ВІННИЦЬКІ ВЕТЕРАНИ: 91-річний вінничанин Микола Бордюжа у концтаборі бачив діжки із жиром спалених людей і тюки волосся

ВІННИЦЬКІ ВЕТЕРАНИ: 91-річний вінничанин Микола Бордюжа у концтаборі бачив діжки із жиром спалених людей і тюки волосся
Зараз Миколі Бордюжі 91 рік. Він прожив довге і славне життя, сповнене радостями, подвигами і жахіттями. Він пройшов усію війну, а одружився на радистці, що повідомила йому про перемогу

 

- Навіть наступ фашистських танків чи авіації не був таким страшним, як те, що я побачив у концтаборі Майданек, - каже колишній фронтовик 91-річний вінничанин Микола Бордюжа. – Діжки з жиром живцем спалених людей, тюки людського волосся, яке не встигли відправити в Німеччину. Від побаченого сльози виступали на очі. А декого нудило від такої страшної картини. Що у Німеччині робили з того, що знаходилося у бочках чи тюках, ніхто не пояснював. І в літературі про війну не знаходив відповіді на це питання.

Страчували привселюдно

Відео дня
> У польське містечко Майданек, що неподалік від Любліна, Микола Бордюжа вступив із своїм артилерійським підрозділом тоді, коли війська, що йшли попереду, вже визволили в’язнів концтабору. Табір знаходився на околиці містечка. Щоб замести сліди своїх злодіянь, фашисти перед наступом наших військ спалили частину бараків. Але металеві жолоби залишилися. У них клали людей і спалювали у крематорії. Не всім табірним катам вдалося втекти. Частину з них взяли в полон.

- Арештованих судили привселюдно, - розповідає ветеран. – Коли ми підійшли до містечка, якраз відбувався один з таких судів. На площі встановили шибеницю. Засудженим виносили однаковий вирок – страта через повішання. Вирок виконували одразу. Людей зібралося стільки, що підступитися поближче до того місця, де знаходилися судді і підсудні, не було можливості. Пам’ятаю, нам повідомили, що на суді присутня письменниця Ванда Василевська, а також керівник тодішнього тимчасового уряду Польщі. Багато страхіть довелося побачити на війні, але при згадці про діжки Майданека, волосся на голові стає дибки.

В бій ідуть тільки старі

За тиждень до початку війни Микола Бордюжа, хлопець з Первомайська, нині Миколаївської області, став курсантом Пензенського артилерійського училища. Навчатися довелося за скороченою програмою, після чого молодого лейтенанта зарахували в артилерійський полк 352-ої стрілецької дивізії.

- Дивізію формували із тих, хто на початку війни знаходився у запасі, – каже фронтовик. – У моєму підрозділи підлеглі були у два рази старші від мене. Серед них – науковці. Директори шкіл і підприємств, секретарі райкомів, навіть депутат Верховної Ради Татарії.

З підрозділом «стариків» лейтенант Бордюжа дійшов із Смоленської області, де почав брати участь у боях, до Вітебська. Перед наступом на білоруське місто Могильов, офіцеру наказали терміново прибути у штаб полку.

Чоботи від генерала

- Я в той час знаходився на командному пункті, - розповідає ветеран. - Терміново зібрав речі – і в штаб. Не взяв лише чоботи. Так і пішов у валянках. На початку березня 1943-го ще трималися морози. «Жми у штаб артилерії», - наказали мені у штабі полку, вручаючи направлення. Сів на коня – і далі в ліс. До місця призначення було трохи більше трьох кілометрів. «Ти призначений командиром взводу розвідки командуючого артилерії 62-го стрілецького корпусу», - такі слова почув від начальника штабу. Дали мені в дорогу супроводжуючого офіцера і так я добрався на командний пункт, де прийняв взвод.

Приїхав командувач артилерії. Раніше він інспектував нас під Вітебськом. Ще тоді, під час першої зустрічі, відчув, що полковник, який потім став генералом, звернув на мене увагу. Це він порекомендував мене на командира взводу розвідки. Потиснув руку, як старому знайомому, усміхнувся, а тоді зупинив погляд на взутті. Я пояснив, що поспішав виконати наказ, не було часу чекати старшини, щоб отримати чоботи. «У тебе який розмір взуття?» - запитав командувач. Я сказав – 42-й. Командувач наказав ординарцю принести з машини чоботи. «У мене 43-й, але нічого, підмотаєш ще одну онучу, і будеш носити».

З боями Микола Бордюжа пройшов усю Білорусію – брав Могильов, Борисів, Ліду, Мінськ, навіть райцентр Шклов визволяв. Це мала батьківщина батька білорусів – нинішнього президента Лукашенка. Далі був Вільнюс, Каунас і вихід на кордон зі Східною Прусією. 

- Тоді наш артилерійський корпус перекинули на Польщу, і після Любліна я побачив Майданек.

З погонів офіцерів зірвали зірки

Микола Бордюжа визволяв Варшаву, штурмував Берлін.

- Берлін взяли другого травня 1945-го, - каже ветеран. – Але наш підрозділ отримав наказ рухатися далі у напрямку німецьких міст Росслау та Дессау. Вони розташовані по обидва боки річки Ельби. Коли увійшли в Росслау, на вулицях не побачили жодної живої душі. Тільки фіранки на вікнах хиталися, звідти німці крадькома спостерігали за нами. З багатьох вікон звисали червоні прапори. Був даний наказ - місцевих жителів не чіпати. А ось німецьких солдатів, які переховувалися у деяких помешканнях, заарештували і відправили у полон.

Війська вийшли на берег Ельби, а міст зірваний.

- Тоді ми побачили, як з протилежного берега на понтонах переправляються наші союзники - американці. Тут і відбулася відома з усіх підручників історії зустріч на Ельбі. Чим вона найбільше запам’яталася? А тим, що всі офіцери в одну мить залишилися без зірок на погонах. Я вже мав звання капітана – чотири зірочки на одному погоні, стільки ж на другому – всі віддав. Американці з радістю брали їх на сувеніри. Солдати американської армії пригощали нас сигарами. Ми показували, як робимо самокрутки, замотуючи тютюн у шматок паперу.

- До мене підійшов усміхнений американський солдат, - каже Микола Бордюжа. - Дістав з кишені 5-доларову купюру і вручив її. Я мав десять радянських рублів, подарував їх американцю.

Одружився на радистці

У місті Росслау капітан Бордюжа дізнався про підписання акту про капітуляцію фашистської Німеччини.

- Вночі з 8-го на 9-те травня 1945-го подзвонила радистка, - каже ветеран. – Мала передати інформацію для командира корпусу. Перед тим, як він узяв трубку, радистка каже мені радісним голосом: «Товаришу капітан, перемога!» Я ще їй зробив зауваження, мовляв, що вона дозволяє собі видавати інформацію, про яку ще ніхто не знає. А через деякий час по всій лінії берегів Ельби почалася така стрілянина, що словами не передати. Всі салютували Перемозі до останнього патрона. Там же, в німецькому Росслау, наступного дня накрили стіл, за яким, за словами мого співрозмовника, вперше разом зібралися і генерали, і рядові. Микола Бордюжа тоді ближче придивився до радистки на ім’я Таїса, від якої першим у підрозділі дізнався про Перемогу. З’ясувалося, що вона також пройшла з нашими військами всю Білорусію, а потім дійшла до Берліна, а далі – на Ельбу. Про відвагу свідчили нагороди, якими гордилася молоденька радистка. Дівчат звільнили першими. Таїса поїхала додому, залишивши на прохання молодого офіцера свою адресу. Спочатку листувалися. А потім одружилися.

Миколу Бордюжу у званні майора залишили служити в Німеччині у місті Гера. У цьому місті він ще раз зустрічався з американськими військовими.

- Ця частина території, згідно з договором між союзниками, відійшла під наш контроль, - каже Микола Васильович. – Американці, перед тим, як залишити територію, допомогли нам облаштуватися. Мене поселили у 2-поверховому котеджі старого німця. Він - колишній банкір. Я проживав на першому поверсі. У їхній сім’ї було троє дочок. В однієї чоловік опинився у полоні в Росії, у другої – в Англії. Потім той, що був у Росії, повернувся і став начальником місцевої поліції. Добре володів російською. Розповів, що навчався у Москві у партійній школі. Отак Союз почав готувати кадри для Німецької Демократичної Республіки. Ще війна не закінчилася, а в Москві вже дивилися у майбутнє.

Після повернення в Союз Микола Бордюжа продовжив службу в армії. Він один з тих, хто створював ракетні війська і брав участь у випробуваннях ядерної зброї на полігоні у Тоцьку. У Вінниці також базувалася ракетна армія. У будинку, збудованому для офіцерів-ракетників на Вишеньці у 1968 році, дотепер проживає подружжя колишніх фронтовиків – Миколи Васильовича і Таїси Іванівни Бордюжів.

 

Син – глава адміністрації президента Росії

Найбільшою гордістю і втіхою у сім’ї колишніх фронтовиків є їхні двоє дітей – сини Юрій і Микола. Старший Юрій народився у Німеччині у 1948-му році, коли там ще служив Микола Васильович. Через рік на світ з’явився Микола. Таїса Іванівна народжувала другу дитину у себе на батьківщині, у місті Орел. Молодший син, як і батько, закінчив військове училище і зробив гарну кар’єру. Був заступником командувача прикордонних військ Росії. Очолював Російську митну службу. Працював секретарем Ради безпеки Російської Федерації. При Борисі Єльцині очолював Адміністрацію президента Росії. Потім три роки у Данії був послом російської Федерації. Нині син фронтовика - Генеральний секретар організації договору колективної безпеки (ОДКБ), це військово-політичний союз, створений частиною держав Євразії з метою захисту економічно-територіальних інтересів цих держав.

У старшого сина також була відповідальна служба. Як каже його мати, Таїса Іванівна, Юра працював на такій роботі, що навіть фотографуватися йому не дозволялося. Нині на пенсії, проживає у Києві.

-У мене вже внук полковник, - каже Микола Васильович. – Пішов тією само дорогою, що дід і батько.

Для Таїси Іванівни і Миколи Васильовича найщасливіші хвилини, коли діти і внуки навідуються в гості. Юрію із своїм сімейством це вдається робити частіше. Бо з Києва ближче до Вінниці, ніж з Москви. Торік на 90-річчя фронтовика з Москви приїхала ціла делегація. Серед них був і командувач ракетних військ Росії. «Якби не болячки, гріх було б жалітися на життя», - кажуть ветерани. Недавно оперували Таїсу Іванівну. А Микола Васильович дотепер носить в собі осколок, два рази зазнавав поранень на фронті.

 

Нагороди Миколи Бордюжі:

ордени Великої Вітчизняної війни I ступеня і два II ступеня

два ордени Червоної Зірки

орден Богдана Хмельницького

Нагороди Таїсії Бордюжі:

орден Великої Вітчизняної війни I ступеня

медалі «За відвагу»

«За взяття Берліна»

 

 

 

Читайте також:

ВІННИЦЬКІ ВЕТЕРАНИ: Андрій Рибаков взяв у полон фашистського генерала

ВІННИЦЬКІ ВЕТЕРАНИ: "Через дівчат стрілялися…в небі"

ВІННИЦЬКІ ВЕТЕРАНИ: 98-річний Іван Рижій, в альбомі дотепер зберігає фото восьмикласниці

 

 

Коментарі (4)
  • Anonymous

    1. Есть ли в истории хоть одна нация, которую бы не обрадовало известие, пусть даже через полсотни лет после войны, что ее потери оказались намного меньше, чем предполагалось? Разве тот, кто сделал подобное открытие, не достоин наград и чествований? Неужели можно подвергать его колоссальным штрафам, совершать на него покушения? А ведь профессор Фориссон прошел через все это. Разве такая реакция на открытие не представляет собой тяжелого случая психопатии? 2. Разве ходячие скелеты, которых показывают в фильмах наподобие ''Ночь в тумане'' Алана Ресне, могут иметь отношение к газовым камерам? Разве это не результат голода в концлагерях? И разве не был вызван этот голод систематической бомбежкой немецких городов, ''всесожжения'' сотен тысяч женщин и детей, о которых сегодня никто даже не вспоминает? 3. Где содержались 4 миллиона евреев (если допустить, что 2 миллиона погибло на полях сражений)? Достоверно известно, что ни один концлагерь не вмещал в себя больше 60 тысяч человек, а газовые камеры на базе циклон-Б имелись только в Аушвице (каких-либо доказательств того, что для массового уничтожения людей применялся другой газ, попросту не существует). 4. Чего стоят свидетельства, полученные под пытками, когда человек может ''признаться'' в чем угодно? А ведь именно так были получены нелепые утверждения коменданта Гесса, столь широко цитируемые сегодня. А вот еще один факт. Сотня очевидцев подтверждает массовое уничтожение людей в газовых камерах Дахау, хотя официально доказано, что в этом лагере газовых камер вообще не было! 5. Для кремации одного трупа необходимо 130 кг угля, а немцам, как принято считать, приходилось сжигать около 1300 трупов ежедневно. Сохранились сотни аэрофотоснимков Аушвица, сделанных с американских самолетов за время предполагаемого холокоста (1943-1944). Почему ни один из них не зарегистрировал гигантских гор угля? Почему на них не видно ни одного черного клуба дыма? 6. Чем объяснить, что радио, кинематограф, пресса, телевидение продолжают ежедневно твердить нам о мифическом уничтожении шести миллионов евреев в газовых камерах, сопровождая такие передачи бесконечными жалобами и стенаниями? Почему еврейское лобби и сегодня, спустя полсотни лет после войны, не оставляет в покое глубоких стариков, которые когда-то пытались спасти Германию от беззаконий Версальского договора, от миазмов Веймарской республики, от разложения немецкой молодежи, от массовой безработицы? А ведь возвращение к работе шести миллионов немцев дало хлеб двадцати одному с половиной миллиону их иждивенцев. 7. Чем объяснить, что в ежегоднике американского еврея (''American Jewish Yearbook''. Вып. 43. С. 666) указывается, что в 1941 году на территории оккупированной Европы проживало всего 3,3 млн. евреев? 8. Разве можно поверить, что газовые камеры могли соседствовать с крематориями, если циклон-Б, как известно каждому химику, крайне взрывоопасен? 9. Чем объяснить, что любой историк, пытающийся продемонстрировать всю нелепицу мифа о холокосте, подвергается преследованиям по суду? Начиная с 1980 года раздаются требования о проведении научного диалога, о судебной экспертизе математических и технических аспектов этой проблемы. Их результаты открыли бы всю правду и заставили бы навсегда замолчать распространителей слухов, как это произошло с катынской трагедией благодаря перестройщику Горбачеву. 10. Можно ли поверить, что с помощью циклона-Б уничтожалась тысяча человек за раз? Достоверно известно, что американские газовые камеры, предназначенные для казни одного (максимум, двух) преступников, невероятно сложны. К тому же в 1949 году в ходе судебного процесса над Дегешем, производившим циклон-Б, было сделано заключение, что массовое уничтожение людей таким способом совершенно невозможно и даже немыслимо. 11. Чем объяснить, что Лейхтер, отвечавший в то время за эксплуатацию газовых камер в США, твердо заявил, что в Аушвице массовое отравление людей газами не производилось? Чем объяснить, что заявление Лейхтера получило дальнейшее подтверждение в австрийских и польских документах? Почему до сих пор закрыт для изучения доклад Рудольфа, содержащий детальный анализ всех полученных результатов? Почему те, кто пытался обнародовать доклад Рудольфа, понесли столь суровое наказание? Почему под запретом находятся даже разговоры о достоверности и точности данных этого доклада? 12. Чем объяснить, что впервые в истории научного мира была отозвана докторская степень, полученная г-ном Рокесом за исследование ''доклада Герштейна''? И почему сам этот доклад даже не рассматривался на Нюрнбергском процессе? А ведь известный историк, министр-социалист Алэн Деко, выступая в прессе, говорил, что ''невозможно в полной мере оценить доклад Герштейна, не ознакомившись предварительно с великолепным трудом М. Рокеса''. В своей книге ''Абсолютная война'' (La guerre absolue, 1998) он писал: ''Я восхищен мастерством г-на Рокеса и безупречностью его докторской диссертации по докладу Герштейна''. 13. Чем объяснить заявления Раймона Арона и Франсуа Фюре на конференции в Сорбоннском университете (где, кстати, не было ни одного националиста) о том, что им не удалось найти даже намека на письменные или устные распоряжения об уничтожении евреев? 14. Почему всячески замалчиваются планы по уничтожению немецкой нации путем стерилизации всех мужчин? А ведь об этом, в частности, писал еврей Кауфман в своей книге ''Германия должна исчезнуть''. Или это такая мелочь, о которой и говорить-то не стоит? 15. Газ циклон-Б широко использовался в системе здравоохранения Германии начиная с 1920 года. Так стоит ли утверждать, будто в концлагерях ему нашли другое применение, выходящее за рамки борьбы со вшами и предупреждения тифа? Чем объяснить, что большие запасы циклона-Б были найдены даже в тех лагерях, где, как официально признано, никогда не производилось уничтожения людей в газовых камерах? 16. Почему так много шума о ''гибели в газовых камерах шести миллионов евреев'', но ничего не слышно о 80 миллионах гоев, уничтоженных в СССР чисто еврейским политическим режимом? Тогда палачествовали Каганович, Ягода, Френкель, Фирин, Урицкий, Раппопорт и полсотни других евреев. 17. Почему на суде над Цюнделем, состоявшемся в Канаде, ему в вину было поставлено ''поэтическое подстрекательство'' к холокосту? Почему еврейские ревнители исторической справедливости, опозорившие себя такими заявлениями, в дальнейшем отказались явиться по повестке суда? 18. Что заставило принять закон Фабиуса-Гэссо? Один из его авторов - человек со смешанной кровью, а второй принадлежит к коммунистической партии, на совести которой 200 миллионов человеческих жизней. 19. Разве все вышесказанное не является доказательством фальшивки? До того, как занять пост министра юстиции Франции, М. Тубон утверждал, что сталинско-оруэлловский принцип ''наказания за убеждения'' (это считается преступлением в обществе Большого Брата, описанном в книге ''1984'') лишь мешает постижению правды. Законы на основе такого принципа не просто антиконституционны и антидемократичны; они нарушают основополагающие права человека. Нам нужны факты и доказательства, независимо от того, защищают они гипотезу или противоречат ей. Профессор Фориссон буквально умолял о широком обсуждении колоссального количества противоречий, но такой возможности ему не дали. Об этом же просил и Лабб Пьер, которому сначала вроде бы пообещали организовать такую дискуссию, но почти сразу отказали в этом. Когда подобное обсуждение все же удалось провести на телевидении Лугано, сторонники пересмотра теории холокоста добились столь убедительного успеха, что передачу пришлось повторять. Переоценить это событие просто невозможно, ведь средства массовой информации редко когда решаются двинуть хоть пальцем, не получив на то санкции еврейского лобби. 20. Почему, когда ученый пытается указать на математические и технические несоответствия гипотезы, его тотчас прерывают? В очередной раз мы становимся свидетелями насаждения религиозной исторической догмы. Те, кто отказывается молиться на нее, тотчас подвергаются удару современной инквизиции, хотя Церковь сегодня отделена от государства. 21. Как объяснить сообщение, опубликованное в ''Экспрессе'', известной французской газете в январе 1995 года, что газовые камеры, десятилетиями демонстрировавшиеся посетителям Аушвица I, были построены уже после войны? Выходит, все, что о них говорилось, - чистая ложь? 22. Настоящим холокостом, унесшим жизни 60 миллионов человек, стала война, которую в 1933 году развернули евреи против Гитлера. Гитлер дал хлеб шести миллионам безработных, он отверг диктатуру доллара и еврейского тоталитаризма, оскверняющего не только отдельного человека, но и всю планету, под прикрытием фальшивой вывески ''демократия''. Остались только два участника: тоталитарная иудопатия, направленная на уничтожение человечества и планеты, и национализм для гоев, еще не пораженный капитало-марксистским влиянием евреев.
  • Anonymous

    Мясной Бор на костях ЗА ОКОЛИЦЕЙ поселка Мясной Бор Новгородской области несколько десятков человеческих черепов смотрят пустыми глазницами на собственную могилу. И не на могилу даже, а на большую воронку, куда их наскоро свалили в феврале 1942-го. — ЭТО наши, — объясняют поисковики из новгородской экспедиции «Долина». — А зарыли их, скорее всего, немцы. Определяется довольно просто. Свои, перед тем как хоронить, снимали с трупов обмундирование для повторного использования. На дне глиняной ямы 2 на 3 метра стоит вода, из нее выступает еще один череп и пара берцовых костей — все, что осталось от бойца Красной армии. Остальные части скелета в глине не сохраняются. Зато валенки, в которые был обут убитый, даже формы не потеряли. Отсюда ушли в прорыв 2-я ударная и 59-я армии. Останки бойцов последней сейчас как раз извлекают из земли. И считают. Методика подсчета проста. Две берцовые кости или один череп равняется одному солдату. Находят здесь и убитых немцев. Примерно по одному на 15 останков наших. У них и потери были меньше, и хоронили они своих солдат не в пример чаще. Цена пригорка ГЕННАДИЙ Селезнев и новгородский губернатор Михаил Прусак приехали к поисковикам на лязгающем и плюющемся соляровым дымом вездеходе. В необмятом камуфляже и новеньких резиновых сапогах оба госдеятеля слегка напоминали пожилых диверсантов. Место там довольно топкое, поэтому скелеты сохранились лучше. Говорят, что на болотах, особенно торфяных, иногда находят практически неразложившиеся трупы в неистлевшем обмундировании и с исправным оружием. В войну здесь было поле, которое только недавно начало покрываться молодым леском. Слой почвы — в два пальца, а под ним… Метрах в 200 от федеральной трассы Москва — Санкт-Петербург лежит скелет. Трехлинейная винтовка с примкнутым штыком (приклад и ложе давно сгнили), пара лимонок, несколько десятков патронов. Сквозь прореху в кирзовом сапоге можно увидеть аккуратненькие кости пальцев ног. Прости, солдат, мы никогда не узнаем, как тебя звали… По положению тел, по воронкам от мин и снарядов (до сих пор не затянулись) можно восстановить картину боя. Летом 42-го здесь на пригорке засел со своим «машиненгевером» немецкий пулеметчик и выкосил не меньше полувзвода советской пехоты, наступавшей от шоссе. Все они остались лежать здесь в тех позах, в которых их застигла смерть. А вот и их убийца рядом с ржавым пулеметом MG лежит в россыпи изъеденных коррозией гильз. Сквозь его скелет проросла тощая осина… Никто не забыт? СОВЕТСКАЯ сторона признала, что с 1942 по 1944 год в этих местах без вести пропали не менее 20 тысяч советских солдат и офицеров. Сколько их еще лежит по новгородским лесам на самом деле, не знает никто. Почти все — безымянные. Им и после смерти не повезло. Горячо любимая родина даже похоронить их по-человечески не смогла. Надписи на братских могилах красноречивы: здесь похоронено 1599 человек. Опознано 52. Здесь — 1700, опознано 30. Похоронено 933. Известны 48… «Дело с возвращением имен идет очень трудно, — говорит руководитель местных поисковиков Александр Орлов. (Он с женой не бросил работу даже ради приезда из Москвы высокого гостя и губернатора.) — Красноармейские книжки бойцам на руки не выдавали, кажется, до 1943 года. Пластиковые или деревянные медальоны находим примерно у одного из сотни погибших. К сожалению, бумага, на которой писали фамилии, часто не сохраняется или выцветают чернила». Недавно, правда, повезло. Нашли медальон: Торгашев Николай Яковлевич. Призывался откуда-то с Алтая. Там, кстати, удалось разыскать его дочь. Пожилая женщина приехать не смогла. Ей отправили отцовский медальон и горсть новгородской земли. На память…
  • Anonymous

    Настало время ахуительных историй...
  • Anonymous

    Кино можно снимать по таким историям
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up