Чим цвіте Буг та чому смердить вода в кранах. Біологи про якість вінницької води

Чим цвіте Буг та чому смердить вода в кранах. Біологи про якість вінницької води
  • Пора цвітіння водоростей припадає на теплу пору року. Саме в цей час на міських пляжах з’являються таблички, які попереджають про заборону купатися в річці, а у водопровідної води посилюється неприємний запах.
  • Розпитали вінницьких біологів, як і чому цвіте вода та наскільки небезпечно нею користуватись в цей час.

— Найбільше наслідків цвітіння водоростей вінничани могли спостерігати влітку минулого року, — розповідає завідувач кафедри ботаніки та екології біологічного факультету ДонНУ імені Василя Стуса, альголог, гідробіолог Наталія Лялюк. — Вода в кранах в цей час мала різкий неприємний запах. Цьогоріч літо було не таке жарке, тому в нас не було чергових спалахів цвітіння. Але водорості в Бугу ще не цвіли на повну силу. Щоб розуміти як це, уявіть, що вода виглядає і має таки запах наче в неї скинули велику кількість побутових стоків.

Завідувачка кафедри ботаніки
та екології біологічного
факультету ДонНУ
Наталія Лялюк

За словами Наталії Лялюк у річках та озерах є свої власні природні угруповання і коли для них з’являється більше поживних речовин то окремі види водоростей, або комплекс з трьох-чотирьох видів починають інтенсивніше розвиватись. Саме вони викликають цвітіння.

— Процес цвітіння буває для різних груп водоростей. Буває діатомове, евгленофітове, синьо-зелене цвітіння, — розповідає Наталія Лялюк. — Для нас, частіше за все, проблему складають синьо-зелені водорості. Вони небезпечні тим, що викликають отруєння, можливі навіть летальні наслідки. У Бугу цвіли афанізоменони та мікроцистіси, формідіумів я поки не бачила.

Відео дня

За словами Наталії Лялюк під час цвітіння водоростей виникає ще одна проблема: вони зменшують кількість кисню у річці і біохімічні процеси самоочищення та відновлення якості води припиняються.

11111111111111
Мікрофотографія синьозеленої
водорості «цвітіння» води
ріки Південний Буг
(Microcystis wesenbergii) 

— Водорості самі виробляють кисень, але й самі його споживають. Порушується весь баланс біохімічних процесів, — розповідає Наталія Лялюк. — В результаті ми маємо погіршення якості води, процеси коли баланс екосистеми повністю порушується і не може самовідновитись. Крім того, після того, як водорості відцвітуть починається розкладання всієї цієї органічної маси і у воді інтенсивно розвиватись бактерії. В тому числі, наприклад, кишкова паличка.

Серед причин цвітіння води у Бугу професорка називає неправильний підхід до використання водних ресурсів та глобальне потепління.

Мікрофотографії діатомових
водоростей 

- Це загальноукраїнська проблема, яка особливо гостро постає саме у нас, — каже Наталія Лялюк — Буг — рівнинна річка, її течія повільна. Будь-яке втручання у погіршує якість води. Так історично склалось, що процес господарювання на річках нам дістався з радянських часів. Велика кількість ставків  на притоках Бугу, водосховищ, водозаборів зменшують кількість води в річці за рахунок перерозподілу стоку та збільшення випаровування води ріки. Таким чином порушується водний баланс та зменшуються запаси води.

Професор впевнена, що погіршення якості води у вінницьких кранах також пов’язано зі стандартизацією оцінки якості.

— Кожна річка індивідуальна, як людина. Звичайно є показники, за якими можна сказати, що одна вода поганої якості, а інша гарної. Але виходить так, що за цими стандартними показниками взимку вінницька вода доброї якості, а влітку, все також в нормі, погана, — каже Наталія Лялюк. — Водоканал не обманює, коли каже, що все всі показники в межах норми. Просто інколи норми не підходять. З кожним роком "коктейль" різноманітних речовин, який надходить в річку ускладнюється, а норми оцінки води залишаються старими. От вам результат того, що всі річки рівняють під одну гребінку. Під кожну річку потрібно розробляти свої показники. Наша ріка унікальна і потребує відповідного дбайливого ставлення до себе.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ols Kat

    Так а чого ж 10 рокiв тому вода в кранi так не смердiла як зараз?

    Задунайский Торонтуй reply Ols Kat

    Рогулей не было.

    Next reply Ols Kat

    Тоді майже не було на берегах річки приватних будинків і палаців, які зараз інтенсивно скидають нечистоти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up