П'ять рослин, які викликають почервоніння, опіки, набряки і пухирі

Боятися варто. Коли ми говоримо про опіки та алергії, не варто “вішати всіх собак” на сонячну активність та екологію. Часто треба лише озирнутись, у прямому сенсі. Нас оточують рослини, небезпечні і для здоров'я, і для життя. Наприклад, борщівник

 

П'ять рослин, які викликають почервоніння, опіки, набряки і пухирі

Зелений велетень з парасолькою білосніжних квітів на верхівці, влітку вражає не лише уяву, але й шкіру та слизову. За словами вінницького сімейного лікаря Віктора Чемеса, борщівник (а саме про нього мова) - отруйна рослина, яку колись за радянських часів завезли до нас, як кормову культуру для худоби. Потім з'ясувалося, що рослина небезпечна, але було вже пізно, вона наче бур'ян розрослась всюди. 
- Небезпека особливо стосується дітей під час літніх канікул, туристичних походів, вилазок на природу та пляж діти потерпають саме від цієї рослини, -  розповідає сімейний лікар Віктор Чемес. - Сік борщівника, якщо потрапляє на шкіру, під дією сонячних променів викликає серйозні опіки, з величезними пухирями. Інколи це може привести до смерті, якщо йде набряк дихальних шляхів. 

За словами лікаря, у нього було кілька випадків, коли діти робили трубку зі стебла борщівника, щоб плювати через неї кульками. Потім у них губи так роздувало, що страшно. А ще зі стебла діти майструють собі підзорну трубу, після чого отримують опіки слизової ока. У кращому випадку все обходиться тривалим лікуванням, в гіршому можна осліпнути. 
 

Відео дня

Валерія Пустоваренко, лікар-дерматолог медичного центру "Альтамедіка"
- Алергійний контактний фітодерматит - це дерматит, який розвивається після контакту з рослинним алергеном. Прояви - після контакту з рослиною (сік, пилок), з'являються висипання у вигляді почервоніння, сильного свербіння, пухирів, пузирів. При контакті зі слизовою - з’являється набряк слизових оболонок (набряк губ, утруднення дихання). Якщо ви перебуваєте на природі - перша допомога - змити водою з поверхні шкіри, слизових, не втираючи - сік, пилок. Приховати уражену ділянку від дії прямого попадання прямих сонячних променів. Обробити уражену ділянку засобом, що містить пантенол, або засобом, що містить кортикостероїди зовнішньої дії. Прийняти протиалергійний препарат. При наявності пухирців  варто звернутися до лікаря, бажано самостійно їх не  розкривати. У разі потрапляння соку рослини на слизові оболонки - змити водою, прийняти протиалергійні препарати, при наявності утруднення дихання звернутися до лікарів за тел. 103. В даній ситуації кожна хвилина на рахунку. 

 

 

Коментарі (2)
  • Анонім

    а паслін - це те, що раніше називалось пасльоном?

    Ols Kat reply Анонім

    Це ягоди Годжi
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі Від читача 19:25 Допоможіть зібрати резервні підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України. 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up