Кримінальна справа Давида Григоряна стала рекордною за самовідводами суддів

Кримінальна справа Давида Григоряна стала рекордною за самовідводами суддів
  • За час судового слідства по стрілянині на Барському шосе помінялося п’ять суддів.
  • Стільки людей в мантіях лишень в апеляційній інстанції пішли зі справи Давида Григоряна з різних причин.
  • В апеляційному суді відводи і самовідводи суддів назвали законними.
  • Як пояснили затягування розгляду резонансної кримінальної історії?

Справа торішніх «розборок» на Барському шосе, в результаті яких загинуло двоє вінничан, переплюнула весь кримінал за кількістю відводів суддів. Їх було п’ять. Тобто один за одним п’ятеро суддів, розподілених слухати справу Давида Григоряна, пішли з провадження із різних причин.

Яких саме – пояснили в офіційному повідомленні Апеляційного суду Вінницької області, де зараз переглядають вирок звинуваченому. Учора, 11 липня, на сайті суду розмістити офіційне роз’яснення.

Повідомили, що справа за обвинуваченням Давида Григоряна надійшла до апеляційного суду 8 лютого цього року. І того ж дня система автоматизованого розподілу судових справ визначила: слухатиме її суддя-доповідач Сергій Бурденюк разом з Раїсою Нешик та Валерієм Спринчуком.

Відео дня

«Але 19 квітня суд задовольнив заяву представника потерпілої Ромигайло – адвоката Юрія Кармазіна про відвід судді Нешик, – роз’яснюють в апеляційному суді. – Відтак та ж система замінила її Анатолієм Кривошеєю. 15 травня він і суддя-доповідач Бурденюк заявили самовідвід. На зміну «вибулим» суддям прийшли суддя-доповідач Світлана Мішеніна й Ірина Ковальська, але 22 травня через самовідвід місце останньої зайняла Віра Ващук. Однак 3 липня Ващук через її перебування у відпустці замінили на суддю Антона Рупака. Наступного дня задоволено відвід судді Рупаку. 5 липня його замінила суддя Ванда Дедик».

Причинами відводів та самовідводів суддів прес-служба адмінсуду назвала їхню участь у досудовому розслідуванні. Кримінальний процесуальний кодекс України забороняє суддям, які раніше приймали рішення в цьому провадженні, брати участь у ньому під час судового слідства у всіх інстанціях (стаття 76 – про недопустимість повторної участі судді в кримінальному провадженні).

Але насправді причини самовідводів, як розповіли адвокати, що беруть участь у справі, були й інші. Одна з суддів, наприклад, пояснила своє небажання слухати справу Давида Григоряна дружніми стосунками з родичами учасників процесу. Щоб її не запідозрили в неупередженості, взяла самовідвід.

Через її та інші відводи суддів апеляційний розгляд справи загибелі від вогнепальних поранень Сергія Крилова та Євгена Ромигайла затягнувся. На кількох засіданнях вирішували організаційні питання, а потім щей обговорювали зміну апеляційних вимог сторони звинувачення.

Прокурор попросив повернути провадження у Вінницький міський суд на новий розгляд, бо дізнався про порушення таємниці нарадчої кімнати. Втім, розгляд триває. Наступне судове слухання в апеляції у справі Давида Григоряна призначили на 26 липня. Звинуваченого продовжують тримати під вартою.

А у суді першої інстанції, нагадаємо, Давиду Григоряну доводили невмисне убивство, незаконне поводження зі зброєю та вимагання, поки прокуратура не змінила головну статтю звинувачення на перевищення меж необхідної оборони. Сталося це перед самим вироком. І за цією статтею Григоряна виправдали. Засудили тільки за супутні злочини. Вирок набере чинності після апеляційного розгляду.


Читайте також:

Суд над Давидом Григоряном. Є привід переглянути справу «розборок» на Барському шосе

Убивство на Барському шосе було самообороною. Як засудили Давида Григоряна

У стрілянині на Барському шосе загинули двоє чоловіків: чотири версії збройного нападу 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up