Сьогодні – Андрія Первозванного. День, коли дівчата ворожать на нареченого

Сьогодні – Андрія Первозванного. День, коли дівчата ворожать на нареченого

У православній церкві 13 грудня вшановується пам'ять Андрія Первозванного, який належить до числа 12 апостолів Ісуса Христа і також відомий як брат апостола Петра. Цілителі та знахарі вважали цей день своїм святом.

Андрій народився в місті Віфсаїда недалеко від Галлілейского озера і разом з Петром займався рибальським промислом. Саме Андрій став першою людиною, якого Ісус закликав у учні. 

Хоча Андрій — християнський святий, обряди й традиції цього дня сягають ще язичницьких часів. З усіх свят день Андрія Первозванного є одним із найтаємничніших, цього дня відбуваються заклинання й угадування майбутнього, ритуали з калитою та інші ворожіння.

Цілителі та знахарі вважали цей день своїм святом. Тому, вони 13 грудня проводили різні магічні і лікувальні обряди, і клієнтів в цей день у них було більш ніж достатньо.

Відео дня

Андрієва ніч допомагає незаміжнім дівчатам пізнати свою долю: чи доведеться ще рік дівувати, чи на щасливицю чекає вдале заміжжя. Ворожити слід у ніч перед святом.

Дівчата часто ворожили 13 грудня і вивчали прикмети. Необхідно було поститися напередодні і нікому не говорити про намір дізнатися свою долю. За вечірньою трапезою дівчина відламувала шматок від свого хліба і клала його під подушку перед сном - повинен з'явитися суджений.

Ще одне ворожіння на судженого 13 грудня полягало в тому, що дівчина ставила під ліжко посудину з водою, а під подушку клала невелику кількість куті, дзеркало, ніж, чоловічу шапку або тріску від паркану вподобаного хлопця. Вважалося, що так можна викликати віщі сни. Можна було вийти на перехрестя ввечері, щоб прочитати спеціальні замовляння.

Зривали гілку з яблуні і ставили її в ємність з водою. Якщо на Різдво ця гілка ставала зеленою - значить, дівчина цього року заміж вийде.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Б...ь! Скільки вам товкти,що в українській мові слово "первозваний" пишеться з ОДНІЄЮ літерою "Н"? ПервозваННий-то російською! https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%96%D0%B9_%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B9

  • Валерка

    13 грудня 1877 року народився наш земляк, композитор, громадський діяч, хоровий деригент, педагог Леонтович Микола Дмитрович, автор обробки різдвяної колядки "Щедрик", всьому світу вона відома як «Carol of the Bells»)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up