Фронтовик Євген Першаков: «Мої внуки з Росії бояться приїжджати у Вінницю»

Фронтовик Євген Першаков: «Мої внуки з Росії бояться приїжджати у Вінницю»

Ветеранів війни й учасників бойових дій напередодні Дня Перемоги вшанували в обласній поліції Вінниччини. У більшості з них одне побажання – не забувати про покоління фронтовиків, які звільнили землю від німецько-фашистських загарбників

Урочистості з нагоди 71-ї річниці Перемоги над фашизмом відбулися у Центральному парку культури і відпочинку біля пам’ятника загиблим правоохоронцям. У строю вишикувалися нинішні поліцейські. Попереду них у поріділій  від часу шерензі стояли ті, хто після війни служив у міліції області. З-поміж них тільки двоє фронтовиків, які пройшли дорогами минулої війни – Ольга Твєрдохлєбова і Євген Першаков. Ольга Іванівна, як і раніше, залишається енергійною. Фронтовичка з гордістю йшла під руку з начальником поліції області Юрієм Педосом. Вихованці відомчого дитсадка вручили всім учасникам урочистого заходу букети квітів, а Ольга Твєрдохлєбова прийняла з їх рук коровай на вишитому рушнику. Вітав фронтовиків голова ОДА Валерій Коровій.

- На фронт мене забрали з шкільної парти у 17 років, - розповів полковник у відставці Євген Першаков. – Було це у грудні 1944-го, коли до закінчення навчального року залишалося ще майже шість місяців. П’ятеро хлопців з нашого класу викликали у військкомат. Було це в Росії, в Кіровській області, звідки я родом.

Війну закінчив на Далекому Сході, де воював проти японських самураїв.

Відео дня

Уже багато років колишній фронтовик проживає у Вінниці. Живуть удвох з дружиною. У нашому місті також мешкає їхня дочка з сім’єю. Має фронтовик шестеро внуків і стільки ж правнуків.

-У нас є родичі у Росії, - ділиться думками Першаков. – У Красноярському краї внук з дружиною і дітьми, моїми правнуками, там також дружина мого брата.

На запитання, чи знаходять спільну мову у зв’язку з нинішньою ситуацією, ветеран каже, що, на щастя, стосунки не зіпсувалися, як це є у деяких сім’ях.

-Але в гості не їдуть, - уточнює Євген Олександрович.

-Чому?

-Бояться, - відповідає ветеран. – Бояться бандерівців. Хоча й переконую їх, що я, корінний росіянин, як і раніше, вільно почуваюся у місті, не маю з цим жодних проблем, все одно бояться. Хотіли б приїхати, але…

А ось у полковника у відставці Миколи Желєзнова ситуація діаметрально протилежна. Його родичі з російського Липецька навідуються до нашого міста. Так само Микола Захарович їздить до них в гості. Скаржиться тільки, що тепер набагато дорожче треба платити за проїзд.

- Коли почалася війна, мені було 12 років, - розповідає ветеран. – Я з того покоління, яке називають дітьми війни. Бачив, як фашисти вели полонених, як розстрілювали їх, знущалися над ними. Травма залишилася на все життя. Тому День Перемоги для мене особливе свято.

Своє життя Жєлєзнов присвятив службі у прикордонних військах. 

Після урочистих заходів ветеранів запросили у їдальню на традиційні фронтові «сто грамів».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Анонім

    ЩО ЦЕ ЗА "ФРОТОВИКИ" 70-РІЧНІ???
  • Пупкин Вася

    Так он сам боится взять в руки Знамя Победы и приколоть Георгиевскую ленточку  ! И в чём внуки не правы , что боятся ?

    Анонім reply Пупкин Вася

    Вася, шо ты гонишь!?).. Вася) сышишь, Вася)..так ты ж ватник, Вася



    Сейчас георгиевскую ленточку превратили в тренд для дна, Вася Все меняется, адекватный человек ее уже не оденет, Вася

    Соловьев Антон reply Анонім

    И чё,много ленточек сорвал с ветеранов?

    Соловьев Антон reply Анонім

    Это ты-"адекватный человек"?Ну нельзя же так смешить перед сном!

    Михаил Гришин reply Анонім

    Cтыдно должно быть тем,кто превратил георгиевскую ленту,гвардейскую ленту на бескозырке моряков на символ страха,а пенсион  стал зависим от поступлений с международных финансовых структур.Время рассудит.

    Lexx reply Пупкин Вася

    Красноармейца, который в 1945-м прицепил бы на гимнастерку "георгиевскую ленточку", в лучшем случае расстреляли бы перед строем..

    Соловьев Антон reply Lexx

    Гвардейцев бы расстреляли?Меньше смотри украинский телевизор,пан историк.Не позорься

    Соловьев Антон reply Lexx

    Серьезно?За Орден Славы?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Знищили 13 з 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16 вулицях та одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up