Як не вбити, допомагаючи. Медики з АТО розвіюють міфи про першу допомогу

Як не вбити, допомагаючи. Медики з АТО розвіюють міфи про першу допомогу
  • Що робити, коли людина вдавилася? А коли лежить непритомна посеред дороги?
  • Як викликати швидку, щоб вона приїхала швидко? Як діяти, коли людину вдарило струмом?
  • А знаєте як зупинити кровотечу, чи що робити. коли у людини почався інсульт? 
  • Про це розповіли інструктори інструктори 44 Навчального Центру-Вінниця

Існує дуже багато міфів, стосовно першої допомоги, які не тільки не допомагають, а й можуть нашкодити, та призвести до смерті.
Знайомтесь, інструктори 44 Навчального Центру-Вінниця Роман Бенцак і Юрій Василець. Хлопці проводять курси домедичної допомоги за стандартами BLS. Це ті навички, які можуть стати у пригоді будь-де і будь-коли. Люди хворіють, попадають в аварії, непритомніють і вчасна допомога може врятувати їм життя. Але ця допомога має бути правильною. 



 

Міф 1

Епілепсія - при судомах тримаємо людину за язик щоб не вдавився:

Відео дня

Я одного разу бачив, як перехожі допомагали чоловіку, - говорить Роман Бенцак. - В нього були судоми, кілька людей його тримали. Ще двоє засунули руки до хворого в рота, запальничною підперши йому язика, щоб не прикусив, чи не вдавився. Але коли у людини напад епілепсії, в нього зводить судомами всі м'язи, язик теж м'яз, його теж зводить, тож подавитись ним не можливо. Це може статися коли настає повна релаксація тіла. І тоді теж не потрібно людині тримати язик, досить лише повернути її на бік, та чекати швидку. Коли ж тіло судомить, вся ваша допомога має полягати в тому щоб підкласти людині щось під голову. Інакше отямившись, до головної болячки людина отримає травми черепа. 

 

 

Міф 2 

Інсульт. Збиваємо тиск ліками

Спочатку інсульт потрібно розпізнати. Маркером є очі - куточок одного опущенний по відношенню до другого. Рот - один куточок опущений, посмішка скривлена. Мова - людина не може розбірливо говорити. Руки - якщо попросити людину підняти обидві руки, одна буде тормозити. 
При інсульті головне правило - не нашкодити. Тож хворому не потрібно давати води, чи ліків, лише посадити, або покласти людину в положення, коли верхня частина тіла набагато вища за нижню. І терміново викликати швидку. 

 

- Найбільше людей помирає від інфаркту, не через саму хворобу, а через невчасну допомогу, - говорять медики. - Тому що передінфарктний стан дуже часто маскується болями в шлунку, навіть зубним болем. На що потрібно звертати увагу? На пекучу та давлячу біль в середині грудини. Ця біль віддає в руку та навіть в пальці. Перша допомога - таблетка нітрогліцеріна і допомога медиків протягом трьох годин. Тоді є шанс. 

 


 

Міф 3

Подавилися. Гупаємо по спині
- Не потрібно стукати людину по спині коли вона вдавилась. Якщо людина може видавати якісь звуки, вона сама викашляє предмет, що застряг в неї в трахеї, а якщо ні, то є спеціальні методи, - говорять інструктори.

Міф 4

Опіки. Мастемо олією
 - Сильні опіки не потрібно змащувати різноманітними засобами (пантелом, сметаною, олією...). Цим ви тільки поглиблюєте рану. Досить місце опіку промити холодною проточною водою 10 хвилин, потім накласти суху пов'язку і поїхати до травмпункту.

Міф 5

Вдарило струмом. Закопуємо. 
Говорили медики і про те, що не потрібно закопувати в землю людину, яку вдарило струмом. Тому що на тілі обов'язково будуть ураженні ділянки шкіри, через які дуже швидко до організму потрапляють різноманітні шкідливі мікроорганізми.

 


 

Головне - безпека

- Як ви будете себе поводити коли побачите на дорозі непритомну людину? - запитали медики. - Як зрозуміти чи вона в свідомості, чи є в людини ознаки життя. Можна просто підійти торкнутись, пульс знайти, сердцево-легеневу реанімацію зробити. Швидко та надійно зупинити капілярну, венозну та артеріальну кровотечу. 
Все це можна, але перш за все треба потурбуватись про власну безпеку. Тому що незалежно від того, в якому стані перед нами людина, апріорі вона для нас небезпечна. Тож потурбуйтесь про гумові рукавички (замінити їх можуть пакетики, файли тощо) все, що не дасть рідинам іншої людини потрапити на нас. (Варто пам'ятати про ВІЛ, СНІД, туберкульоз, гепатит). Радянський лозунг - «сам погибай товарища выручай», неактуальний в жодній країні.

 

Правила виклику швидкої допомоги

- До речі, як ви викликаєте швидку? - запитував у присутніх Юрій Василець, на що отримав очікувану відповідь «Приїздіть скоріше тут людині погано». - Правила виклику наступні: Ви телефонуєте, представляєтесь, говорите про те, що за такими то координатами (наприклад, на перехресті Хмельницького шосе та Блока) лежить непритомний без ознак життя чоловік, я зараз буду проводити реанімацію. Лише тоді до вас приїде реанімаційна бригада, яка професійно та швидко зробить свою справу. Але якщо ви просто скажете, що людині погано, то самі розумієте, погано може бути по всякому, людина може просто знепритомніла, ногу підвернула, напилась... Тож очікуйте на такий виклик фельдшерську бригаду, яка буде складатись з жіночки похилого віку, яку вже нікуди не беруть, та молоду дівчинку, яку ще нікуди не беруть. І от ці два спеціалісти вам дуже сильно «допоможуть»... Це правда. І ще не потрібно під час виклику швидкої говорити, що людина мертва. Бо там просто констатують смерть, і до вас не поспішатимуть. Це наші реалії.   
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up