«Це буде Чорнобиль-2». Люди з Сабарова проти сусідства з цвинтарем

«Це буде Чорнобиль-2». Люди з Сабарова проти сусідства з цвинтарем
На фото чиновниця Інна Вітенко намагається заспокоїти натовп. Згодом її проженуть люди з Сабарова під вигуки "Ганьба"
  • Минулої весни через будівництво цвинтаря біля Сабарівської очисної станції протестували мешканці Академічного
  • Майже рік затишшя, і тепер будівництво цвинтаря пікетують жителі Сабарова
  • Чиновники спробували поговорити з людьми. Але скоро пішли під вигуки «Ганьба»

Ще у квітні 2016 року було відомо, що біля Сабарівської очисної станції влаштують кладовище. Тоді це викликало обурення мешканців молодого району — Академічний. Люди пікетували міську раду, бо цвинтар знаходиться близько до мікрорайону. І їм вдалося віддалити від своїх будинків кладовище на один кілометр.

Із запізненням в один рік, почали протестувати жителі Сабарова.  Зранку вони заблокували будівництво цвинтаря. Увечері, міські чиновники спробували знайти діалог з мешканцями Сабарова, яких зібралося більше сотні.

Відео дня

Керівник міського департаменту благоустрою Володимир Ніценко пояснював, чому ж цвинтар має бути на Сабарові.

— Він був запроектований в генеральному плані ще в 1987 році. Кладовище буде в санітарно-захисних смугах очисної станції, за високим, «живим» парканом з туї та інших дерев. Пройшли всі відповідні погодження, будуватимемо в дві черги, — казав Ніценко. Але його одразу перебивають своїм галасом люди:

— Як це будувати? Де ж дозвіл громади? Що ви нам брешете?! — лютували мешканці Сабарова.

Сивий немолодий чоловік, якого люди називали «дядя Ваня» розказав чиновникам, чому тут не можна будувати кладовище

— Люди тут завжди все робили самі. Самі бурили свердловини, щоб пити чисту воду. Я один з тих, хто газифікував Сабарів. А нам влада «підливає ще бензину в вогонь» — відкриває поряд кар’єр, будує тунель через річку. А чи хтось з міськвиконкому приїжджав сюди, щоб поцікавитися, що люди п’ють? До того ж, очисна в жахливому стані. А ви нам ще тут кладовище «під носа» бажаєте поставити. Цвинтар вирішить проблему лише на п’ять років. Ви просто відтягуєте час. Чи не краще одразу збудувати кладовище за 15-20 кілометрів від Вінниці? — сказав дядя Ваня і його слова жителі зустріли оплесками.

На це міські чиновники відповіли, що для Сабарова влада робить все, що можливе

— Поставили нове освітлення, заасфальтували дороги… — розказує Ніценко, але його одразу перебивають люди

— Та які це дороги? Розбиті вони всі! Дитячого садка немає нормального. Школа за десять кілометрів! Автобуси забиті. Де ж тут ви працюєте? — вигукували мітингувальники з юрби.

Далі під галас каже інша мешканка Сабарова, що представилася Ольгою.

— Мене дивує, що міська влада не займається вирішенням проблеми з очисними спорудами. Крім того, що вони розносять сморід по всьому району, так вони ж в аварійному стані! А те, що ви зрубали зелену пшеницю на полі під кладовище, то це як під час Голодомору 32-33 років. І не треба нам тут цвинтаря, бо це ж потенційна «бомба», екологічна катастрофа, що буде наче Чорнобиль-2, — емоційно каже жінка.

Очільник міського департаменту благоустрою Володимир Ніценко сказав, що очисними спорудами вже займаються.

— Це питання опрацьовується. Готуємо проектно-кошторисну документацію, зробили заявку на отримання грошей з Державного бюджету, в розмірі 20 мільйонів гривень. Буде позитивний результат, — сказав Ніценко. Людей це не заспокоїло і вони почали вигукувати, що «кладовищу тут не бути!».

Далі заступниця голови Асоціації органів самоорганізації населення Інна Вітенко запропонувала компроміс.

— От давайте тут цвинтар побудуємо, а вам зробимо нову свердловину, щоб пили чисту воду, — казала Вітенко. І це дуже повеселило людей, які були на зборах.

Галаси в натовпі змішалися. Хтось вигукував, та що ви брешете. Інші казали, що «толку від розмови не буде». А десь радикально налаштовані люди пропонували перекрити дороги

— Ми перекриємо Староміський та Центральний мост. Закриємо всі дороги. Стане вся Вінниця і все через вас! Не дамо нас отруювати ще й цвинтарем. З нас досить! — волали люди.

Під вигуки «Ганьба» люди провели представників міської влади до машин. І як тільки машина Володимира Ніценка рушила, її заблокували посеред дороги. Натовп просто став перед авто. Все ж через кілька хвилин копам та кільком іншим людям вдалося відтіснити натовп від авто.

Далі люди, вже без представників мерії обрали свого голову району — ним став сивий чоловік, якого називали дядя Ваня. І вже розробили план, як діяти далі — звернутися на всеукраїнські канали, такі як ТСН, ICTV, Інтер, щоб зробити розголос на всю Україну.

Нагадаємо, що сьогодні, 19 червня, це вже другий пікет проти кладовища на Сабарові. Мешканці зранку заблокували трактори та вантажівки, які розгрібали землю на полі під кладовище.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (71)
  • Александр Козловский

    Голосует против строительства кладбища на сайте питиций e-dem.in.ua
  • Таварисч

    Почему никто не истерит по поводу кладбища возле карьера?

    Хаслхард reply Таварисч

    потому что они д,уны тупые

  • Хаслхард

    та дяде Ване скоро самому туда, а так не далеко родственникам ездить будет, а не за 15-20 км
  • Іван

    Міська Рада позиціонує місто як європейське. Цинізм в тому, що вони роблять те на чому можна піаритись. Я би краще зробив модернізацію очисних, чим би виділяв мільнони на Савой, чи на велосипедні доріжки. Я гадаю це не нагальні проблеми, є більш важливіші. Вони дають на літак на космонавтів 9 мільйонів, а потім 20 просять в держбюджету на очисні. Барани. Краще би ці гроші направили на очисні, а то пів міста завонюють.

    Александр Козловский reply Іван

    Все верно подмечено за границей зона очистных сооружений открыта для населения но строго отделена озелененная и.т.д а у нас вонь гниль территория очистных даже не огороженна санитарная зона не отделена ....и о том что очистные имеют определенную степень загрязненности и ее Сан зона составляет 500метров никто не говорит и что пары выделяемые из этих бассейнов с главном очень вредны посему как кладбище может там располагаться?если является общественным местом специального назначения для захоронения умерших...не позволяйте чиновникам беспредельничать
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up