Вінницький хокеїст в складі збірної України підкорив світову вершину

Вінницький хокеїст в складі збірної України підкорив світову вершину
Богдан Грицюк був захисником збірної України на домашньому юніорському світовому форумі
  • У Вінниці вже кілька років немає команди майстрів із популярного хокею з шайбою.
  • Професійні клуби «Патріот» і «Гайдамаки» проіснували недовго. Проте талановитих вихованців вінницького хокею, які мають серйозні успіхи на всеукраїнському і міжнародному рівнях, не бракує.
  • Найяскравіший cеред них – 18-річний Богдан Грицюк, який нещодавно в складі збірної України виграв чемпіонат світу серед юніорів в дивізіоні 1В і здобув путівку до престижної групи 1А. Це друга за силою світова ліга, а еліта грає в групі 1.

Починав у «Піраньях»

Богдан Грицюк народився у спортивній родині. Його мама – діючий вчитель фізичної культури, батько – колишній. Хлопчик захопився хокеєм у вісім років. Займався під керівництвом тренера Віталія Чигиря у вінницькій МДЮСШ № 1. Тренувався у Льодовому клубі, що у Центральному парку культури і відпочинку.

Богдан Грицюк успішно грав у команді «Вінницькі піраньї», яка на юнацьких чемпіонатах України посідала третє-четверте місця. Тренувався  там до закриття хокейного відділення у першій спортшколі. Після цього він перебрався до юнацького «Дніпра» (Херсон), де відіграв сезон. Ще два провів за юнацький «Беркут» (Київ). В його складі став чемпіоном у відкритому чемпіонаті Білорусі, де рівень хокею значно вище за український.

Торік той «Беркут» розпався, але саме на її основі була складена юніорська збірна України. Там виступає лише один вінничанин – Богдан Грицюк. В складі синьо-жовтої команди на домашньому чемпіонаті світу він грав у третій ланці. І провів всі без винятку матчі.   

Відео дня

Сенсаційні звитяги

Нагадаємо, на світовому чемпіонаті українці програли лише стартовий поєдинок – Японії. Далі наші юнаки виграли решту матчів – у збірних Угорщини, Італії, Австрії та Румунії. В останній грі вони розтрощили румунів – 6:0. І завдяки цьому сенсаційно підвищилися в класі.

– Україна не була фаворитом. Тому її успіх можна вважати несподіванкою. Хоча наші юнаки у складі «Беркута» йшли до цієї вершини багато років, – прокоментував батько юного хокеїста Ігор Грицюк.  

– Ніхто не очікував, що ми здолаємо такі сильні команди. Приміром, на попередньому чемпіонаті світу Україна програла Австрії та Угорщині, – додав Богдан Грицюк.

Старший тренер вінницької хокейної ДЮСШ «Патріот» Володимир Сачко вважає, що за наявних умов розвитку хокею в Україні вихід до дивізіону 1А – величезне досягнення. Адже нашій країні бракує хокейної інфраструктури. Експерт наголошує, що в групі 1А грають рейтингові команди Норвегії, Німеччини, Швейцарії, Франції, Іспанії. Тому українцям там буде дуже складно.

– В названих країнах є чудова тренувальна база. Не лише ковзанки, але й кидкові центри. Це коли шайбу кидають по воротах не на льоду, що дорого для тренувального процесу. В розвинених хокейних країнах створюють спеціальні приміщення зі штучним покриттям і воротами, де відпрацьовують різноманітні кидки, передачі, воротарську техніку. В Україні такого навіть у планах немає, – коментує Володимир Сачко

Поєднує спорт із навчанням

Богдан Грицюк два останні класи провів у Броварському вищому училищі фізичної культури. Тепер там же отримує середню спеціальну освіту, зараз на першому курсі. В Броварах продовжує заняття хокеєм. Грає за місцевий чоловічий клуб «Білий барс».

– В училище із розумінням ставляться до моєї професійної кар’єри. Адже в «Білому барсі» виступає чимало вихованців нашого навчального закладу, а також хокеїстів з Києва, – пояснює  Богдан Грицюк.  

– Значна частина колишніх партнерів Богдана по «Вінницьким піраньям» також перебралися до іменитих клубів з інших регіонів – «Галицьких левів» (Львів), «Вовків» (Богуслав) тощо, – каже батько спортсмена.  

Мріє про заокеанську кар’єру 

Богдан Грицюк на чемпіонаті України серед профі став бронзовим призером в складі «Білого барса» (грали загалом шість команд). А також чемпіоном в Юнацькій хокейній лізі країни. Батько прагне, щоб його син продовжував професійну кар’єру. Хоча зазначає, що це в Україні не приносить особливого прибутку.

– На жаль, в цьому сезоні у дорослому чемпіонат України зробили віковий ценз – допускали гравців до 25 років. І платять їм невелику зарплатню, – пояснює Грицюк-старший.        

Богдан Грицюк не виключає можливості з часом продовжити виступи у Вінниці, якщо у нашому місті реанімують професійний клуб. А взагалі він мріє про кар’єру за океаном – у найсильнішій в світі Національній хокейній лізі (НХЛ), а також інших престижних чемпіонатах за кордоном. Юнак наголошує, що для цього необхідно багато працювати і підвищувати рівень ігрової майстерності.  

Чотири хокейні групи

Чим ще сьогодні живе вінницькій хокей, інформує Володимир Сачко. Він розповів, що у нашій ДЮСШ «Патріот» дівчата ганяють шайбу нарівні з юнаками. Але їх поки що небагато, всього три. Тим часом хокейну науку опановують 70 хлопчиків. Група 2007 – 2008 р.н. бере участь у всеукраїнських змаганнях. Є також групи 2009 – 2010 р.н. і початківці 2011 – 2012 р.н.     

– Найстарша група, 2002 – 2003 р.н., грає у чемпіонаті України. В найближчих планах – участь цієї команди у всеукраїнській Юнацькій хокейній лізі. Туди заявимося у разі відповідної підтримки місцевої влади. Через кілька років на базі «Патріоту» 2002 – 2003 р.н., можливо, створимо клуб для участі в чоловічому чемпіонаті України, – прокоментував Володимир Сачко.

Дорослі вінницькі хокеїсти грають у відкритому чемпіонаті міста. Там виступають вісім колективів. Причому не лише з Вінниці, але й з Бару та Хмельницького.

Але найкращим, перспективним випускникам тренери ДЮСШ «Патріот» допомагають знайти місце у клубах майстрів в інших регіонах, направляють їх на перегляд. Недарма вихованці вінницького хокею є навіть кандидатами до національної збірної України. Це гравці ХК «Донбас» Денис Мостовий і Станіслав Ординський.

Де займатися?

Тренування із хокею у Вінниці відбуваються на базі Льодового клубі, що в Центральному парку. Діти у хокейній ДЮСШ «Патріот» займаються щоденно – з понеділка по п’ятницю. Субота і неділя – ігрові дні.

Набір початківців проходить з понеділка по четвер з 15-ї до 16-ї години. Запрошуються новачки віком п’ять-семи років. Довідки за телефоном: 096-335-25-37 (старший тренер вінницької хокейної ДЮСШ «Патріот» Володимир Сачко).

– Для початку необхідно лише бажання. Бо завдяки фінансуванню з боку міської влади тренування є безкоштовними. Видаємо новачкам ковзани (гідної якості – від 30 доларів) і шолом, але з часом необхідно буде придбати власну амуніцію, – каже Володимир Сачко. 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up