Незвичайні професії вінничан: дОула

Незвичайні професії вінничан: дОула
Народження дітей змінило світогляд Ольги. Вона захотіла допомагати жінкам. Була юристом, а стала доулою і психологом

Доули підтримують жінок до, під час та після пологів. Журналісти зустрілися з однією із них — Ольгою Сайфулліною. Вона розповіла, як пройшла шлях від дипломованого юриста і депутата до доули і психолога і про те, хто такі доули.

36-річна вінничанка, яка більше 10 років працювала юристом і була депутатом Ленінської районної ради, після народження дитини змінила свій світогляд і стала допомагати жінкам. Більше року тому Ольга остаточно прийняла рішення, що буде займатися жінками.

Ольга більше 10 років працювала юристом

Хто така доула

Ольга пояснює, що доула — це жінка, яка фактично супроводжує іншу жінку, що знаходиться у процесі пологів. Доула допомагає жінці розслабитися чи навпаки напружитися, приносить водичку, домовляється з персоналом, захищає права породіллі. Якщо жінка не розуміє, що відбувається, доула пояснює, адже вона знайома з процесом пологів. У самої Ольги двоє дітей — 6-річна Настя і 1-річний Тигран.

Відео дня
Ольга з дітьми - Настею і Тиграном

— Рекомендую у підтримку брати жінку, яка має хороший досвід і легкі пологи. Тоді вона позитивно заряджена і зможе підтримати. Коли жінка розслаблена, у неї навіть міняються аналізи. Доула — це для мене натхнення, — каже Ольга.

Згадує, що уперше пішла на пологи як доула 5 років тому.

—  Моя подружка народжувала, так сталося, що її чоловік був відсутній, адже все почалося раніше, а жінці хотілося, аби її підтримали. Я тоді отримала неймовірний викид адреналіну і ендорфінів —  божевільний коктейль, моя подруга класно народила, і я, дуже щаслива, ділилася своїм станом з близькими.

Людина, яка з тобою «на одній хвилі»

Ольга Сайфулліна розповідає, що жінки шукають захисту, не всі хочуть народжувати у супроводі чоловіків, не всі чоловіки погоджуються бути разом з жінками під час пологів. Акушерки — це не ті люди, хто може розділити стан жінки, поспівчувати, підтримати, порадіти. Жінки хочуть, щоб рядом була людина, яка з тобою «на одній хвилі».

З сином Тиграном. Фото Денис Дорош

— Я не приймаю пологи як акушерка, а створюю атмосферу, я скоріш за все психолог для жінки. Доула — жінка, яка своїм станом вселяє думку, що породілля впорається і зможе, бо у неї всього достатньо, щоб народити самій, —  розповідає Ольга. —  Доула —  це слово для мене звучить як няня для жінки, її служниця. Хоча мені більше подобається слово повитуха, воно для мене просте і зрозуміле.

Ольга вважає, що звернутися до доули можна, коли ще строк вагітності маленький, навіть 2 місяці, тоді вагітність пройде ще красивіше. Жінка буде розслаблена і пологи будуть легкими.

Ольга каже, що і сама потребувала допомоги доули коли була вагітна вдруге.
Доула - теж людина

— Мене найчастіше знаходять за допомогою «сарафанного радіо». Всього я супроводжувала пологи 7 разів, мені пощастило і все проходило добре, — згадує жінка.

— У пологовий пропускають, для цього потрібно мати довідку про стан здоров'я (що немає туберкульозу). У майбутньому планую складати договори на такий супровід. Зараз усі гроші, які я заробляю як психолог, відкладаю, щоб отримати офіційні сертифікати. Я хочу навчатися не тому, що невпевнена у собі, а щоб жінкам було більш спокійніше і у них було більше довіри.

Ольга сказала, що супроводження доули повинно коштувати від 2500 до 4000 грн. Сюди має також входити і зустріч до пологів, коли жінка знайомиться з доулою, розповідає про себе і що саме вона хоче від супроводження.

Ольга Сайфулліна вважає свою професію унікальною і дуже красивою. — Думаю, що у Вінниці є усього четверо жінок-доул. Бути доулою — це співчувати, розуміти, що з тобою, працювати за принципом «я впоралася і ти впораєшся».

Фото Олексій Шевчук

Що кажуть спеціалісти із пологового будинку

Заступник головного лікаря Вінницького міського клінічного пологового будинку № 1 Олена Астахова сказала, що на сьогоднішній день у їх пологовий приходить невелика кількість жінок, які користуються послугами доул, не більше 1 відсотка усіх породіль (за 2017 рік приблизно трохи менше 10 жінок).

— Допомога доули полягає у психологічній підтримці жінки у пологах. Це саме може виконувати і близька людина, яка приходить з породіллею на пологи, це право жінки. Зазвичай це чоловік, рідше — мама чи свекруха, подруга, але іноді приходять з доулами, —  пояснила Олена Астахова. — Тобто на пологах жінка хоче бачити людину, якій вона цілком довіряє і з якою у неї є психологічний контакт і комфортно перебувати у такий відповідальний момент.

 

За словами заступника головного лікаря, доула ніяк не втручається у медичну частину. З одного боку медичний персонал позитивно ставиться до присутності партнера на пологах, тому що це своєрідний юридичний захист і лікаря, і акушерки щодо ведення пологів. Партнери бачать і можуть підтвердити, де був лікар,скільки разів слухали серцебиття дитини. — Із тих доул, що я бачила, ніхто не заважав наданню медичної допомоги чи веденню пологів, не становив якусь загрозу для жінки і не перешкоджав діям лікарів.

 

Завідуюча пологовим відділенням Вінницького міського клінічного пологового будинку № 1 Юлія Голуда сказала, що жінки, які користувалися послугою доул, дуже їм (доулам) довіряли. Якщо якісь втручання по показах лікарі хотіли провести, то жінка все це узгоджувала з доулою, тому доводилося ще раз пояснювати, хоча перед тим пояснювали породіллі.

— Доули своєю присутністю не заважали, тому що ми звикли, що є партнер на пологах, — каже Юлія Голуда. — Я думаю, що це дуже гарна стаття заробітку, адже доула не несе відповідальності, а заробляють доули непогано. Вони говорять, що пройшли дороговартісні курси і тому їх послуги теж дороговартісні. Через те вважаю, що ця справа у нас буде поширюватися, чому б і ні, і ніяких претензій до них від жінок не має, бо все ж в унісон з жінкою йде.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Вінничанин

    Прайс буде опубліковано?
  • Задунайский Торонтуй

    Р,,ульский новояз. "Наразі", мать вашу...

  • Тихон Хреников

    Чого  не заплатити  кваліфікованому  педіатру,  неонатологу   який  підготує   матір  до  родів,  та   огляне  дитину  до,  під  час,  та  після  пологів  і   до  18  років  і  ,,доула???  проплачена  стат я
  • З.А.Глядач

    До́ула (др.-греч. δούλη — рабыня)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:27 На Вінниччині попрощалися з загиблим поліціянтом Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up