Лікарі кажуть: на кір діти хворіють більше, але епідемії немає

Лікарі кажуть: на кір діти хворіють більше, але епідемії немає
фото з сайту narodna-pravda.ua
  • Захворюваність на кір серед вінничан зростає.
  • На кінець 2017 було 106 хворих, переважна більшість - діти.
  • З початком року лікарі прогнозують більше хворих, адже єдиним захистом від хвороби - вакциною, користуються далеко не всі

За словами Степана Томіна, завідувача відділення епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України", в 2017 році на території Вінниці розпочалось чергове зростання захворюваності на кір. Хоча у порівнянні з іншими регіонами, на нашій території хворіли менше. 


- За рік захворіло 106 людей, з них 78 діток, - говорить лікар. - Але у 2018 році епідеміологи прогнозують зростання захворюваності на цю інфекцію. Основна причина - не щеплення певної кількості дітей проти цієї інфекції, але на сьогоднішній день в медично-профілактичних закладах міста Вінниці є достатня кількість вакцин проти кору, паротиту та краснухи (КПК), яка на 100% захищає від захворювання.
Вакцинація - єдиний спосіб вберегтися від інфекції, тому Степан Томін закликає всіх вінничан, звертатись до медичних закладів та убезпечити себе та близьких від хвороби. 
- Звичайно, мова не йде про епідемію, адже, для прикладу, у 2006 році на Вінниччині на кір захворіло 3133 людини, а в 2017 році - 106, є різниця, так? - говорить Томін. - Так, є певна поширеність інфекції, і щоб її не було, потрібно просто і банально прищепитись.

 

Відео дня

 

 

 

 

 

 

Наталія Суханова, головний лікар,  педіатр Медичного  центру  "Альтамедика плюс"

-  Кір - вірусне інфекційне захворювання людини з повітряно-крапельним шляхом передачі. Основними проявами захворювання є лихоманка, сухий болісний кашель, світлобоязнь, кон'юнктивіт і специфічний висип, який з'являється на 4-7 день від початку захворювання. Більшість смертельних випадків в результаті кору (близько 1 на 1000 хворих) пов'язані з ускладненнями кору, такими як пневмонія, енцефаліт. Серйозними ускладненнями, що приводять до інвалідизації є отити, ураження очей, а також склерозуючий паненцефаліт, який виникає через кілька років після кору. Найбільш часто ускладнення виникають у дітей до 5-річного віку і дорослих старше 20 років. Єдиним надійним способом профілактики є вакцинація. В Україні зареєстрована трикомпонентна жива ослаблена вакцина, що містить коров’ячий компонент - Пріорікс (вироб. Бельгії). Вакцина якісна і доступна для дітей до 18 років безкоштовно в комунальних закладах охорони здоров'я. За національним календарем, ця вакцинація проводиться двічі: в 12 місяців і в 6 років. Діти від 1 року і до 6 років можуть бути вакциновані одноразово в будь-якому віці, якщо не зробили це вчасно. Діти старше 6 років повинні бути вакциновані двічі з мінімальним інтервалом в 1 місяць. Що ж стосується дорослих, вакцинація може проводиться за кошти пацієнта. Вакцина доступна в аптечній мережі та приватних медичних центрах. Дорослі, які не хворіли на кір і не мають інформації про вакцинацію, також повинні бути щеплені двічі з інтервалом в 1 місяць. З можливих реакцій на введення вакцини не часто трапляються підвищення температури тіла, збільшення шийних лімфовузлів і висип на 7-10 день після вакцинації. Ці реакції швидко (за 1-3 дні) самостійно проходять.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up