Чому швидка допомога стала «заспокійливим на колесах», і що з нею буде далі?

Чому швидка допомога стала «заспокійливим на колесах», і що з нею буде далі?
  • Підвищилася температура, піднявся тиск, млосно щось на душі, звичайна людина в цьому випадку викликає швидку.
  • За словами медиків, лише три з 10 викликів дійсно вартують того, щоб приїздила карета швидкої.
  • 70% викликів закінчуються тим, що людина каже: «Ви приїхали і мені вже краще». Можливо, це зміниться

Близько восьмої ранку в диспетчерській обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф робота кипить. Телефони не замовкають, монітори розфарбовані різними кольорами. Зі сторони зовсім не зрозуміло, що діється.

На величезний екран виводиться зображення програми, в якій працює центр. До себе одразу привертає увагу перша стрічка, вона тільки-но з’явилась.

«Виклик в пмт Турбів, політравма, двоє дорослих і дитина. Швидка вже їде до місця пригоди».

Відео дня

Олег Сідоров, заступник головного лікаря з технічних питань служби наводить курсором на стрічку, одразу спливає нове вікно, у якому на карті показаний маршрут швидкої, скільки часу займе дорога.

-  Ніяких відомостей про постраждалих ще немає, виклик віддали найближчій до місця аварії швидкій, - говорить Сідоров.

На карті також видно, в якому стані знаходяться всі чергові машини екстреної служби. Бригади, які їдуть на виклик, ті, хто вже на місці, ті, хто очікує на виклик. У режимі реального часу можна спостерігати за тим, як хворіють та вмирають вінничани.

Зокрема, на 8.30 на екрані було дві стрічки з адресою, даними та констатацією смерті пацієнта. Усі ці відомості для зручності виділяються окремим кольором.

- Наприклад, жовтий колір стрічки означає, що бригада отримала виклик, блакитний  - їде до пацієнта, темно-синій означає, що бригада швидкої вже на місці, - розповідає медик. - Різні відтінки фіолетового кольору означають наступне: світлий  - медики їдуть з пацієнтом у лікарню, темніший - приїхали в лікарню, темний - передали пацієнта на госпіталізацію. Колір також визначає ступінь реагування на виклик. Наприклад, на екрані висвітилася червона стрічка (екстрений випадок) з діагнозом - дівчина 17 років маткова кровотеча.

За словами Олега Сідорова, всі автомобілі екстреної допомоги підключені до єдиної системи та центральної диспетчерської. Кожна бригада має планшет і постійно слідкує за викликами та маршрутами. Усе швидко та злагоджено.

До парамедиків поступово

Щоб змінити систему екстреної допомоги – замість фельдшерів та лікарів швидкої отримати парамедиків, по суті, універсальних солдатів - уряд виділив чотири роки. Тобто до 2023 року все вже повинно працювати. За зразок Україна бере англійську парамедичну службу. Ті, в свою чергу, брали приклад з американської системи, яка десятиліттями показує гарні результати. Нещодавно до Києва приїздив Боб Добсон, провідний англійський парамедик, проводив курси та розповідав про систему екстреної медичної допомоги, яка функціонує у Великій Британії. Про зміни, які розпочались у 1998 році і досі тривають. Що знадобилось чотири роки, аби лише зрушити з місця стару систему. Про парамедиків, які повинні навчатись три роки в університеті, за умови, якщо вони отримали базовий рівень кваліфікації у школі. Тобто все складно і щастить лише кращим. Щасливчикам, у свою чергу пропонують пройти курси медичних рятівників та все життя підвищувати кваліфікацію. Натомість кожен парамедик у Великобританії сертифікований та має юридичний статус. Це шанована та дуже почесна робота. Тож зрозуміло, куди ми рухаємось. Але.

- На сьогоднішній день лише два медичних заклади в Україні (мова не про університети, а про медколеджі) можуть випускати парамедиків, у Житомирі та Тернополі, - розповідає Олег Сідоров. - Для цього в коледжах потрібно мати бакалаврат. Тому і дають нам час до 23 року, щоб заклади освіти підтягнули свої можливості, напевне наш медвуз теж відкриє кафедру парамедиків.

Не своєю справою

Мова йде про те, щоб підвищити кваліфікацію саме фельдшерів та молодшого медичного персоналу, а лікарі щоб займались своїми профільними справами. Тому що, за словами Олега Сідорова, зараз медики швидкої допомоги насправді жодних лікарських функцій не несуть.

- Лікарі можуть лише стабілізувати стан хворого, або до відвідування сімейного лікаря, або до госпіталізації, на цьому їх повноваження закінчується, - розповідає лікар. - А хворий у свою чергу викликає бригаду, отримує першу допомогу, і замість того, щоб іти в лікарню, шукати причину хвороби та лікувати її, заспокоюється до наступного виклику.  

Медики кажуть, що, наприклад, швидка приїздить на виклики до пацієнта з високою температурою, колють анальгін з дімедролом або дають парацетамол, адже нічого більше немає. Діє таке “лікування” чотири години максимум. Або виклик - підвищений артеріальний тиск, пацієнту колють магнезію, тиск в організмі різко знижується, та термін її дії півтори години, а потім спазм судин і тиск як свічка різко скаче вверх. І все по колу.

Тому що до лікаря такі пацієнти або не йдуть взагалі, або пізно, коли пневмонія чи бронхіт прогресує, або інсульт чи інфаркт. А навіщо йти до лікаря, коли можна заспокоїти себе завдяки бригаді швидкої. І таких пацієнтів у медиків 90%. Насправді так відбуватися не повинно. Екстрена допомога для екстрених випадків, а всіма іншими мають опікуватися сімейні лікарі, а перед тим самі пацієнти.

- Я якось спілкувався з представником центру екстреної допомоги Литви, там населення, до речі, як дві наші Вінниці і працює всього 58 автомобілів екстреної служби, які виїздять на виклики разів п'ять у день, не більше, - говорить Олег Сідоров. - У нас в області 120 автівок цілодобово на колесах.

"Хронічні" хворі в статистиці швидкої

За словами  начальника оперативного диспетчерського управління Тетяни Бобрук, згідно з нашими нормативами, протягом доби в місті на маршруті має бути 28 машин швидкої. Але чергує 25, тому що машини ламаються, а лікарі йдуть працювати за кордон. Тож нестача по всіх фронтах. Працюють бригади екстреної допомоги в звичайному режимі, про парамедиків мови поки що не йде. Адже немає протоколів щодо їх навичок та методів отримання.

- У період сплеску захворюваності одна бригада за чергування може виїздити на 14 викликів, в більш спокійний час це 7-8 викликів, - говорить Тетяна Бобрук.  - Переважна більшість викликів, на які виїжджають бригади екстреної допомоги, - неекстрені. Дуже часто приїздить бригада на виклик, а там пацієнт просить таблеточку подати. Лікарі кажуть: "Ви розумієте, доки ми тут таблетку подаємо, хтось в аварію потрапив і до нього не встигає швидка приїхати, і це може бути навіть ваш родич". Не діє.

Крім того, за словами Тетяни Миколаївни, в них є "хронічні хворі", які викликають швидку по шість-сім разів на добу, і на них немає жодної управи. Тому що навіть бачачи історію звернень (вона фіксується в базі), лікарі не можуть не зреагувати на черговий виклик такого хворого. Звісно, п'ять разів пацієнт викликав бригаду, щоб "поговорити", а хто знає, може на шостий раз справа дійсно серйозна. Тож так і їздять.

Відповідальності немає

Диспетчер звичайно має нормативи, згідно з якими він передає інформацію або на екстрені виклики, або на невідкладні, котрі відносяться до центрів первинної медико-санітарної допомоги. У разі відсутності такої можливості (вночі "неотложка" при ЦПМСД не працює) диспетчер направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, що не виконує екстрені виклики, яка має приїхати на виклик протягом години з моменту отримання звернення. Але зараз люди вже навчені так називати симптоми, що про екстреність виклику сумнівів не виникає (тобто швидкість приїзду бригади скорочується до 10 хвилин).

- Таких викликів стало менше, в порівнянні з попередніми роками, але все одно дуже багато. Тому що жодної відповідальності за це людина не несе, - розповідає лікар. - За хибний виклик є адміністративна відповідальність, але тут мова не про хибність, а про недоцільність. А за це, що можна зробити? Ну викличемо ми поліцію, ну скажуть вони "ай-ай-ай", може навіть протокол складуть, то й що? Наступного разу все одно нам прийдеться їхати. І не приїхати до таких "хронічних" ми не можемо.

Санавіації вже немає

У 2013 році до центру екстреної медичної допомоги додали назву санавіація, завдяки літаку, яким доставляли лікарів на виклики у віддалені райони області. Зараз від цього шику залишилась лише назва. Адже коштів, які виділили на оренду повітряного транспорту, вистачило лише на рік.

- Санавіація це не лише літак, вертоліт, це ще й автомобіль, - говорять лікарі. - Узагалі, цей термін включає в себе доставку лікаря, спеціаліста консультанта будь-яким транспортом.


Про екстрені та неекстрені виклики - ні, не чули

Від 1 січня 2013 року одночасно з законом про екстрену медицину вступила в дію постанова "Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події". У якій виклики швидкої поділяються на екстрені та неекстрені.

                                 Екстрені випадки, це стани пацієнта:

  Які супроводжуються:

знепритомленням, судомами, раптовим розладом дихання, раптовим болем у ділянці серця, блювотою кров’ю, гострим болем у черевній порожнині, зовнішньою кровотечею, ознаками гострих інфекційних захворювань, гострими психічними розладами, що загрожують життю і здоров’ю пацієнта та/або інших осіб

 Які зумовлені:

усіма видами травм (поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови). ураженням електричним струмом, блискавкою, тепловими ударами,переохолодженням,  асфіксією всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи). 

ушкодженнями різної етіології під час надзвичайних ситуацій (дорожньо-транспортні пригоди, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо) отруєннями, укусами тварин, змій, павуків та комах, порушенням нормального перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча тощо).

транспортування пацієнтів, які перебувають у стані, що потребує обов’язкового медичного супроводження та термінової госпіталізації до стаціонарних закладів охорони здоров’я.

                        До категорії неекстрених належить стан пацієнта:

 Що супроводжується:

раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі, головним болем, запамороченням, слабкістю, болем у попереку, суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз тощо) підвищенням артеріального тиску, больовим синдромом у онкологічних хворих, алкогольним, наркотичним, токсичним абстинентним синдромом

 Який зумовлений:

загостренням хронічних захворювань у пацієнтів, які перебувають під наглядом сімейного або дільничного лікаря з приводу гіпертонічної хвороби, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічного запалення печінки, жовчного міхура, кишківника, хвороби нирок, суглобів тощо.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up