втім, суперник наших баскетболістів був дуже непростим. Минулого сезону команда «Волинь-баскет» грала у суперлізі. Вона ліквідувалася через брак фінансування. До нового клубу увійшли кілька досвідчених виконавців цього суперлігового колективу. Окрім того, БК «Старий Луцьк» підсилив Олег Салтовець, який раніше виступав за БК «Київ» і був в його складі чемпіоном України, грав за національну збірну.  

На виїзді «Зубри» з лучанами обмінялися перемогами. У Вінниці вийшла така ж історія.

Брудна гра і видалення

Перший поєдинок з лучанами пройшов у приблизно рівній боротьбі. Все ж нашим баскетболістам вдалося у завершальній чверті вирватися уперед і закріпити свою перевагу – 79:62.

Друга гра виявилася дуже жорсткою. Силовою боротьбою особливо зловживали гості. Через це в другій чверті судді були вимушені видалити до кінця поєдинку розігручого Едуарда Федчука, колишнього гравця суперлігового «Волинь-баскета». Він вдарив вінничанина після зупинки гри, що в баскетболі карається максимально.

Гості пояснювали свою брудну гру суддівським фактором. Мовляв, матч судили вінницькі арбітри. І їхні рішення постійно викликали нарікання баскетболістів Луцьку.  

– Мене грубо атакував суперник із ризиком заподіяти серйозну травму. А суддя визначив це, як звичайний фол. Тому я на емоціях не втримався, – каже Едуард Федчук. – Це неподобство, коли матчі судять місцеві. Бо тоді команди перебувають у нерівних умовах. В Луцьку поки що немає суддів відповідного рівня, тому наші домашні ігри обслуговують іногородні фахівці.

Знову став найвлучнішим

На диво, після видалення одного з лідерів лучан гра саме нашої команди розладилася. «Зубри» почали допускати багато невимушених помилок – приміром, не пішла гра у одного з лідерів клубу Августина Козанчука. А також постійно зловживали індивідуальними проходами, що шкодило командній взаємодії. Фактурні гості не вражали швидкістю, але нерідко під нашим щитом долали опір захисту, як ніж ріже масло. Не дивно, що матч завершився з рахунком 74:92 на користь «Старого Луцьку».

Найвлучнішим у турі в складі вінничан став досвідчений Юрій Шкондя, який має досвід виступів у суперлізі. В першому матчі він набрав 26 очок, у другому – 23.  

Вболівальники отримали задоволення від ігрової напруги.

– Боротьба тривала на кожному клаптику майданчику. Матч цікавий, хоча й досить брудний. Все ж хочеться бачити спортивну боротьбу, а не жорстокість. Неспортивний фол розігруючого з Луцьку не може бути нічим виправданий, – каже вболівальник зі стажем Роман Шаламай.

Боротьба за медалі

Результати туру і подальші перспективи «Вінницьких зубрів» оцінив граючий тренер і капітан команди, майстер спорту України Микола Здирка.

– Лучани грали досить жорстко. Судді їх навіть трохи жаліли. Суперники були рівними. В першому матчі ми витратили забагато сил, тому їх не вистачило у другому, – каже граючий тренер. – Наші плани на сезон – увійти до плей-офф і поборотися за медалі. З часом збираємося підсилювати колектив молодими вихованцями нашої баскетбольної школи.

«Зубри» прагнуть повернутися до вищої ліги чемпіонату України, якщо матимуть достатнє фінансування. Відроджений клуб майстрів підтримують місцеві спортивні функціонери. Вони беруть до уваги, що на Олімпіаді-2020 вперше буде представлено не лише традиційний баскетбол, але й гру 3 x 3 (на одне кільце).

– Поки переважно «Зубрів» фінансує саме міський спорткомітет. Відродження команди йде чудово, вона демонструє гарну гру. Якщо клуб знайде генерального спонсора, то в нього буде шанс повернутися до вищої ліги. Міський бюджет не потягне такого навантаження, – інформує заступник голови спорткомітету Вінницької міської ради Роман Семчук.

Пан Семчук погоджується з тим, що судді на іграх першої ліги чемпіонату України з баскетболу в ідеалі мають бути нейтральними.

– Але оплата роботи іногородніх суддів коштує недешево, і цього не вимагає федерація. До того ж вінницькі арбітри національної категорії Сергій Дусь і Сергій Козанчук судять неупереджено, що приємно. Певні огріхи у них, зрозуміло, бувають, але вони не впливають на результат, – підкреслює Роман Семчук.

Наступний тур «Вінницькі зубри» проведуть 3 – 4 березня у Сарнах (Рівненська область) із місцевим колективом «Маяк».   

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up