«Це не елітний фітнес-клуб!» Пацієнтів хоспісу мучить спрага, пролежні і біль

«Це не елітний фітнес-клуб!» Пацієнтів хоспісу мучить спрага, пролежні і біль
  • У відділенні третьої лікарні, щоб доглядати усіх невиліковних пацієнтів, не вистачає рук.
  • Про це розповіли учасники моніторингу, проведеного за дорученням уповноваженої Верховної ради з прав людини.
  • Крім нестачі персоналу, вони зафіксували ряд порушень для звіту в МОЗ.
  • Відповідальний за медицину чиновник з міськради не зрозумів, чому відсутність безплатних знеболювальних, бинтів, шприців та води порівняли з тортурами.

«Це не елітний фітнес-клуб!», – ось таке пояснення знайшов директор Департаменту охорони здоров’я Вінницької міськради Олександр Шиш у відповідь на розказане учасниками моніторингу від омбудсмена про відділення паліативної допомоги третьої міської лікарні.

До того від моніторів прозвучала розповідь, як вони самі напували пацієнтів хоспісу, бо ті, або не могли дістатися до пляшки, або води біля них не було. Але почали озвучувати результати візиту не з цього.

Монітори Світлана Побережець (фаховий лікар) та Ірина Сергієнко розказали про хороше обладнання нового відділення (хоспіс працює з 2016 року). Вони побачили там мобільні ліжка, на яких трапляються навіть дорогі протипролежневі матраци. На медичному посту – екрани. На них видно, що відбувається в кожній палаті.

Відео дня

Те, що у відділенні ведеться цілодобове спостереження, учасники моніторингу назвали порушенням. Точніше порушення – відсутність згоди на відео фіксацію, якої не брали ні у пацієнтів чи їх опікунів, ні у працівників хоспісу.

– Спостереження дуже зручне для персоналу, – сказала Ірина Сергієнко. – Але в системі охорони здоров’я та соціального захисту – на відміну від поліції чи установ виконання покарань, де кожний крок прописаний – нормативно не врегульоване це питання. Тому й важко працювати, що нічого не затверджено. Штати не затверджені, положення про паліативну допомогу теж. Оце нормативне неврегулювання й тягне за собою усі проблеми та порушення прав. І сьогодні ми змушені звітувати, що право на приватність, як працівників, так і пацієнтів порушується, бо вони не надавали згоду, щоб їх цілодобово фіксували на камери.

– І що особливо важливо для паліативного відділення – це кнопки виклику, – продовжила монітор від омбудсмена. – Це можливість покликати на допомогу, докричатися до персоналу, якого дуже мало. Кнопки виклику під час нашого візиту не працювали. А в геріатричному відділенні для ветеранів війни, де ми також були, дуже гарно такими кнопками користувались пацієнти.

– Будь-ласка, кнопки виклику, це найперше, що потрібно, бо персоналу мало. Три медичні сестри і чотири санітарки (а у відпускний період взагалі дві!). На 35 хворих – це дуже мало, – звернулася Ірина Сергієнко до працівників медичної галузі, яких запросили на звітний круглий стіл. – Якщо ви вже на себе взяли зобов’язання відкривати гарне відділенні і нести розвиток паліативної допомоги, то треба затверджувати штати відповідно до європейських стандартів. Збільшувати молодший персонал, бо у такому складі він не в змозі надати якісні послуги і медичну допомогу, як це повинно бути.

Монітори розповіли також, що миття у двох мисках усіх лежачих хворих – це шлях до розповсюдження хвороб. Саме стільки мисок їм показали працівники відділення. А пацієнти і їх родичі, мовляв, здають щомісячні благодійні внески. Звучали суми 3 й 5 тисяч гривень.

Тим не менше, шприци, бинти та засоби обробки пролежнів перевіряльники бачили в особистих тумбочках пацієнтів. Це значить, що у відділенні людей просять таке купувати. Також, за словами моніторів, пацієнтам дають рецепти на знеболювальні, тоді як мали б робити укол для зменшення страждань за державний кошт.

– Щомісячні внески у благодійний фонд мали б гарантувати вільний доступ пацієнтів, які перебувають у відділенні, до гарантованих законом ліків та медикаментів. Але цього не відбувається, – сказала Світлана Побережець.

Вона розповіла також про необроблені пролежні та непідстрижені й брудні нігті у пацієнтів. Учасники моніторигну озвучили, що в хаспісах зарплата медперсоналу нічим не відрізняється від решти медзакладів. Урешті на сайті уповноваженої Верховної ради з прав людини з’явилася ось така новина: «Права пацієнтів Вінницького хоспісу порушуються через його недостатнє фінансування».

Головна лікарка третьої лікарні Наталя Шуткевич та директор департаменту охорони здоров’я міськради Олександр Шиш

За результатами візиту акти реагування уповноваженого з прав людини направлять до Міністерства охорони здоров’я України. Також – надішлють до Вінницької міської ради. Це відбудеться протягом місяця.

Але реакцію керівництва лікарні і відповідального з міськради вже знаємо. На круглому столі були головна лікарка третьої лікарні Наталя Шуткевич та директор департаменту охорони здоров’я міськради Олександр Шиш. Останній коментував звіт представників омбудсмена емоційно. Було зрозуміло, що він не сприймає критики, особливо, якщо вона зачіпає фінансові питання.         

– Буду намагатися бути стриманим, – ось так і почав Олександр Шиш. – Хочу розкрити «велику таємницю», що останні 25 років в Україні є дуже великий дефіцит соціального бюджету, в тому числі бюджету охорони здоров’я. Також хочу нагадати, що ми зараз не маємо профінансованих державних гарантій. Маємо декларації, які в нас залишилися ще з радянського союзу… Як би ми з вами мали бюджет в галузі охорони здоров’я не менше п’яти відсотків, як рекомендує всесвітня організація охорони здоров’я, і якийсь би регіон до кінця не виконав те, що було забезпечено, ото був би великий злочин і катування! А сьогодні ми маємо 2,5% бюджет, реформу, яка запустилася з 6-тимісячним відтермінуванням завдяки невчасному прийняттю Закону… Стара нормативна база скасована, а нова ще не створена потужною командою пані в.о. міністра…
 

Олександр Шиш погодився тільки з тим, що треба брати згоду у пацієнтів і персоналу на відеоспостереження. А про обмежений доступ пацієнтів до води сказав так:

– Я вражений! Дуже цікаве ставлення! Хоспіс – то не елітний фітнес-клуб. Люди, які позбавлені здоров’я, завдяки праці працівників відділення отримують гідну медичну допомогу в такий складний для себе час! Дуже вдячний за ваше зауваження. Все раціональне буде втілене. Але так само я хотів би, щоб ви звертали увагу на реалії поточного часу. На те, які бюджети приймаються, які законопроекти просуваються. Трохи наблизьтеся до реалій.

А головний лікар пояснила відсутність знеболювальних. Розповіла, що відомчий наказ обмежив закупівлю наркотичних препаратів бюджетними закладами охорони здоров’я:

– Раніше ми закуповували і в нас були ще запаси минулорічні... Сьогодні закінчилися. Ми в тендері на наступний рік. Оце ви якраз потрапили в той вакуум, коли препаратів морфіну немає...

Наталю Шуткевич запитали про протипролежневі препарати. Мовляв, чому в тубочках пацієнтів лежать, а їх не використовують? Вона розказала про мазь, яку вони використовували, доки ту мазь не виключили із переліку дозволених до закупівлі препаратів.

– Вибачте, а шприци, які були в тумбочці, їх теж немає в переліку? – запитала представниця офісу омбудсмена Олена Темченко.

– Не можу сказати, – прозвучало у відповідь.

– Чому благодійні внески людей не спрямувати на памперси, бинти і мазі? А одна миска на усіх – це вірний шлях до епідемії, – включилася у спір волонтерка Лариса Полулях. – Не треба багато грошей, щоб миски закупити, які коштують 33 копійки…

– Ми вирішимо. Дякую за зауваження. На всі ваші пропозиції звернемо увагу і, думаю, що кошти знайдемо для вирішення цих питань, – відповіла головна лікарка.

– Ви відповідає за людину, яка в вас знаходиться, – сказала організаторка перевірок і круглого столу Олена Темченко. – Ви каже про систему. Ми її знаємо. Просто є речі, які треба робити. Тільки тоді змінимо систему.

 

Про місію моніторингу

Офіс уповноваженої Верховної ради України з прав людини разом з Громадською організацією «Україна без тортур» за день мала перевірити у Вінницькій області п’ять установ у рамках реалізації Національного превентивного механізму. В чотирьох місцях – перевірки відбулися. Про їхні результати читайте в публікаціях на 20minut.ua про:

Нагадаємо, що в Тиврівському суді повний моніторинг не відбувся. Чому – знайдете в матеріалі «Голова суду зачинився від перевірки. Люди на засідання лізли через турнікет».

– В наших моніторингових групах присутні, як працівники офісу, так і громадські монітори, які брали участь у візитах, – пояснює представниця секретаріату уповноваженої Олена Темченко. – Це наша невід’ємна практика, що візити здійснюємо з працівниками громадськості. Усі вони пройшли спеціальну підготовку і мають відповідні доручення уповноваженої.  

За результатами моніторингу підготують акти реагування та розішлють відповідним уповноваженим органам. Протягом місяця керівникам об’єктів перевірки дають змогу надати фотодокази ліквідованих порушень або розв’язання знайдених моніторинговими групами проблем.

 

Читайте також:

Відповідь на розповідь про тортури у хоспісі: «Це суб’єктивна точка зору»

Голова суду зачинився від перевірки. Люди на засідання лізли через турнікет

Клозети закрили, світла немає, в санчастині +10. Результати перевірки колонії

Перевірка в поліції: людям з інвалідністю не зайти, а затриманим – не вийти

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Карина

    Визит в Хоспис и выводы Е. Темченко, вызывают только одно чувство - возмущение. Во-первых, это абсолютное непонимание сути вопроса. Здесь лежат не просто больные, а на столько тяжелые, что наше общество до сих пор отказывалось от них. Страдали не только те, кто болел, с ними мучились и их yродные - жены, мужья, дети, внуки. Они не могли полноценно ни работать, ни жить, ни ухаживать за этими людьми. Мало просто любить и заботиться, нужно иметь необходимую подготовку, навыки и просто физическую силу. Здесь, в Хосписе  все делают одновременно два человека. Сколько людей и заболевших, и ухаживающих мучаются, одни - что на ногах не стоят, другие - что не могут им как следует помочь!  

    Привозят сюда и очень запущенных людей, особенно из районов со страшными пролежнями - и именно здесь от них избавляются путём бережного, порой очень длительного ухода и заботы.  На конец и у нас появился уголок счастья - прекращения страданий. Квалифицированные и умные руки мгновенно одевают, раздевают, переодевают, кормят, поят, оказывают и медпомощь, искупают, посадят в коляску и отвезут куда необходимо.  Для нашей жизни сейчас - в Виннице родилась сказка.

        Прекрасно оснащённый с новым оборудованием, квалифицированный обученный персонал делает свою очень не легкую, но великую работу с прекрасными добрыми и открытыми лицами. Преклоняться нужно перед каждым и перед всем коллективом. А сплотил его замечательный человек и врач от Бога (и здесь он его замещает) Николай Феодосьевич. Слаженный коллектив работает, как часы и каждый здесь является самым важным звеном.

          Говорим это не по наслышке - здесь находится на лечении наш муж и отец. 12 лет мы  успешно сражались с 4-й стадией рака, но случилась ещё одна болезнь, и рак стал одолевать. Появилась слабость, вставать не удавалось.

         Но человек, который в хосписе лежит только две недели начал подниматься, пытается ходить с поддержкой, добавились жизненные силы. И если раньше он говорил, что уже не встанет, то сейчас, что уже сам сидит. И это сделали чудесные люди за две недели.

          Очень жаль, что помогают хоспису мало.  Вот давать указания - пожалуйста. А практической помощи нет. Об отношении к людям можно судить из конкретного примера.

           Время 5 вечера, пятница. Оцарапана изнутри губа, может начаться стоматит. Сказали об этом врачу - и решили, что ждём стоматолога до понедельника. В субботу днём на тумбочке стоит препарат с распылителей от стоматита и других неприятностей ротовой полости.

         Где, в какой больнице так будут заботиться о больных? Сколько доброты , добросердечия, человечности надо иметь в своей душе, что бы лечить другие души так, как это делает завотделением Николай Феодосьевич. Внимание и забота здесь норма.

         Каждый день нахожу в тумбочке конфеты, зефир и другие сладости. В чашке всегда налиты чай, компот и другие напитки, которые выпивать не успевают. Кого же обвинять в отсутствии бутылок с водой, или на это есть в смете спецстатья? Им помогать надо и по настоящему.

         Прекрасное отделение, где не надо бояться пролежней,где 2-3 человека в палате, где все действительно делается для людей, так не мешать, а только помогать - слышите, власти - помогать снизу до верху.

           Низкий земной поклон всему Вашему Хоспису, прекрасному коллективу, великолепным рукам, добрым любящим сердцам и чудесным душам. Огромного счастья и успехов в вашем таком тяжелом, но очень нужном труде. Благодарим всех вас.
  • Юрий Бондарук

    ти став які хочеш монітори на постах і "модні" матраци....хто змінить ставлення медперсоналу до старих?
  • Svetlana Komarova

    З приводу того, що не вистачає рук - можно погодитись. Але це не впливає на якість надання допомоги пацієнтам хоспісу, це означає, що медичний персонал працює в дуже складних і важких умовах, з великим навантаженням. Моя мама знаходиться в хоспісі у дуже важкому стані (рак IV ст. з множинними метастазами), кожен день я провожу в стінах хоспісу по 4-6 годин і багато чого можу побачити. Про умови в хоспісі, про відношення до пацієнтів, про догляд за ними, про ту допомогу, яка надається  можу сказати одне: утримання хоспісу на такому рівні - це дуже важка праця як для адміністрації закладу, так і для медичного персоналу, який там працює. Я дякую Богу за те, що таких хоспіс є у нашому місті. А тим, хто перевіряв і робив зауваження можу просто порадити одягнути білий халат і хоча б на одну добу піти і попрацювати в хоспіс. Після цього, я думаю, що в них дуже багато питань і зауважень відпаде одразу.

    Юрий Бондарук reply Svetlana Komarova

    терпіння і смирення Вам Світлана! Хай Вам Бог помагає!
  • Анна

    Всі потрібні шприци, бинти, рукавички, купуються беспосередньо рідними пацієнтів, і навіть в той момент коли кладуть у відділення дають повний список того що потрібно купити для для відділення (сухі рушники, мило, нестерильні рукавички, сміттєві пакети і т.д.) з ссилкою на те, що ці предмети будуть використовуватись особисто для цього пацієнта.

    Мобільних туалетів не вистачає по відділенню.  Та  я бачила лише два візочка.

    Персонал є різний, багато жінок дуже вічливі та віддані своїй роботі, але є в них деякі санітарки та медсестри, які ведуть себе "як директора".

    На виклик від кнопки не відразу дочекаєшся допомоги, так як їх у відділенні дійсно мало.



    Хочеться щоб більше звернули увагу на ці недоліки.

    Тому що  тоді коли ти знаходишся  в такій ситуації, хочеться ВСЮ УВАГУ віддати тій людині яка по обставинах хвороби потрапила в це відділення, а не нервувати ще про ці моменти, а також про те що не вистачає навіть обезболюючих і твоя рідна людина мусить мучитись від нестримної болі!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up