Як ми будемо обирати сімейного лікаря? Інструкція та відповіді

Як ми будемо обирати сімейного лікаря? Інструкція та відповіді
  • З 1 квітня і до кінця цього року кожен пацієнт має обрати собі сімейного лікаря та підписати з ним декларацію.
  • Скільки спроб можна використати, щоб знайти найкращого лікаря?
  • Сільські мешканці можуть лікуватися в міських лікарів?
  • А студентам іногороднім як?
  • На ці та інші питання відповідає головний лікар міста

Протягом 2018 року має відбутися автономізація первинного рівня системи охорони здоров’я. Тобто ЦПМСД (центри первинної медико-санітарної допомоги) повинні стати комунальними некомерційними підприємствами.

Паралельно державою створюється Національна служба здоров’я України, структура, яка буде фінансувати «первинку». Ті заклади, які до 1 січня 2019 року не створять неприбуткове комунальне підприємство, фінансуватися не будуть, а всі їх потреби покладуть на плечі місцевих влад.

Однією з умов автономізації первинного рівня є підписання пацієнтами декларацій із сімейним лікарем. Цей процес почнеться з 1 квітня. Пацієнт повинен взяти паспорт, ідентифікаційний код та прийти у найближчий центр первинної медико-санітарної допомоги до свого сімейного лікаря і підписати декларацію.

Відео дня

За словами директора обласного департаменту охорони здоров'я Людмили Грабович, на лікування пацієнта на первинному рівні буде виділятися 370 грн в рік (сума буде з часом збільшуватися). Ці кошти йтимуть на обслуговування, діагностичні процедури, заробітну плату та інше.

Здавалося б, усе просто, пацієнт отримує право сам вибрати собі лікаря. У лікарів буде стимул розвиватися в плані якісної допомоги, тому що реальна кількість пацієнтів буде визначати фінансування. Але виникає багато питань, з якими ми звернулися до головного лікаря Вінниці Олександра Шиша.  

Як бути іногороднім студентам? Підписувати декларацію за місцем проживання, а якщо захворів під час навчання/канікул, то до кого звертатися по допомогу (наприклад, якщо студенти проїздять на сесію, яка триває три тижні)?

- Іногороднім студентам доцільно укладати декларацію про вибір лікаря за місцем переважного перебування (денна форма навчання – за місцем проживання на час навчання, заочна форма – за місцем постійного проживання). У разі невідкладних та екстрених захворювань під час сесії/канікул – для надання медичної допомоги звертатись за місцем перебування (найближче «відділення невідкладної допомоги» ЦПМСД, приймальні відділення лікарень, «швидка допомога»).

Якщо сімейний лікар пішов у декрет/захворів/за поважних причин не працює, але місце за ним зберігається. Що робити пацієнтам, переписувати декларацію з іншим лікарем?

- Таких пацієнтів будуть обслуговувати інші лікарі центру первинної медичної допомоги. Також, у разі бажання пацієнт матимете можливість змінити лікаря, уклавши декларацію про вибір іншого лікаря.

Якщо лікар не подобається. Скільки разів та за який період можна змінювати сімейного лікаря?

- Декларація підписується безстроково, її не потрібно буде перепідписувати щороку. З іншого боку, у будь-який час можна підписати угоду з іншим лікарем. Обмежень в термінах переукладання декларацій не встановлено.

Якщо лікар звільнився. Усі його пацієнти протягом якого часу мають переукласти декларацію?

- Проектом наказу обмежень в часі для переукладання декларацій не встановлено.

У які лікарні можна звертатися? За місцем проживання чи яка подобається?

- Це обирає сам пацієнт, обмежень немає. Проте, краще обирати лікаря, який практикує поруч з місцем проживання пацієнта – це скоротить витрати часу на дорогу тощо.

Чи можеш мешканець сільської місцевості підписати декларацію з лікарем міської лікарні (чи навпаки)?

- Так. Підписати декларацію про надання первинної медичної допомоги можна з будь-яким сімейним лікарем будь-якого закладу, незалежно від місця проживання.

Чи будуть сімейні лікарі виїжджати на виклики додому до хворого. За яких умов?

- Відповідно до проекту наказу МОЗ України, передбачено, що первинна медична допомога надається за місцем надання первинної медичної допомоги (у м. Вінниці – це 5 центрів ПМСД). Лікар із надання ПМД сам прийматиме рішення про надання допомоги за місцем проживання (перебування) пацієнта або проведе консультацію з використанням засобів телекомунікації (телефон, Skype, Viber тощо). Патронаж новонароджених однозначно залишиться.

Що буде з пацієнтом, котрий відмовиться підписувати декларацію з лікарем?

- Нічого не буде. Отримати медичну консультацію чи допомогу такий пацієнт зможе у приватних клініках.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Екатерина Василивна

    Ще більше хабарів буде. Бо вже нада буде в карман дати щоб лікар приїхав додому . Наша країна з кожним днем радує і радує.
  • Екатерина Василивна

    пацієнта або проведе консультацію з використанням засобів телекомунікації (телефон, Skype, Viber тощо).  Жесть то навіщо вже лікарі можна в гуглі лікуватися. Тріндєц

    З.А.Глядач reply Екатерина Василивна

    Уявляю,як проктолог "консультуватиме" по Скайпу :))
  • З.А.Глядач

    "Чи можеш мешканець сільської місцевості підписати декларацію з лікарем міської лікарні (чи навпаки)? - Так. Підписати декларацію про надання первинної медичної допомоги можна з будь-яким сімейним лікарем будь-якого закладу, незалежно від місця проживання."

    Все,пи.дець... Рагулі за.буть... Будуть натовпом пертися у ВСІ лікарні і доводити,що саме їм потрібно в першу чергу,бо "городи,градки,худоба"...
  • З.А.Глядач

    "на лікування пацієнта на первинному рівні буде виділятися 370 грн в рік"

    А не зажирно,цілих 370 грн. на рік?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up