Як у Вінниці готують шаурму? Це магія — адже масових отруєнь поки не було

Як у Вінниці готують шаурму? Це магія — адже масових отруєнь поки не було
  • Близько 100 людей отруїлися через вживання шаурми в Києві.
  • Заклади, де продають вуличну їжу, масово моніторять та перевіряють.
  • У Вінниці безліч таких точок, вони не мають відповідних документів та уявлень про санітарно-гігієнічні норми.
  • Що з ними буде?

Моніторинг точок продажу шаурми розпочався у Вінниці з п'ятниці минулого тижня. Стартували з найзашаурмованої ділянки міста — ринку «Урожай». Враження спеціалістів від моніторингу в одному реченні: «бруд — то не то слово».

За кілька годин на «Урожаї» інспектори перевірили вісім точок (інші стрімко зачинилися). Усі вони без відповідної реєстрації, продукти харчування без супроводжувальних документів, м’ясо використовують невідомого походження, жодного захисту від бруду, комах чи гризунів немає.

Лише в двох точках є умивальники з водою. У основному ж, це відро на підлозі, в якому міняють воду, коли вона вже надто жирна та брудна. На кілька власників поліція одразу складала протоколи за 159 статтею «порушення правил торгівлі на ринку». Третина продавців про власників взагалі нічого не знала.

Відео дня

Моніторинг продовжується

На західному автовокзалі досить багато точок, де торгують шаурмою, хот-догами та іншими чебуреками. Інспектори з Держпродспоживслужби до приходу журналіста встигли побувати в двох з них. Слова, які наостанок були сказані власнику, звучали так:  
— Ну як ви можете зберігати цибулю з дихлофосом? А вода? Вона ж (продавець) таляпається в одній мисці цілий день, миє там і руки, і овочі, і інвентар.
І запевнення власника — виправитись «в кратчайшіє срокі».

— Ну що, йдемо перевіряти далі, — пропоную спеціалістам Держпродспоживслужби. І чую.
— Це не перевірки, а моніторингове обстеження.
Справа в тому, що спеціалісти служби можуть здійснювати два види перевірок. Планові (але всі ці заклади не зареєстровані, як оператори потужності ринку, що займаються обігом та реалізацією харчових продуктів), тож їх не могли включити в план. Та позапланові, за зверненням (власників бізнесу), або за скаргами (якби були якісь випадки). Тож до сьогоднішнього дня законних підстав подивитись, що в тій шаурмі, не було. Але тепер є доручення голови Держпродспоживслужби зібрати всю інформацію про всі ці заклади. Відповідно до зібраної інформації їх будуть перевіряти.

Тож продовжуємо

— А хто тут власник? — запитали інспектори у чоловіка, який стояв біля прочинених дверей до вагончика з фастфудом, який розташований просто на станції.
— Ай ем, — відповідає той.
Працівники Держпродспоживслужби представились, показали документи, на що почули.
— Дуже приємно, дуже.
— Ми проводимо моніторинг, це не перевірка, поки що...
— Та заходьте, ви шо, — говорить власник, — але чому?
— Причина — масові отруєння в Києві, — відповідають працівники служби. — І черговий раз зачитують рекомендаційний лист та доручення щодо моніторингу точок продажу шаурми.
– Скажіть, будь ласка, ваш «вагончик» зареєстрований як оператор ринку харчових продуктів? — запитують у власника.
— Ееее, як вам сказати? Це там реєструватись, де раніше була СЕС? Ну одна точка зареєстрована. А інші, якось руки не дійшли.

Власника фастфуду звати Андрій. За його словами (бо документів ніяких не мав), він працює на вокзалі за договором оренди. Стосовно сміття навколо вагончика, то питання, каже, не до нього, адже він платить за прибирання (чеки, якщо потрібно, обіцяє привезти).
Тим часов всередині, двоє — жінка та дівчина щось розкладали, ховали, засовували. А власник розповідав, як він старається з мінімума максимум вижати. От, наприклад, кран з умивальником встановив (до речі, дійсно не бувала розкіш для таких точок), хоч вода не централізована, а з балона. Правда, документів на воду (вона є харчовим продуктом і це потрібно) теж немає. Зайшовши до маленького приміщення на колесах, Володимир Вітюк, головний спеціаліст відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства міського управління Держпродспоживслужби переглядав вміст холодильника, його колега Максим Сисоєв заповнював документи, і запитав.
— Як там санітарно-гігієнічний стан?
— У процесі, — відповів йому колега, дивлячись на те, як дівчата хутко прибирають усе з очей.
— Ми в процесі цілий день, — засміялися продавчині. — Тому що місця мало.
Причому обидві були у звичайному вбрані, без спецодягу. З деззасобів в них була лише рідина для прання та антисептик для рук. З засобів прибирання — віник, совок, відро, ганчірка. На підлозі, поки всі «працюють», стоїть паперова коробка з лавашем, його купили на «Урожаї». Овочі з «Метро» (документів немає). У холодильнику заморожені сир сулугуні, сосиски, дивної форми котлета, фризерне морозиво і ще купа пакунків. Потім інспектор дістає з морозилки маленький прозорий пакет, в ньому незрозумілого кольору шматочки не зрозуміло чого. Але то курка.
— Це ви називаєте куркою, з якою можна готувати лаваш? Коли вона виготовлена, в минулому році?
— Ну, вчора, — чи то запитує, чи то стверджує власник вагончика. І обіцяє все виправити, адже він просто не знав, що саме, а тепер знає.
Але, як зазначили спеціалісти, ця точка продажу шаурми, з огляду на інших, має досить пристойні умови. У всякому випадку кричущого бруду немає.

Фастфуд — апокаліпсис

Доки спеціалісти Держпродспоживслужби розмовляли з паном Андрієм, пять чи шість точок вуличної їжі на Західному автовокзалі від гріха подалі закрилися.

Деякі власники, чи то продавці, опустили залізні ролети, інші на прозорі вікна встановили таблички «Зачинено», полишивши всі робочі процеси. Виглядало те, як після нашестя інопланетян. Спека, купа соусів бродять, овочі на столі підсихають, м’ясо на вертелі (точно теж щось робить), ніж, який щойно різав курку, так і лежить біля осиротілих шматочків, лише здивовані та осмілілі мухи служать ознаками життя — а люди зникли.


Розуміючи, що більше ніхто не хоче слухати, як правильно потрібно працювати з продуктами харчування, інспектори з журналістом вирішили покинути автовокзал. На півдорозі до нас підійшов бородатий чоловік задля консультації.
— Скажіть, будь ласка, от я хочу торгувати шаурмою, що мені потрібно для цього?
— Вам потрібно за два тижні до відкриття точки зареєструватись..., — детально та розважливо почав розказувати Володимир Вітюк.
— Нє точка є, шо робити? — не втримався чоловік. — У нас там все ок, та може якісь документи спеціальні треба, про які не в курсі.
Методом простого «шлангування» з’ясувалося, що чоловік є власником саме тих точок, з безтурботними мухами, зачиненими всередині. Про мух звичайно ніхто не чув, а продавець нічого не сховала у холодильник, бо тікала швидко.    

У павільйоні «Пасаж» — та ж сама «картина маслом»

Ринок на Лісопарку ми обрали навмання. Кінець робочого дня, вражень по самі вуха. Виправдань почуто купа і ще трошки. Але наостанок зайшли до маленького задушного приміщення. Біля стойки стояв молодий хлопець і їв сосиску в лаваші ( жував він її впродовж всієї розмови. ) Інспектори привіталися та привітно запитали.
— А шаурма у вас є?
— Канєшно є, — відповіла весело жінка за прилавком.
— От добре, а ми з управління Держпродспоживслужби, прийшли поспілкуватись з вами на рахунок гігієнічних умов, продуктів харчування, та як ви готуєте (службовці представились, показали посвідчення, та документ ,який обумовлював їх появу).
— Ой, у власниці сьогодні день народження, — розгублено промовляє продавець.
— Вітаємо, — промовили інспектори.
— Нє то не в неї, в її мами, от сюрприз буде.

Загальна характеристика закладу — жах. Води, хоч вона передбачена і централізована, немає. Кондиціонера теж, на стіні висить старий вентилятор, який ганяє чи то пилюку чи то павутиння. Бруд на підлозі і на робочих поверхнях. Одна обробна дошка на все. На столі соуси, які вкрилися скоринкою. Навпроти точки з шаурмою є загальний туалет, звідти продавець бере воду, щоб помити овочі, посуд і руки. Носить у тазику воду і миє. А перед тим в тому тазику капусту шинкували. А потім в той тазик сиплять соду і миють робочі поверхні.

— А що мені хімією краще мити, старі методи надійніші, — говорить продавець, в жінки вже не витримують нерви. Адже перед цим інспектували її холодильник, і до нього виникла маса питань. — Ну в селах, як люди жили? І жили по 100 років.
— У селі чи вдома, якщо себе не шкода, всю продукцію хоч сокирою рубайте, хоч після когута, хоч після дров, але коли ви займається торгівлею та виготовленням продуктів, будь ласка, дотримуйтесь елементарних правил, — говорить інспектор.
— Та це елементарні правила, сода, оцет, гірчиця всі мікроби вбивають, — говорить продавець. — І взагалі підіть порозганяйте тих, хто пиріжками торгує, як вони руки миють.
У цей час інспектор бере до рук шматок мила, який весь вкритий брудом і шматочками капусти. Висновок звичний, та вже багато раз чутий: закрити точку на деякий час, зареєструватися в Держпродспоживслужбі, навести порядок у документах, холодильнику, на робочому столі, загалом в приміщенні. Та насамперед в голові.

 

Не буде змін — розмова стане іншою

За словами Ірини Односталко, начальника Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, зараз проходять моніторингові заходи. Відповідно до яких будуть складатися довідки на ім'я голови Держпродспоживслужби. Потім будуть виписувати накази на позапланові перевірки точок, які спеціалісти вже промоніторили. З огляду на результати перевірок, будуть вживатися відповідні заходи щодо виявлених порушень.   

 

 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Петро

    Пора всі ці канторки розігнати.
  • Серафим «Angry» Погребнов

    Ну а хто дає дозволи на відкриття точки фастфуду без води і без обладнання? Може до цієї людини чи контори варто завітати з камерами журналістами і поліцейськими.
  • винничанин

    Переход возле урожая это сплошная шаурма
  • Знание - сила

    "Чивапчичи" готовят "чучмекчичи". И где там винничане?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up