Із ветеранів, що ще живуть у Вінниці, можна зібрати два батальйони

Із ветеранів, що ще живуть у Вінниці, можна зібрати два батальйони
У Вінниці досі живуть 752 солдата Другої світової війни. Їх порахували на прохання RIA - чиновники, що відповідають за їх обслуговування, досі такого ніколи не робили.

Найстаршому фронтовику Вінниці - Мирону Жуку нинішнього літа, 20 серпня, буде 106 років. Тим, хто 20-річним йшов на фронт з останнім призовом у 1944-му, нині вже 90.

В одного із ветеранів журналіст RIA побував у гостях. Георгію Дев’ятисильному нещодавно виповнилося 100 років. Він живе один в однокімнатній квартирі в дев'ятиповерхівці на Стельмаха. У нього четвертий поверх, але у свої сто років він кожен день виходить на вулицю. Після 15-хвилинної зарядки. 

Сторічний солдат не має ні дружини, ні дітей. Сім'ю втратив 71 рік тому - у 1943. Георгій відправляв дружину з дитиною в Москву. Посадив у поїзд, яким вивозили людей з евакуації. Каже, те, що робилося на пероні, можна порівняти, хіба що зі сценою Вавилонського стовпотворіння. Поїзд відійшов недалеко від станції Конотоп на Чернігівщині. Ешелон атакувала фашистська авіація. Його дружини й дитини серед живих не знайшли.

Відео дня
> - Сто років маю, а почуття любові до неї не минає, - розповідає пан Георгій. – Вона була красива, а ще талановита піаністка. Закінчила Московську консерваторію.

На запитання, як оцінює нинішні події в Криму та на Сході України, ветеран відповідає коротко: «непорядок». Повторює це слово декілька разів. Каже, не можна стріляти у мирних людей.

Таких, як Георгій Дев’ятисильний, хто пройшов дорогами війни, у Вінниці залишилося менше тисячі. 

- Назвати точну цифру складно, - пояснили в департаменті соціальної політики міськради. – Бо окремих списків тих, хто воював на фронті, нема і ніколи не було. Згідно із законом «Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту»,  держава не розрізняє тих, хто воював у Великій Вітчизняній, в Афганістані, чи інших гарячих точках. Всі вони є учасниками бойових дій. Окремо виділяються інваліди війни. Але й до цієї категорії входять не тільки ті, хто отримав інвалідність на фронтах минулої війни. Є ще одна категорія – учасники війни. Це ті, хто допомагав фронтовикам у тилу.

На прохання журналіста RIA, фахівці департаменту соцзахисту міськради вибрали  зі списків названих категорій пільговиків тільки фронтовиків Великої Вітчизняної. Робили це за роками їхнього народження. Загальна цифра вийшла 752 особи. Саме стільки станом на перше квітня нинішнього року у Вінниці залишилося тих, хто брав безпосередню участь у боях з фашистами. Військові кажуть, така кількість, це приблизно два батальйони (в батальні 300-400 солдат).

В області рахувати складніше, бо цифри більші. За приблизними підрахунками, їх 8-10 тисяч на 1,6 мільйона населення.

Читайте також:
Фронтовик з Москви просить вибачення у ветерана з Вінниці
Серію статей , присвячену вінницьким ветеранам, читайте ТУТ

 

Коментарі (6)
  • Anonymous

    ВАЖЛИВО! Подписываем петицию о признании России спонсором терроризма! Переходите на страницу петиции https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM нажимаете внизу синюю кнопку CREATE AN ACCOUNT заполняете форму E-mail address * First Name * (имя) Last Name * (фамилия) Challenge Question * (тут надо ввести ответ на вопрос, который написан над полем, переводите через google translate если не знаете английский) далее нажимаете внизу синюю кнопку CREATE AN ACCOUNT ждете письмо на почту переходите по ссылке из письма (... to confirm this is a working email address: ...) попадаете на страницу петиции нажимаете зеленую кнопку SIGN THIS PETITION Подключаем всех друзей и знакомых! Репостим по всем сайтам! или Шаги такие. клікнуть тут (или скопировать в поиск) https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM 1) Відкрити акаунт (клікнуть create account) 2) вписаnи свій і-мейл, (e-mail address), потім своє ім*я (fist name), потім своє прізвище (last name), потім свій індекс (zip code) 3) відповісти на просте питання англійською (Challenge Question) 4) потім зайти на свою і-мейл скриньку, там буде повідомлення від whitehouse для підтвердження реєстрації. У повідомленні перший лінк клікнути. Вийдеш на сторінку із петицією, потім клікни SIGN. петиція 1 https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM петиція 2 https://petitions.whitehouse.gov/petition/weapon-ukraine-protect-against-russian-aggression/QjSRkPHF петиція 3 https://petitions.whitehouse.gov/petition/impose-full-scale-economic-sanctions-against-russia-stop-aggression-ukraine/mFrQKjb3
  • Anonymous

    Слава!
  • Anonymous

    Слава!
  • Anonymous

    З Днем Перемоги! Дякуємо Вам за мирне небо над землею України! Слава! Слава! Слава!(:smile:)(:smile:)(:smile:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up