Кийком в обличчя під дискотекою. Екс-дільничного судять за особисту розправу

Кийком в обличчя під дискотекою. Екс-дільничного судять за особисту розправу
Сільський бізнесмен Володимир Карпенчук (44) судиться з колишнім дільничним: "Він на моїй дитині пасію зігнав"
  • Спершу розвів подружжя, а потім побив їхнього сина під дискотекою гумовим кийком по обличчю.
  • У першій інстанції присудили шість із половиною років тюрми дільничному, який більше не служить і судиться в апеляції.
  • Там батько побитого юнака доводить підкуп свідків захисту та бореться з затягуванням правосуддя.
  • А колишній дільничний раптом що – хворіє. 

Із папкою медичних документів, в яких описані травми його сина, прийшов у редакцію 44-річний Володимир Карпенчук. Він розповів, що 19-річному Богданові потрібна операція на обличчі, під час якої під щоку мають вставити титанову пластину замість роздробленої щелепної кістки.

– Уже було оперативне втручання, але лікування не завершене, – говорить батько. – Син не відчуває частину обличчя після того, що сталося п’ять років тому.

Зараз Богдан мешкає в Київській області. Він студент. А п’ять років тому ще був школярем, жив з батьком у селі Шпиків Тульчинського району. У жовтні 2014 року він був на дискотеці в місцевому кафе. Коли ішов звідти додому, зустрівся з місцевим дільничним.

Дільничний і спричинив підлітку травми, які потім судмедексперти назвали травмами середньої тяжкості. Перелам лицьової кістки, черепно-мозкова травма, струс головного мозку і ще супутні тілесні ушкодження.

Відео дня

Гумовим кийком   

Про обставини злочину і судовий розгляд кримінального провадження, де звинуваченим був молодий дільничний Тульчинського райвідділу міліції Микола Мілішенко, читаємо у вироку суду першої інстанції.

Обставини ось які. Дільничний чергував на виборчій дільниці, але вночі, близько 24.00 відлучився з дільниці і поїхав до кафе, щоб нібито купити води, на власній машині «Мазда» третьої моделі. Він був у формі, як вказували свідки. Мав із собою і табельну зброю, і гумовий кийок. Цим кийком, за словами очевидців і потерпілого хлопця, він двічі влупив по обличчю Богдана Карпенчука. Третій удар наніс у живіт ногою. Це було недалеко від кафе, повного людей. На дорозі, якою хлопець ішов додому.

Дільничний, як розповідали очевидці злочину правоохоронця, наздогнав його на авто. Зупинився, вийшов і просто напав із ніде не оформленим міліцейським спецзасобом. Такі обставини виклав суд, опираючись на розповіді слідків та інші докази.

Версія обвинуваченого у вироку названа спростованою. А його варіант перебігу подій такий: був не у формі, без кийка, ударив кулаком за те, що підліток його під кафе образив словесно, а потім гепнув двічі по машині, коли він їхав повз.

– Те, що він був без форми, говорили, щоб змінити кваліфікацію, – розповідає Володимир Карпенчук. – Вони намагалися довести, що це не службовий злочин. Спершу провадження й відкрили за звичайною статтею, легшою, про хуліганство. Але потім за моєю скаргою, кваліфікували правильно. Гумовий кийок у нього все село бачило. Він постійно його носив з собою. Каже, що мій син його образив на словах? Навіть якщо і так, це не давало права його жорстоко бити.

Свідок за гроші

Службовий злочин звільненого після інциденту правоохоронця розслідувала прокуратура області, а розглядав Тульчинський районний суд. У вироку сказано, що підсудний не визнав вину, але його версію подій спростували інші свідки та докази по справі.

Урешті, наприкінці минулого року екс-дільничному (звільнили з органів після криміналу, але не за негативом, а за власним бажанням) призначити реальний термін відбування покарання – п’ять з половиною років тюрми. Вирок набере чинності після апеляції.

Якраз зараз тривають слухання в апеляційному суді Вінницької області. Сторона потерпілого, батько Богдана та його адвокат, упевнені у своїй правоті. Але те, як відбувається розгляд, у Володимира Карпенчука викликає сумнів.

Батько побитого гумовим кийком хлопця говорить про навмисне затягування процесу стороною захисту. А ще – про брехливих свідків, за допомогою яких кривдник його сина намагався виправдатися.   

Журналіст RIA побувала на судовому засіданні, де свідок сторони захисту признався, що насправді він не свідок.

– Мені обіцяли заплатити дві тисячі гривень за те, що скажу, як їм треба, – говорить Максим Мацієнко. – Мене возили на місце події, показували, щоб я маю засвідчити на суді. Дали 200 гривень після того, як дав пояснення їхньому адвокату. Насправді я нічого не бачив. Пізніше дізнався про справу більше і вирішив, що признаюся в обмані. Написав заяву про це.

Адвокати екс-дільничного, коли допитували цього свідка, намагалися натякнути суду: він приїхав на замовлення батька потерпілого. Мучили довго. Повторювалися в питаннях, через що головуючий робив зауваження.

Підсудний, що сидів у залі (у нього запобіжний захід - особисте зобов’язання), вигукував образливі репліки на адресу Максима Мацієнка. Урешті одна з його двох адвокаток тихо перемовилася з матір’ю обвинуваченого і перервала допит. Вона сказала, що її клієнту раптово стало зле.

– Знову цей цирк починається, – реагує Володимир Карпенчук. – Вони не знають, що робити далі, тому намагаються відкласти розгляд. Зараз побачите, засідання перенесуть…

Без коментарів

А перед засіданням журналіст підходила до Миколи Мілінчука, щоб домовитися про розмову після слухання. Він узяв візитку та пообіцяв, що «ніхто тікати не буде».

Коли йому раптово стало зле, оголосили технічну перерву. Але замість викликати швидку, мати підсудного повела його в туалет вмиватися та пити пігулки. Після цієї процедури обоє сіли на лавку в коридорі. Журналіст знову підійшла. Було зрозуміло, що сьогодні поговорити не вдасться, тому попросила контактний телефон.

– Я вам сам подзвоню… до кінця цього тижня, – сказав Микола замість продиктувати свій номер.

Наступне слухання призначили через два дні, але на ньому підсудного вже не було. Суду сказали, що він в лікарні. Цього довідкою не підтвердили. А телефонного дзвінка журналісту відтоді не було – після засідання з раптовою хворобою до публікації минуло більше двох тижнів.

Коли колегія суддів апеляційного суду поставить крапку в цій справі? Відновляться слухання після того, закінчиться період суддівський відпусток. Слідкуватимемо.

Із чого все почалось?

За словами Володимира Карпенчука, його опоненти по суду намагаються домогтися для кривдника його сина зміни статті відповідальності на легшу. Хочуть замість реального позбавлення волі добитися покарання з іспитовим строком (умовного покарання).

– Вони постійно заявляють клопотання або роблять ось так, як ви побачили, – каже про затягування слухань Володимир Карпінчук. – Апеляційний розгляд триває вже майже рік. Був період, що ходили люди з організації «Стоп корупції» із плакатами і камерами.

– До чого тут корупція? – питаємо у співрозмовника. 

– У тому той справа, що ні до чого, – каже він. – Вони таким чином тиснули на суд. Але щось останнім часом плакатів і камер немає. Видно, вони вже самі розуміють, що надія на умовний термін втрачена, або вигадують щось нове.

Чому ж екс-дільничний побив неповнолітнього? У вироку суду першої інстанції читаємо тільки те, що між ними були неприязні стосунки. Через що?

– Ми з мамою Богдана розлучилися через нього, – каже про дільничного Володимир Карпенчук. – Вона зараз не з ним. Вона узагалі виїхала з країни. Він на нашій дитині тоді пасію зігнав. Не мужик він просто.


Читайте також:

Суд над Давидом Григоряном. Є привід переглянути справу «розборок» на Барському шосе

Відпустили додому «Шефа». Чому обвинувачення зятя мера розвалилося у суді

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up