Сьогодні – святої Варвари. Чому це "бабський" день? Історія та традиції свята

Сьогодні – святої Варвари. Чому це "бабський" день? Історія та традиції свята

На Варвари жінки можуть випросити здоров'я. А ще казали, що в цей день приходить дуже сильний мороз, і зима починає мости мостити.

В цей день, 17 грудня, за православним календарем вшановується Свята Варвара. Мучениця згідно з історичними відомостями, жила приблизно в кінці III століття. Переказ свідчить, що Варвара народилася у Фінікії і виховувалася в родині язичника Діоскора. Оскільки з дитинства вона відрізнялася красою, батько замкнув її у вежі, щоб приховати від інших людей. Під час свого ув'язнення дівчина часто дивилася у вікно і думала про життя, вивчаючи навколишній світ. Згодом Варвара сама зрозуміла, що створити її зміг тільки Творець, і йому вона вирішила служити. Коли батько випустив Варвару з вежі, щоб підготувати її до заміжжя, дівчина скористалася цією можливістю для того, щоб прийняти християнську віру. Батько Варвари, дізнавшись про це, дуже сильно розгнівався і наказав бичувати дочку воловими жилами, розтираючи рани. Коли про вчинок Варвари дізнався ще й правитель, то він наказав стратити дівчину, що і зробив її батько, самостійно відрубавши мучениці голову. У переказі також сказано, що через деякий час після смерті Варвари на її батька обрушився гнів Господа - його вбило блискавкою.

В цей день люди зазвичай вирушали вранці в церкву для того, щоб помолитися святій Варварі про здоров'я і благополуччя. Вірили, що свята допоможе уникнути смерті без покаяння, яка вважається найстрашнішим покаранням у християн.

Відео дня

Крім того, Варвара була також заступницею всіх жінок, які чекали дітей або просто просили про здоров'я своїх дітей. Саме тому, в народі день Варвари часто називали Бабиним святом.

Без особливої необхідності сьогодні з будинку не виходили, оскільки можна було заблукати і замерзнути - такі були прикмети, популярні в народі.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up