Сьогодні – день ікони Божої Матері. За що потрібно обов’язково помолитися?

Сьогодні – день ікони Божої Матері. За що потрібно обов’язково помолитися?

У цей день, 17 вересня, ікони Неопалима Купина, варто берегтися вогню і нечистої сили. Люди традиційно замовляють молебні про збереження будинків від пожежі та від усіляких хвороб.

17 вересня відзначають свято ікони Божої Матері, яка в слов'янській культурі була відома як Неопалима Купина. Згідно з переказами, Бог з'явився Мойсеєві у вигляді палаючого куща терну і закликав пророка до того, щоб вивести ізраїльтян з Єгипту. У християнстві ж Неопалима Купина стала прообразом Діви Марії, і православні у цей день моляться іконі Божої Матері, що має аналогічну назву. У центрі такої ікони зображена Марія з немовлям, і ці образи укладені в восьмикінцеву зірку, утворену двома чотирикутниками - червоним і зеленим. Зелений колір символізує саму купину, а червоний - вогонь. Така ікона була відома ще з середини XVI століття, але свято в честь неї був встановлений тільки в наступному столітті.

Цей день також раніше був відомий як Луків день, Неопалима Купина, Богородиця. Люди вважали, що 17 вересня потрібно обов'язково помолитися Неопалимій Купині, яка, згідно з віруваннями, охороняє будинок від пожеж і блискавок - цих стихій в давнину боялися найбільше. Також вірили, що Неопалима Купина зможе захистити худобу від хвороб, а хліва - від загоряння. У церкві 17 вересня вшановується пам'ять єпископа Вавіли.

У слов'ян існував звичай обходити палаючий будинок з іконою Божої Матері Неопалимої Купини, щоб пожежа затихла. Пожежі для селян були найстрашнішим злом, оскільки з ними не вміли боротися. Вважали, що пожежу, яка сталася внаслідок блискавки, можна загасити молоком. Вдома намагалися тримати чорну кішку або собаку, оскільки вірили, що ці тварини рятують від пожежі.

Відео дня

Жінки 17 вересня викопували цибулю, тому свято в народі називали Цибулевим. Чоловікам 17 вересня потрібно було обійти сіновали з вилами і втикати їх у снопи, щоб прогнати нечисту силу, яка може там сховатися і напасти на домашніх тварин взимку. Крім того, якщо будували будинок, то вилами також протикали сухий мох.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up