Фронтовик з Москви просить вибачення у ветерана з Вінниці

Фронтовик з Москви просить вибачення у ветерана з Вінниці
Вінницю 70 років тому визволили від фашистських загарбників. Тепер треба визволяти Україну від колишніх фронтових побратимів – росіян, і допомогу просимо у німців. Що думають з цього приводу фронтовики? По яку сторону барикад вони стали б нині?

Ветерани, з якими розмовляв журналіст RIA, зізналися, що змушені частіше класти під язик пігулки валідолу і приймати серцеві краплі. Одні морально пригнічені від зухвалого втручання росіян на Кримський півострів, але дехто переконаний, що протистояння спровокувала необдуманими діями нова влада. 

Путін – хижий звір, він хоче крові

- Путін - це хижий звір, він не заспокоїться доти, доки не нап’ється крові, - каже колишній авіадесантник 88-річний Андрій Рибаков. – До такої думки ми дійшли після телефонних розмов з моїм фронтовим командиром полку Василем Івановичем. Він проживає у Москві, на рік старший від мене. За національністю росіянин. Засуджує зухвальство Путіна.  

Відео дня
> Співрозмовник каже, що його московський командир під час розмов ледве стримує гнів через несправедливість, яку творить Путін у Криму. На прощання щоразу просить вибачення. За те, що не може захистити від зелених чоловічків, за брехню Путіна, за те, що послав брата на брата, а це великий гріх і за це треба буде відповідати перед Всевишнім. Ветеран упевнений, що ще раніше президент Росії відповість перед міжнародним судом.

- Борони Боже, якщо тільки проллється кров, Путіна будуть судити так само, як судили після війни «верхівку» фашистського рейху, - каже Андрій Рибаков. – Він ніде не сховається, бо ополчив проти себе і своєї країни увесь світ.

Андрій Рибаков називає дії Росії відвертою агресією. Шкодує, що вже немолодий і не може взяти до рук зброю, як колись, у боях з фашистами. Він багато разів повторює, що треба нашим політикам проявляти максимум дипломатичних зусиль, бути більш ініціативними, не плестися у хвості подій. 

- Їхня армія сильніша і більша за чисельністю, - ділиться думками ветеран. – Силою їх ми не візьмемо і не зупинимо. Тому я так багато наголошую на тому, щоб активнішими були політики і дипломати. Те, що Крим уже російський, сумнівів нема. Путін вже навіть видав указ і підписав договір про його приєднання до Росії. Треба не допустити, щоб цей загарбник з наполеонівськими замашками пішов далі. Це ж видно, що в нього сверблять руки загарбати весь схід і південь держави. Він би не проти й Київ прибрати. На жаль, не всі наші політики усвідомлюють, з ким мають справу. А варто б уже зняти рожеві окуляри і разом боронити рідну землю. У всі часи перед загрозою ворога українці об’єднувалися. Тільки це врятує нас і майбутні покоління українців.

Посіяв ненависть між рідними 

- Поки що світ засуджує Путіна за вторгнення у чужу державу, за те, що із зброєю відібрав частину її території, - каже колишній 88-річний розвідник Віктор Орленко. – Треба говорити ще про один великий гріх цього новоявленого імператора. Своїми діями він убив клин між братніми народами і навіть між рідними людьми, між батьками й дітьми.

Ветеран розповів, що один з його синів проживає у Петербурзі. На хвилі подій, що відбуваються нині, любляча дитина раптом змінила ставлення до батька.

- Це ж з якою силою промили синові мізки, щоб він більше вірив російській пропаганді, ніж рідному батькові! – не приховує невдоволення Віктор Орленко. – Пане Путін, я проклинаю вас за те, що влізли із своєю гебельсівською пропагандою у серце мого сина.

Найменший син фронтовика проживає у Вінниці. Третій – у Києві. Батько каже, що хлопці змалку були надзвичайно дружні. Він виховував їх у повазі і любові до старших. Коли десять років тому померла їхня мати, брати ще більше здружилися. Частіше стали бувати у батька, щоб підтримати його, щоб не відчував одинокості.

- Поки Путін не вліз у нашу сім’ю, ми жили у дружбі і злагоді, - каже фронтовик. – Тепер син у Росії звинувачує мене і своїх братів, не сприймає наших аргументів. Не чує реального стану речей, про які говоримо йому. Навіть у страшному сні не міг побачити, що на старості років таке може статися у нашій сім’ї. Знаю, що такі само тривоги поселилися у серцях багатьох інших людей, які нині проживають в Україні і Росії. Тільки великий егоїст і людиноненависник може вдатися до таких дій, на які пішов, як сказав один політик, маленький президент великої Росії. За сльози людські, за кривди все одно настане розплата.

Почалося з відміни закону про мови

Колишній фронтовик, 91-річний Микола Бордюжа вважає, що події в Криму спричинили необдумані дії нової влади.

- Згадайте, з чого все почалося? – каже ветеран. – На хвилі ейфорії Верховна Рада відмінила закон про російську мову. Якщо не помиляюся, у той же день, з’явилася заява Росії про те, що відміна цього документа ускладнить стосунки між нашими державами. У Криму 60 відсотків населення росіяни, а російською розмовляють ще більше людей.

Мовне питання для них надзвичайно чутливе. Коли кримчанам повідомили, що їм гарантують право на захист мови, вони з радістю пішли на референдум. Під час таких подій про закони мало хто думає. Люди відстоюють своє. Так було в Києві. Так сталося в Криму.

Фронтовик Бордюжа каже, що другий фактор, який призвів до конфронтації - це дії «Правого сектора». 

- Озброєні люди викликають страх у кожного. Російська пропаганда  скористалася цим сповна. Наші засоби інформації не зуміли нічого протиставити у відповідь. Треба це визнати, як кажуть, поклавши руку на серце,- каже Микола Бордюжа.

Фронтовик каже, що в Україні ще є люди, які пам’ятають лісових «яструбків» на Західній Україні. Після війни туди відправляли спеціалістів із Східних і Центральних регіонів.

- Мою родичку застрелили лісові вояки, – розповідає фронтовик. – Я родом з Миколаївщини. І вона звідти ж. В Західну Україну поїхала за направленням після педагогічного училища. А повернулася додому у домовині. Було їй тільки 18. Та й сам я по дорозі у Брест попав під обстріл «яструбків». У 1947 році повертався на службу в Німеччину. Їхали автомобілем з Луцька у Брест. Дорогу в лісі перегородили автоматники. Дивом залишився живий. Здавалося, вже два роки, як війна закінчилася. Можна було радіти мирному життю. А в лісах на західній Україні ще стріляли навіть до середини 50-х. Таке не забувається.

 

Коментарі (14)
  • Anonymous

    http://vk.com/wall-53307156_38
  • Anonymous

    В Німеччині Гітлерюгенд воював до 1965 року. Не дивує вигадайте щось краще.
  • Anonymous

    Пишіть бандити-мародери або УПА або "бандервці" або виживші після розформування (недобиті) ССівці 14 української гренадерської дивізії Ордена Сонця.
  • Anonymous

    Типовий приклад ПРОПАГАНДИ. Воюючого вояка на стороні Радянського Союзу намагаються зробити вигаданою жертвою власних Органів Безпеки "СМЕРШу", "Яструбків". Погано брешете панове засідателі. Де докази, що слова належать саме ветерану?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up