У МОЗ пропонують скасувати обов'язкове для всіх обстеження на туберкульоз

У МОЗ пропонують скасувати обов'язкове для всіх обстеження на туберкульоз

На своїй сторінці в соцмережі Facebook виконуюча обов'язки голови МОЗ Уляна Супрун висловила думку, що потрібно відмовитися від масових флюорографічних обстежень в Україні.

Уляна Супрун стверджує, що флюорографія дає можливість визначити тільки розвинені форми захворювання. Вона вважає, що такі методи діагностики застаріли і втратили свою ефективність. 

«На ранній стадії хвороба не призводить зміни в легенях, так що навіть якщо пацієнт вже інфікований, флюорографія цього не покаже. Крім того, флюорографічні обстеження нерідко обходять саме тих людей, хто найбільше ризикує захворіти - пацієнтів з незабезпечених і вразливих груп населення», - пояснила вона.

Ми пропонуємо вам не пошкодувати 45 секунд часу та переглянути короткий ролик. Дивіться відео «Вся правда про туберкульоз. Основні симптоми»:

Відео дня

 

Читайте також: На мрію лікарів з Вінниччини звернула увагу Супрун. Справа за областю
 

Замість цього обстеження Супрун хоче запропонувати анкетування.

«У цивілізованих країнах на огляді у сімейного лікаря пацієнт заповнює анкету, де відповідає на питання, які можуть визначити можливість захворювання. Якщо лікар вважатиме за потрібне - він пропонує пацієнту здати мокротиння на аналіз. Його результати покажуть, чи є в організмі збудник хвороби вже за дві години та пацієнт зможе почати лікування», - підкреслила вона.

 

Британські вчені зробили безпрецедентний прорив у діагностиці туберкульозу

Дослідники з Оксфорда і Бірмінгема заявили, що змогли виокремити різні штами хвороби, використовуючи процес, званий секвенуванням генома, повідомляє "ВВС"

Це означає, що пацієнти, які раніше чекали результатів аналізів по кілька місяців, щоб отримати правильні ліки, тепер зможуть почати лікування вже через кілька днів, що підвищує шанси на одужання.

Вчені, що зробили відкриття, заявили, що секвенування генома дозволить їм ідентифікувати ДНК мікробактерії в аналізі всього за тиждень.

Згідно з новим дослідженням, в одному з п'яти випадків захворювання на туберкульоз у світі штам виявляється стійким щонайменше до одного з основних лікарських препаратів.

Нагадаємо, в четвер, 22 березня, до всесвітнього Дня боротьби з туберкульозом кілька міських та обласних організацій привезли під стіни вінницької міської ради пересувний флюорограф. Репортаж з цього заходу читайде в публікації «Зігрійте мені руки». Як біля міськради стояли в черзі на безкоштовну флюорографію». Також на Площі Європейські проходила акція "Зупинимо туберкульоз разом!"

ДОВІДКА. За статистикою, минулого року у Вінницькій області зареєстровано 939 хворих з активними формами туберкульозу, 17 з яких діти та підлітки. Щоб убезпечити себе та близьких від хвороби необхідно проходити щонайменше раз на рік флюорографію. Дослідження можна зробити у центральних районних лікарнях, лікарнях інтенсивного чи планового лікування, центрах первинної медико-санітарної допомоги. З собою потрібно мати лише паспорт. Хворими на туберкульоз у Вінниці займається Вінницький обласний клінічний протитуберкульозний диспансер (тел.. 0432 351 672) та Вінницьке обласне відділення БО "Мережа ЛЖВ" (тел.. 067 232 2733).


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Вася

    Якщо вважати, що Супрун надіслали укріпляти здоров'я українців, то вона діє погано.

    Але якщо її завдання - знищення України, то вона дуже розумно діє.
  • Сепар Торонтуй

  • Роман Васильчук

    Можна скасувати МОЗ
  • Сепар Торонтуй

    == породжених совєтською системою охорони здоров’я.

    Рогулей. Если бы не эта система (одна из лучших) многие из вас не портили бы воздух и майдан сегодня.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up