У першу половину 2017 року до лікарень із підозрою на ботулізм потрапило дев'ятеро вінничан. Діагноз підтвердився лише у сімох осіб.
— Усі хворі − дорослі люди, жодного летального випадку. Щодо факторів, які спричинили передачу збудника, здебільшого це були консервовані продукти домашнього приготування − м'ясні консерви. Риба слугувала фактором передачі у трьох випадках, у двох − риба придбана у супермаркеті Київської області. Ще в одному випадку була тарань, приготована самостійно в домашніх умовах, − розповів завідувач відділення епідемнагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ "Вінницький обласний лабораторний Центр МОЗ України" Степан Томин, передає кореспондент УНН-Центр.
Томин підтвердив, що в Україні протиботулічної сироватки немає.
— При важких ураженнях дуже важко врятувати життя людини без сироватки. Людина або помирає, або залишається інвалідом, − зазначив посадовець.
Читайте також:
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер