На Старому місті діє один з найкращих пологових будинків. У нього «вклали» 8,4 мільйона гривень

На Старому місті діє один з найкращих пологових будинків. У нього «вклали» 8,4 мільйона гривень
Оновлений корпус повністю пристосований для людей з інвалідністю, що пересуваються у візках
  • Оновлений корпус Центру матері та дитини відкрили на Маяковського
  • У приміщенні, що раніше було «ізолятором», після реконструкції лікуватимуть майбутніх матусь
  • Нові крісла-«трансформери», підйомники для жінок з інвалідністю та сучасна операційна, вкупі з ремонтом приміщення, коштувала понад вісім мільйонів гривень

З літа 2016 року тривала реконструкція невеликого корпусу «Центру матері та дитини» на Маяковського, 138. У кінці цього року закінчили ремонт. А лікарі та міські чиновники не соромляться назвати цей медзаклад «таким як у Європі».

Завідувач відділення гінекології з малоінвазивними операціями Анатолій Ганькевич розказав, що раніше тут був «ізолятор».

— За часи Радянського союзу тут знаходилися жінки з запальними процесами. Але з часом це перестало бути актуальним. У Європі вже давно відмовилися від таких «ізоляторів». Вирішили переобладнати це відділення, що підтримала міська влада. У результаті маємо утеплені палати, обладнання для людей з інвалідністю, сучасне освітлення, вентиляцію та багато іншого. Тобто все враховано.

Відео дня

Відтепер відділення гінекології та жіноча консультація, буде обслуговувати 60 тисяч вінничанок, які мешкають як у Вінниці, так і в прилеглих районах. Головний лікар пологового будинку Володимир Присяжнюк розказав журналістам, що найбільшим здобутком реконструкції є оновлена покрівля.

— З моменту відкриття пологового будинку, в 1979 році, капремонту покрівлі не було. І з цим були проблеми. На щастя, тепер у нашого пологового будинку абсолютно нова покрівля, яку зводили з використанням енергоефективних матеріалів, — розказав Присяжнюк.

На реконструкцію даху витратили 1,5 мільйона гривень, які взяли з міського бюджету. Ремонти тривали з червня до листопаду 2017 року.

У корпусі складно знайти щось старе, з радянських часів. Навколо пофарбовані стіни, нові меблі та обладнання для лікарів. І не аби яким досягненням є те, що відділення гінекології та жіноча консультація пристосовані для потреб людей з інвалідністю.

На другий поверх можна піднятися на спеціальному підйомнику, коридорами можна проїхати на візку без перепон.

— Ви тільки подивіться, тут взагалі немає порогів! — не ховаючи захвату розповідала уповноважена з прав людини з інвалідністю Раїса Панасюк. — У відділенні є два крісла, що пристосовані для потреб людей з інвалідністю. Жінка може сама встати з візка та залізти в крісло, яке можна опустити - підняти на будь-який рівень.

За словами заступниці міського голови Галини Якубович наступного року у відділенні з’явиться ще два крісла для жінок з інвалідністю.

Покрокувавши далі, заходимо в оновлену операційну, де стоїть новий маніпуляційний стіл. Його вже встигли протестувати.

— Якраз вчора робили операцію. У жінки була нетипова вагітність — у матковій трубі, а не в матці. Це й виправляли. Така операція не є складною і тривала до 40 хвилин, — розказав заступник головного лікаря з медичної частини Сергій Чечуга.

Палати, що є на другому поверсі, мають типовий дизайн. У кожній з них є два ліжка, шафи, стіл. У найкрутішій палаті на три місця, крім ліжок, ще є телевізор, мікрохвильова піч, чайник та холодильник.

А для потреб вінничанок тут обладнана невелика кухня.

— Раніше тут була стара, совдепівська роздатка. Зараз, небо і земля! Єдине, що залишилося зі старого — це посуд, каструлі-нержавійки. Молоді подобається такі каструлі, бо деякі навіть не бачили посуд часів Радянського Союзу, — розказала працівниця закладу Федора Сафроніна.

Повертаємося на перший поверх та йдемо в жіночу консультацію. На вході замість «реєстратури» з’явився модний «Ресепшен». І тут зробили систему черг таку ж, як і в Прозорому офісі. Жінка реєструється, бере папірець з номером і чекає, коли над табло буде її номер.

На реконструкцію відділення гінекології та жіночої консультації витратили 6,9 мільйона гривень, з яких 1,5 мільйона взяли зі спецфонду пологового будинку. Усе інше — з міської казни.

Міський голова Сергій Моргунов розказав, що якість ремонту робить цей заклад одним з найкращих у Вінниці.

— Придбано обладнання, що, в тому числі, придатне для людей з інвалідністю. Розуміємо, що потрібно робити це все збалансовано: є й інші лікарні, які потребують оновлення. У нас є плани на 2018 рік, будівництво нового приймального відділення для лікарні швидкої меддопомоги на Київській. Це достатньо амбітний проект, що коштує 250 мільйонів гривень. І така лікарня, коли буде збудована, зможе обслуговувати територію з населенням до 900 тисяч людей, — сказав Моргунов.

Нагадаємо, що Уряд поділив Вінницьку область на госпітальні округи.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Людмила

    там такі ями по пів метра перед пологовим будинком, що можна проїхавши по ним одразу народити, що вони вклали? хоч би будматеріалами ті ями засипали
  • Lyudmila Verstyuk-Fents

    надеюсь стало лучше
  • Апполинарий

    РЕСЕПШН
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up